Kunst maar toch geen kunst

SONY DSC

Filantroop.

Kunst is kunst als er kunst op staat. Als men denkt dat men er aanleg voor heeft, en ook nog eens een studie volgt aan een onderwijsinstelling waar men leert kunst te maken die zelden kunst is maar toch zo genoemd wordt, kan men zomaar kunstenaar worden en kunst gaan maken die geen kunst is. Wat kunst is laat zichzelf namelijk niet meer bewijzen. Kunst die geen kunst is wordt met uitputtende betogen en analyses die het menselijke verstand overstijgen tot kunst verklaard. Kunst die geen kunst is, is namelijk waardeloos. Kunst die geen kunst is wordt zodra het kunst genoemd wordt opeens waardevol. Dan wil men er voor betalen. Soms zelfs heel erg veel. Daar zijn experts voor in het leven geroepen die aanwijzen wat wel en wat geen kunst is. Krijgt het kunstwerk dat geen kunst is het predicaat kunst toegewezen, dan zal degene die zelf niet weet waarom kunst die geen kunst is toch kunst is, dankbaar accepteren dat het kunst is.

Of degene die aanwijst wat wel en wat geen kunst is echt weet wat wel en wat geen kunst is, wordt weliswaar niet bewezen, maar desondanks geaccepteerd. Men wil namelijk alvorens kunst te bewonderen of te kopen zeker weten dat kunst die geen kunst is, toch het predicaat kunst toegewezen krijgt. Entree betalen voor een museum zonder kunst, of de koopsom neertellen voor een kunstwerk dat geen kunst is, is zonde van het geld.

Toen kunst nog mooi gevonden moest worden om kunst genoemd te worden, had kunst geen experts nodig om van kunst die geen kunst was kunst te maken. Sedert kunst niet meer mooi hoeft te zijn om toch kunst genoemd te worden, heeft men experts benoemd om te vertellen dat iets dat geen kunst is toch kunst is. Op zich zou men dat ook kunst kunnen noemen, of misschien gewoon een kunstje om van kunst die geen kunst is toch kunst te maken.

Toch kan iets mooi zijn zonder dat het kunst genoemd wordt. Vroeger, en ik bedoel in de tijd dat de kunstenaars van de Wiener Secession zoals bijvoorbeeld Gustav Klimt, zich intens inspanden om iets te vervaardigen dat mooi was, was kunst nog mooi. Soms zelfs heel erg mooi. Het was de tijd dat kunst nog mooi moest zijn om kunst te zijn.

Voor kunst geldt de ongeschreven wet dat kunst alleen kunst kan zijn als het door een mens vervaardigd is. Is iets mooi en is het door een dier gemaakt, dan is het mooi, maar geen kunst. Dieren maken namelijk geen kunst. Zelfs als een primaat als een chimpansee iets maakt dat mooi is, dan heet het toch geen kunst. Alleen mensen, hebben mensen namelijk ooit besloten, kunnen kunst maken.

Toen ik de distelvlinder in een obstinaat schijnend zonnetje zag glunderen, dacht ik meteen aan de kunst van de Wiener Secession. Eigenlijk maar heel even, want ik wist dat dieren geen kunst kunnen maken, laat staan dat ze het kunnen zijn.

Toch vond ik het kunst omdat het mij intens bekoorde dit dier te bekijken. En toen dacht ik, aan de gekunsteldheid waarmee mensen besluiten iets te maken dat kunst genoemd wordt maar geen kunst is. Het ultieme moment dat een kunstenaar zijn door verschaald bier en tabak bedompte adem de ether in blaast met “kom, ik ga maar even kunst maken” en dan iets maakt dat geen kunst is maar zo genoemd wordt omdat een expert zegt dat het kunst is.

Maar als de distelvlinder wel mooi is, maar geen kunst, is het geen kunst, maar toch mooi. Niet opzettelijk vervaardigd om kunst te maken, maar gewoon op een zonnige dag keerden een wijfje en een mannetje distelvlinder de konten bij elkaar om iets moois te maken. Nee, geen kunst, maar eitjes die rupsen worden en die in volledige metamorfose gaan om distelvinders te worden die net zo mooi zijn als de kunst van de Wiener Secession, maar toch geen kunst is. Want dieren kunnen geen kunst maken. Mensen wel, maar bij lange na niet zo mooi.

Advertenties

2 reacties to “Kunst maar toch geen kunst”

  1. 1500 jaar oude mozaïekvloer ontdekt in Israël

    Archeologen hebben in Israël de resten blootgelegd van een ongeveer 1500 jaar oude kerk. Ze stuitten bij het dorp Aluma onder meer op een goed bewaarde mozaïekvloer.

    De archeologen kwamen op het spoor van het godshuis tijdens opgravingen voorafgaand aan de bouw van een nieuwe buurt bij Aluma.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3581938/2014/01/22/1500-jaar-oude-mozaiekvloer-ontdekt-in-Israel.dhtml

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: