Lalique in de natuur?

SONY DSCNiet ontworpen door René Lalique, en evenmin een ontwerp van Louis Comfort Tiffany. Niettemin zouden de beide fraai gedecoreerde insecten uit onze fauna niet misstaan als broche op de revers van een in smaakvol dessin uitgevoerd mantelpakje, of op een opdringerig iriserende japon van Jean Paul Gaultier of Donatella Versace de aandacht afleiden van de modecreatie.

Helemaal vreemd is het niet dat insecten als juweel het surplus op uw outfit kunnen zijn. Eeuwenlang hebben kunstenaars zich door motieven uit de insectenwereld laten inspireren. Zo hebben, door de Egyptische mythologie aangemoedigd, kunstenaars juwelen ontworpen met de scarabee als motief, die we ook kennen als de Heilige pillenkever. In de decoratiekunst, en met name in de jugendstil, waren libellen zelfs een gewild motief.

Weidebeekjuffer

Toch, zonder goud, zilver, filigrain, glas, emaille of cloisonné, mogen de schorpioenvlieg en de weidebeekjuffer er zijn. Er hebben geen kunstenaars tot diep in de nacht op zitten zwoegen, maar letterlijk instinctief in een wip en een volledige metamorfose zijn ze ontstaan.

Soms maken mensen het zich echt veel te moeilijk.

5 reacties to “Lalique in de natuur?”

 1. Mooi he, en wat een kleuren heeft de libelle. Ik ga gauw opzoeken wat cloisonne is.

 2. ‘Grootste bijenonderzoek ooit’: Australiërs plakken sensoren op 5000 bijen.

  Australische onderzoekers gaan de komende maanden 5000 bijen met een sensor volgen om erachter te komen waarom de bijenpopulatie wereldwijd in een razend tempo afneemt.

  De bijen die onderzocht worden gaan eerst de koelkast in, waardoor ze in slaap raken. Dan kunnen de onderzoekers een voor een de sensoren van 2,5 bij 2,5 millimeter op de rug van de honingbijen plakken. Vervolgens hopen de onderzoekers erachter te komen waarom de kolonies verdwijnen.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3577899/2014/01/15/Grootste-bijenonderzoek-ooit-Australiers-plakken-sensoren-op-5000-bijen.dhtml

 3. Rebecca, de CSRIO man op de Universiteit van Tasmanie die het onderzoek leidt zei niet dat er kolonies in Australie verdwijnen. De onderzoekers willen het gedrag van bijen volgen opdat ze hun kennis aan de rest van de wereld kunnen doorgeven.
  Ik vind het een ludicrous inzet, want onze imkers weten allang hoe de bijen zich gedragen. Er is bovendien een grote controle op het vervoer van bijen en honing van staat naar staat. Bij de grens moet je je honing inleveren. Dit i.v.m. ziektes.
  Ik had niet de indruk dat de bijenpopulaties verminderen. De honing kost nog even veel als een tijd geleden, hetgeen een goede indicatie is van de aanwezigheid van bijen. $ 10.00 per kg.
  Waar ik me over verwonder als ik het filmpje zag, dat die sensoren vrij groot zijn op de rug van een bijtje. Aangezien een bijtje maar x aantal microgrammen mee kan torsen, heb ik het idee dat deze 5000 bijen minder pollen mee kunnen torsen naar hun korven. Als ik zo’n bij was…..ik zou finaal protesteren mee te doen aan het onderzoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: