De huisvlieg, een echte socialist

De-huisvlieg

In deze periode van allesoverheersende zomerwarmte voedt de mens zich graag buitenshuis. Alsof de warmte de mens vliegensvlug van een zuidelijk temperament wist te voorzien, worden tafellaken, serviesgoed en bestek sfeervol op de tuintafel gedeponeerd zodat een gezellig avondje dineren in het verschiet ligt. En gelooft u mij, het wordt dan ook echt gezellig, want de bedrijvigheid die u rond de dis pleegt om de ambiance te bepalen, wordt nauwgezet gadegeslagen door een grote schare liefhebbers van uw smakelijke spijzen en dranken. Reeds tijdens het toebereiden van uw spijzen snoven ze de etherische geuren op die u welwillend via het afzuigsysteem boven de kookplaat aan dit hongerige volkje doorseinde. Via de vertaalmachine van Google begrijpelijk gemaakt, riep u luid en duidelijk We gaan zo aan tafel

De door hun hongerige buikjes aangemoedigde vraag Wat eten we vandaag, beantwoordt u daarmee onbedoeld en waarschijnlijk ook ongewild. Want was het niet zo dat uw etentje in de tuin slechts voor u en de uwen bedoeld was?

Geheel conform uw verlangen naar mediterrane sferen, beginnen vanaf dat moment ook de eerste verkenningen van het door u gerangschikte instrumentarium waarmee u uw heerlijke spijzen tot u wilt nemen. De godganse dag aan de noeste arbeid met het inspecteren en bewandelen van stront van schaap, paard, koe, hond en mens, komen ze even hun vuile voetjes en handjes vegen op uw glimmende bestek en zorgvulig gevouwen servetten. Heeft u reeds een mandje brood met wat kruidenboter als ouverture van uw maaltijd neergezet, dan beschouwen ze dit ensemble als welkome amuse van de maaltijd.

Omdat dit vrolijke volkje ook dorstig is, kuieren ze alvast over de rand van uw wijnglas in de hoop wat op te snuiven van de rinse witte wijn, die u voornemens bent te gaan schenken. Ja lieve lezers, de huisvlieg is een ware culinaire connaisseur.

Als dan eindelijk het kostelijke moment dat u aangezeten aan de dis het verorberen van uw maaltijd kunt aanvangen, klinkt voor alle in de nabijheid verkerende huisvliegen de diepe klank van de imaginaire gong, ten teken dat iedereen kan aanschuiven. En dat iedereen, wordt door de huisvlieg breed geïnterpreteerd. Want van overal vandaag komen ze watertandend op uw rijk voorziene dis af.

Dat wordt dus voortdurend wapperen met uw handjes. Of nog liever propelleren, want terwijl u de horde ter rechterzijde denkt af te schrikken, volgt er van links een strategische aanval. Mocht u denken dat u zowel uw rechter als linkerflank beschermd hebt, dan komen ze gewoon van onder of boven even van de gazpacho proeven.

Nou proeven? Als het tenminste bij proeven blijft, want als ze eenmaal doorhebben dat de maaltijd écht smakelijk is, gebruiken ze die onder het motto voor wat, hoort wat, ook graag als kraambed of latrine. En omdat ze zeer levenslustig zijn worden ze in staat geacht zo’n 15 generaties per jaar voort te brengen. Geeft u ze dus even de tijd, dan bent u niet alleen hun zeer bewonderde kok, restauranthouder, ober en toiletjuffrouw, maar ook hun vroedvrouw.

Eigenlijk kunnen we over de huisvlieg kort zijn. Het diertje heeft ver voordat Karl Marx besloot de gehele mensheid tot huisvlieg te deformeren, de beginselen van het socialisme en de verzorgingsstaat in praktijk weten te brengen. Uit hun schrandere dieprode facetoogjes kun je dan ook opmaken waarom ze als soort zo succesvol zijn. Hoe klein ze ook zijn big brother is watching you.

Advertenties

One Comment to “De huisvlieg, een echte socialist”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: