De paus zadelt de westerling op met onterecht schuldgevoel

BootvluchtelingenWie zijn eigen grondgebied niet vrij, welvarend en vreedzaam weet te maken en denkt varend dat van anderen op te kunnen zoeken, loopt zoals nu ook weer blijkt, het risico te verdrinken. De paus, die als een begeesterd bevrijdingstheoloog niet de feiten, maar de emotie de voorkeur geeft om de westerling in schuld en boetedoening te dompelen, verzuimt de werkelijke daders van de ramp bij Lampedusa aan te spreken. Zo gispte hij juli dit jaar de wereldwijde onverschilligheid tegenover de bootvluchtelingen.

De makkelijke kant van het verhaal is als vanzelfsprekend de ongastvrije westerling. Een verhaal dat als de paus zijn zin zou krijgen, het verhaal is van de reddingsboot die zo vol raakt dat iedereen verzuipt. En kennelijk vindt de paus dat iedereen die dat nodig vindt, de reddingsboot Europa maar moet kunnen enteren.

De logica van die gedachte is dat op deze manier de bewoners van Afrika ontmoedigd worden nog iets van hun eigen grondgebied te maken. De weg van de minste weerstand wordt immers door de paus en zijn marxistische medestanders geplaveid.

Wat de arme Afrikanen in Europa te doen krijgen als ze er mogen blijven is er een sociale onderlaag vormen, wat ook weer tot ongenoegen van de paus en zijn geestverwanten zal leiden. En het leidt bovendien tot sociale onrust en geweldsuitbarstingen, zoals we die in de Parijse banlieues zagen.

Dat niet iedereen deze ontwikkeling als ongelukkig ziet, omdat sociale onrust altijd een prima voedingsbodem is om totalitaire  ideologieën te laten gedijen, lijkt me een niet al te vergezochte gedachte.

En in dat licht gezien zou het erg interessant zijn te weten wie allemaal achter de façade van humaniteit een agenda verborgen houdt.

Niet geheel onredelijk is daarom te stellen dat degenen die verwachtingen wekken bij de gelukzoekende bootvluchtelingen, misschien ook een mate van schuld aan de verdrinkingsdood van deze arme zielen hebben. Al is de kans groot dat zij liever anderen opzadelen met een schuldgevoel.

16 reacties to “De paus zadelt de westerling op met onterecht schuldgevoel”

 1. Als er nóg meer boot- of andere vluchtelingen ( plus al die op uitkeringen afkomende niet-vluchtelingen) Europa binnen blijven komen, zinkt het continent zélf nog!
  Waarom blijft men niet gewoon in het eigen land afwachten tot de EU een paar van óns gestolen miljarden die kant op stuurt?
  Hoe beroerder de regering… hoe meer kans op centen uit Brussel!

  Wat de paus betreft… die lijkt wel geheel van gezond verstand gespeend.
  Als namelijk iedereen, die hier naartoe wil, ook echt toegelaten zou worden, dan betekende dat de ondergang van Europa.
  Dat moet toch iedereen zonder al te veel moeite kunnen inzien?

  En als de paus toch niet dom is… dan heeft hij een verdachte agenda.
  Met wie werkt hij samen?
  Waar wil hij heen?

 2. Bij dat bezoek van de paus in het voorjaar mag je vraagtekens zetten .
  Hij had het moeten hebben over die gewetenloze smokkelaars .
  En een besluiteloze EU in deze , waar inderdaad onverschilligheid uit spreekt .

  Maar bij deze ramp zegt hij in zijn tweet te bidden voor de verdronkenen .
  IK zie niet waar Franciscus mij schuldgevoelens opdringt .
  Hij en zijn omgeving weten heus wel dat ze gepriviligeerd zijn .
  De verantwoordelijkheid ligt bij de landen van oorsprong .

  .

 3. Wie hecht er in deze tijd nog waarde aan de woorden of gebeden van de paus?
  Iemand die voorschotelt wat er achter je voordeur moet gebeuren en vooral in de slaapkamer?
  Bidden voor de verdronkenen Jean-Claude? Helpt dat? Ik dacht van niet.

  • “Preghiamo Dio per le vittime del tragico naufragio a largo di Lampedusa.”

   Dat is wat de paus zegt en verder weet ik het ook niet .
   Een soort mededogen achteraf , denk ik .
   Als niet gelovige heb ik niet het recht te oordelen over de waarde van bidden .

 4. @Jean-Claude
  Op wie was de paus zo boos toen hij de ramp bij Lampedusa ‘schande’ noemde. Op de Chinezen? Op zijn eigen in weelde en enorme paleizen levende prelaten? Naast de “wereldwijde onverschilligheid van eerder en het “schande” van nu, en zijn vorengaande prevelen, hoef ik niet tussen de regels te lezen over wie hij het heeft.

  • @Filantroop
   IK heb geen idee of deze Paus met het vingertje wijst .
   Ik peins dat hij zelf gezien zijn vorig engagement eigenlijk met de mond vol tanden dit menselijk drama als schande ervaart .
   De vraag die bij hem wellicht rijst is :Had ik dit kunnen voorkomen .

 5. @Jean-Claude
  Of hij het had kunnen voorkomen betwijfel ik, maar er wordt mij te vaak met het morele vingertje gezwaaid naar de westerling. En niet alleen door de paus, maar ook door het legertje van linkse moralisten, dat maar geen grenzen wil stellen aan de immigratie, en daar meer onheil mee sticht dan alleen maar arme mensen in een beter georganiseerde en welvarender wereld toe te laten. Want ook dan gaat het fout met die mensen. En dan krijg je opnieuw het morele vingertje .

 6. Zou links zelf wel helemaal beseffen wat haar motieven zijn?
  Soms betwijfel ik dat.
  Wat zij nastreven is namelijk nooit verstandig, nooit heilzaam en nooit rechtvaardig.
  Het is zelfs niet lógisch!

  Volgens mij zit daar een drijvende kracht achter wiens (bij)naam begint met het woord ‘anti’.

 7. @Gielah
  Maar het schuift wel. Het is zelfs een goedbezoldigde functie die dan ook meteen begrijpelijk maakt waarom men er zo gedreven in is. Je zou het zelfs als een banenmotor kunnen omschrijven die zeer aantrekkelijk is voor carrièremakers. In tegenstelling daarvan kun je maar beter geen PVV’er zijn. In dat geval is je potje niet gekookt.

  Gisteren nog op de autoradio, in een door de gesubsidieerde omroepen gevorderde zendtijd, mocht Geert Mak, van Ayaan Hirsi ali is Joseph Goebbels, preken voor blijvende subsidie voor de omroepen, zodat hij zelf de Joseph Goebbels bij de oproepen kan blijven en zijn dikke pillen kan promoten.

  Ja, het schuift echt.

 8. Het schuift… in de zin van: het is lucratief?
  Of: het schuift… in de zin van… er zit een voor óns gunstige beweging in?

 9. @Gielah

  Het schuiven hier betreffen de revenuen. En die zijn voor ons zeker niet gunstig, tenzij je het omkieperen van je geldbuidel als een gunstige bezigheid ziet.

 10. Het rijk der pausen heeft niet veel meer dan noodzakelijke aanhangers voortgebracht binnen het kerkelijke instituut. En zoals gepredikt dat geen zaadje verloren mag gaan, is het “ongeval” meer dan triest voor de kerk dat meer gezichten heeft, ook in Italie:
  Ein Amen für die Mafia (Teil 1) 10.08.2011 ARD-Reportage / Dokumentation.
  Ein Amen für die Mafia(Un Amen per la mafia.) : Paten,Priester und der Vatikan. (Teil 1) WDR-ARD Teil 2:http://www.youtube.com/watch?v=TSpBch1MzEE
  in Amen für die Mafia ist eine aktuelle Bestandsaufnahme des traditionell schwierigen Verhältnisses zwischen katholischer Kirche und süditalienischer Mafia. Der Film führt zu wichtigen Schauplätzen – nach Rom, Sizilien und Kalabrien – und exklusiven Gesprächspartnern. “Die Priester waren immer Freunde, und sie halfen, wo sie konnten – gewöhnlichen Kriminellen ebenso wie echten Mafiosi.” Scharfe Worte von Francesco di Carlo, dem früheren Cosa Nostra-Boss des sizilianischen Ortes Altofonte. Der heute 69-Jährige war jahrelang einer der wichtigsten Drogenhändler der sizilianischen Mafia und pflegte enge Kontakte zu ihren Spitzen, darunter Toto Riina, Giovanni Brusca und Bernardo Provenzano. “Die Priester wissen über alles Bescheid. Deshalb spielt in jedem Ort der Pfarrer neben dem Bürgermeister, dem Carabinieri-Chef und dem Mafiaboss eine entscheidende Rolle.”
  httpv://www.youtube.com/watch?v=h4h1-X-8ifc

 11. “De Paus zadelt de westerling op met onterecht schuldgevoel”.
  Alleen als je gevoelig voor de woorden van de Paus bent zou je een schuldgevoel kunnen krijgen.
  “Als niet gelovige heb ik niet het recht te oordelen over de waarde van bidden.”
  Jean-Claude ik ben ook niet gelovig en daarom juist kan ik oordelen over de waarde van bidden. De enige waarde is aan de bidder zelf.
  Ik ben er zeker van dat ik het recht heb om te oordelen en te denken wat ik wil. Jij niet dan? Niemand hoeft jou dat recht te geven.

 12. In Duitsland blijkt dat kerk en staat een flinterdunne scheidingslijn kennen in bestuur en sociale structuur.

  Met dank aan bisschop Tebartz-van Elst te Limburg am Lahn op de kaart zette door te presteerde zijn “kerkelijk project” van E 5,1 miljoen wist te laten uitgroeien tot minstens (heden) E 31,– miljoen! De gelovigen in onbegrip achterlatend nu hij zich in Rome bevindt om Paus Franciscus die armoede als leefwijze huldigt, althans voorstaat, te overtuigen van zijn “goede kerkelijk gebouw renovatie” alsook hem als bisschop ‘n “minimaal persoonlijke woonomgeving” heeft opgeleverd. De persen draaien volop en spreken er schande van terwijl ondertussen in diverse TV praatprogramma’s wordt blootgelegd dat de Duitse katholieke kerk zich over puissante (wat is in de naam: Napoleon), rijkdom kon beschikken waarvan menigeen tot heden nauwelijks gedachten over had.

  De affaire: http://www.sueddeutsche.de/panorama/franz-peter-tebartz-van-elst-chronik-einer-bischoeflichen-affaere-1.1792318

  Heel interessant is deze recente uitzending:
  Günther Jauch – Heilige Millionen – wozu braucht die Kirche so viel…..

  Twee pointers heb ik eruit gehaald opdat u niet het hele programma hoeft te volgen:


  Overigens hadden we het al eerder kunnen weten:
  Kirchensteuer – der unglaubliche Skandal

  Duitsland is niet alleen de motor van de EU economie, Toch?!

 13. Sorry Filantroop: de linken floepten er ineens in, zonder “V”.

 14. Mocht u overvallen zijn wie Tebartz-van Elst mocht zijn, van goeden huize afkomstig, pastoraal zich de “wetenschappelijk kerkelijke gereedschappen” heeft verworven:

  http://de.wikipedia.org/wiki/Franz-Peter_Tebartz-van_Elst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: