Rutte II doet genot op slot

BachanaalJe gelooft je ogen, oren, en vooral je smaakpapillen niet, waar je moet lezen dat Rutte II niet alleen een aanzienlijk leverancier is van economisch leed, maar ook het genot achter een dikke betaalmuur zet. Per 1 januari 2014 stijgen de prijzen van bier, wijn en sterke drank weer een stuk, zodat de mens naast de dagelijkse economische ellende, het beetje genot dat hem nog rest ook nog eens ontnomen wordt.

Voor een fervente wijndrinker die ook nog eens nabij de oosterburen woont, geen al te groot probleem, want winkelen bij de Duitsers is er een feest van herkenning.

Het is vooral voor de mens die ver van de oosterburen woont tragisch dat die, tenzij hij een eigen wijngaard sticht, een illegale stokerij uit de grond stampt, of het bos intrekt om hop van de bomen te rukken teneinde daar zijn eigen bier van te brouwen, een ramp dat het vloeibare genot onbetaalbaar wordt. Want Rutte II heeft ooit bedacht alle dingen die de mens graag doet zo duur te maken dat de Grieken daar straks een bacchanaal van kunnen houden.

Er wordt de Nederlander nogal eens verweten dat hij een chagrijnig mens zou zijn. Maar kabinetten die keer op keer gemakzuchtig naar het genot grijpen om de schatkist te vullen, zijn sombermanfabrieken.

Of het de gezondheid van de Nederlandse mens zal bevorderen, is nog maar de vraag. Want van een chagrijnig bestaan wordt de mens ook niet beter. Van toenemende werkeloosheid tengevolge van de veel te hoge accijnzen op het genot accumuleer je bovendien de chagrijnigheid ook nog eens extra.

De les die Wouter Bos ons als minister van Financiën leerde, namelijk dat als je iets duurder maakt, de mens zelf op zoek gaat naar goedkopere alternatieven, en dus niet besloot minder te vliegen maar vanaf het buitenland op vakantie te gaan,  blijkt na amper vijf jaar alweer vergeten te zijn. Regeren bij Rutte II is dus niet alleen een gebrek aan vooruitzien, maar achteromkijken is er ook niet bij.

Dat de buren België en Duitsland ook deze accijnsverhoging niet erg vinden, valt te begrijpen. Daar zijn ze verzot op Nederlanders die geld komen uitgeven. Maar voor Nederland is het doodzonde dat dat geld elders rolt, of dat de burger gewoon wegkwijnt in chagrijnigheid.

2 reacties to “Rutte II doet genot op slot”

  1. Klopt helemaal. Wij wonen niet ver van de grens, plakken we er gelijk een familiebezoek aan en gooien de kofferbak vol bij de Aldi in Meppen. Net zo makkelijk, maar tegelijk ook diep treurig…

    Goed artikel!

  2. Nou Mokums meisje, er kleeft nog een extra nadeel aan de enorme prijsverschillen tussen de oosterburen en Nederland. Namelijk, dat in toenemende mate brandstof gebruikt wordt om in Duitsland goedkoper uit te zijn. Naast dat het Nederlandse bedrijfsleven, dus de werkgelegenheid, er nadeel aan ondervindt, krijgt het milieu er ook nog eens tik door. Hetzelfde verschijnsel deed zich voor toen wegens Wouter Bos meer reiskilometers gemaakt moesten worden om via een buitenlands vliegveld de wurggreep van de ecotax voor Schiphol te ontlopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: