Duisternis en licht

DSC03187Zonder duisternis geen licht. Of toch, zonder licht geen duisternis? Deze kerkvensters vond ik in het kleine Duitse plaatsje Anholt. De neo-romaanse kerk, in basiliekstijl in 1862 gebouwd, vormt een pontificaal silhouet in de omgeving.  De karakteristieke torens werden op Witte Donderdag en Goede Vrijdag 1945 opgeblazen door de Duitse Wehrmacht. En het heeft maar een haar gescheeld of ik zou de kerk zelfs nooit meer bezocht kunnen hebben, want de totale vernietiging kon slechts met zwaar artillerievuur verhinderd worden.

Toen ik het plaatsje bezocht en de dame die de bezoekers rondleidt de vreemde eend in de bijt de kerk zag observeren, sprong ze op de fiets, snelde richting kerk en ontsloot gastvrij de zware kerkdeuren voor bezichtiging. Zo gaat dat in een kleine gemeenschap waar vreemdelingen meteen opvallen.

De kerkdeuren, zo vertelde ze mij, werden dagelijks gesloten omdat kerkdieven ook het kleine plaatsje Anholt niet links hadden laten liggen en daar bruut toegeslagen hadden. Ondanks de prachtige romaanse ornamentiek en schilderingen van de kerk, waren de dieven niet te vermurwen in hun niets ontziende hebzucht.

Misschien dan toch maar zonder licht geen duisternis?

One Comment to “Duisternis en licht”

  1. Prachtige foto Filantroop. Je ziet steeds meer dat kerken leeggeplunderd en vernield worden. Wat bezielt de mens om haar geschiedenis te willen uitwissen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: