Quedlinburg

IMAGE0034Er is vele keren aan geknutseld om het nog overeind en zelfs bewoonbaar te houden. Hier en daar een stuitend anachronisme in details. Verticaal gehangen dakpannen lijken in contradictie met de wet op de zwaartekracht. En het zal niemand dan ook verbazen dat menig voorbijganger er een bult op zijn hoofd aan overhield. Maar toch, is deze absolute lelijkheid tegelijk het tegenovergestelde daarvan.

IMAGE0035

De inzender van deze foto’s moet dat ook zo gevoeld hebben, anders zou hij deze in de voormalige DDR-gemeente Quedlinburg genomen foto’s nooit gemaakt hebben.

De gemeente bewaart overigens een duister tijdsbeeld, dat niet alleen de DDR-periode betreft. Tijdens de periode van het Derde Rijk werd de geschiedenis van Quedlinburg door Heinrich Himmler aangegrepen voor propagandadoeleinden. In 1936 werd het overlijden van Hendrik de Vogelaar op 2 juli 1936 grootschalig herdacht. Vanaf dat jaar werden op die datum de plechtigheden, die onderdeel waren van de Derde-Rijkideologie, herhaald. De Sint-Servaaskerk en de crypte van de Sint-Wigbertkerk werden ingericht als SS-heiligdommen. In 1937 werd het gebeente van Hendrik de Vogelaar ceremonieel herbegraven. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden de beenderen als onbeholpen vervalsingen ontmaskerd” (Wikipedia)

De foto’s zijn ingezonden door Aegolius cs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: