Mijn laatste Indische maaltijd in Den Haag was in Depot Podjok

Depot PodjokMijn vertrek uit Den Haag had ik alleen nog even willen uitstellen voor het Indische eten dat je er nog kan genieten. Jaren woonde ik in de Archipelbuurt, waar nog van die knusse maar piepkleine familie-eethuisjes waren, waar je aan een formicatafel kon aanschuiven voor een Nasi Rames. Kort voor mijn vertrek ontdekte ik nog zo’n eethuisje. Niet zo sobertjes als die van vroeger, maar ook niet een in zo’n overdreven koloniale look geënsceneerde tempel, zodat de rekening er net zo gepeperd is als de gerechten.  En om eerlijk te zijn, vind ik opgeklopte restaurants als Tampat Senang en Garoeda te koloniaal en te weinig intiem om je tong goed aan de lombokjes te laten wennen.

Bij Depot Podjok, aan de Haagse Bankastraat, heb ik kort voor mijn vertrek uit Den Haag mijn laatste restje hoop op Indisch genoegen mijn smaakpapillen en neus laten passeren.

Geserveerd door een sympathieke en welgemanierde Indische jongeman, die zeer geboeid was in wat ik over mijn oude buurtje te vertellen had, genoot ik van het snoepgoed dat Indisch eten eigenlijk is.

Over de aloude gemoedelijkheid van een buurt de niet alleen een zeer artistiek en literair verleden kent, maar waar je vaak de etherische geuren van de walmende wadjan kon opsnuiven, liet hij mij vertellen, terwijl langzaam buurtgenoten de bron van de aangename geuren gevonden hadden en ook aan tafel aanschoven. De koude Haagse winter vormde een indringend contrast met de warmbloedige sfeer van het eethuis.

Over hoe ze er koken meldt Depot Podjok het volgende: Onze gerechten worden volgens de authentieke Indonesische keuken bereid. Depot Podjok kent haar oorsprong uit de Oost Javaanse keuken en maakt voor een aantal gerechten ook uitstapjes naar de andere eilanden. Dit zorgt voor een compleet aanbod aan gerechten wat het archipel Indonesië rijk is.

In de buurt waar de schilders van de Haagsche school en de beroemdste Nederlandse schrijver ooit de trottoirstenen sleten, valt nog wat van die oude Indische sfeer te proeven. In Depot Podjok vang je, hoewel er inmiddels een moreel verbod op nostalgie heerst, nog iets van Tempo Doeloe op. Alsof in de Archipelbuurt nog een zweempje goenagoena heerst, maar dan in de melange van specerijen en kruiden die je stemming betovert.

2 reacties to “Mijn laatste Indische maaltijd in Den Haag was in Depot Podjok”

 1. Bijna val ik in zwijm door jouw meesterlijke beschrijving van deze bijzondere keuken. De geuren zitten diep in mijn brein geworteld. Heerlijk, zowel het eten als het verhaal.
  Ook ik heb in de Archipelbuurt gewoond en ken uiteraard de Bankastraat, waar Opa en Oma woonden. Maar deze Podjok was er in mijn tijd nog niet.
  Over de goena goena wordt ook door P.A.Daum en Jan Fabricius op adembenemende wijze verteld. En inderdaad, zolang er nog oudere Indische mensen zijn, zal deze mystiek blijven bestaan.
  Wellicht kun je in je nieuwe omgeving ook zo’n eethuisje opduiken?

 2. @carloadofdogs
  De Bankastraat heeft zoals je wel weet een stijgend deel. Ooit was het duingebied en stond op de hoogte het chique hotel Beau Séjour. Van dat punt zou je op de Bataaf hebben kunnen kijken. Nu ziet de Bankastraat er ongeveer zo uit:

  http://residencebeausejour.nl/woonomgeving/bankastraat/

  En het hotel zag er zo uit:
  http://www.budve.nl/Archipelbuurt/103/103.htm

  Depot Podjok was er uiteraard toen nog niet. Wat er wel was een vegetarisch restaurant dat er uit zag als een huiskamer en waar plaatselijke kunstenaars en schrijvers een moreel verantwoord hapje kwamen doen. Zo ook de toen enigszins bekende schrijver Jaap Harten:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jaap_Harten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: