Populisme, de term voor alles dat links niet bevalt

TrouwTot nu toe werd vooral rechts opgezadeld met de term populisme. Op de beeldbuis zag je ze vaak die labialen op strakke lippen trekken om de term tot klank te vervormen. Daarbij werd dan steevast een vies gezicht opgezet. En geleidelijk werd populisme en fascisme tezamengevoegd, om het populisme nog erger te maken dan het al was. Vaak hoefde degene die de term gebruikte niet eens uit te leggen wat ermee bedoeld werd. Iedereen moest vanzelf al begrijpen wat en wie onder de term te rangschikken waren.

Natuurlijk Pim Fortuyn en Geert Wilders. En al het rechts van de VVD. Het etiket populisme stond synoniem voor vies, voos, extreem, gevaarlijk, discriminatie, racisme, xenofobie en islamofobie.

Makkelijker kon men het je niet maken dan door een stempel populisme te stampen op mens of idee. En het gehele linkse episcopaat stemde dan meteen in, zonder ook maar ergens aan te kunnen geven wat die inmiddels tot mythe gestegen term precies inhield.

Maar dan nu blijken ook de afhakers van het steunen van Rutte II populisten te zijn. Althans, als je de magiër van het dagblad Trouw, Hans Goslinga, geloven mag, dient de term een nog ruimere actieradius te bezitten.

Wie het kennelijk niet eens is met de onzalige lastenverzwaringslitanie van Rutte II, is nu ook een populist. En zelfs de hoogst onschuldige liberaal L.J. Heldering, die toch altijd door de krant van de ex-communist Willem Schoonen te liberaal gevonden werd om te bewonderen, wordt er nog even voor uit het hiernamaals gehaald, om de begripsuitbreiding van het populisme plausibel te maken.

Werd nog wegens de steun aan Rutte I de SGP als smadelijke partij van vrouwenonderdrukkers gestigmatiseerd, nu krijgt dezelfde partij een pluim vanwege de steun aan Rutte II. Bij Rutte I was gedogen nog een doodzonde, nu een waar feest voor de krant.

Maar ondertussen lijkt de stelling dat het antipopulisme nu juist het enige werkelijke populisme is, steeds makkelijker te bewijzen. De term wordt namelijk populistisch gebruikt om het zogenaamde populisme te bestrijden. Zo lukt het sommigen in het bestrijden van de vijand op hun eigen vijand lijken.

Dat de rechte rug van Buma en Ojik nu dus ook al populisme is, ontmaskert de gebruikers van die term als populisten.

Dat we dat maar even niet vergeten voor als het weer populisten regent.

3 reacties to “Populisme, de term voor alles dat links niet bevalt”

  1. In de laatste alinea’s wordt populisme min of meer gelijkgesteld aan opportunisme. Dit lijkt mij ook geen adequate definitie van ‘populisme’. Sterker nog, deze betekenis die aan dat woord wordt toegekend maakt het zwartmaken van andersdenkenden nog gemakkelijker, en linkse mensen maken er maar wat graag gebruik van. Als iemand iets roept dat door linkse mensen als wellicht een beetje opportunistisch (want breed gedragen door delen van het volk – populair) kan worden opgevat, dan zullen ze er als de kippen bij zijn om het ‘populistisch’ te noemen, waardoor ook meteen die hele bagage van fascisme en nationalisme aan de opmerking komt te hangen. In de beeldvorming: je zegt iets waar de linkse elite het niet mee eens is maar delen van het volk wel, dus je bent een fascist.

    Dat de populismeroepers/anti-populisten opportunisten zijn is overigens inderdaad geen twijfel over mogelijk.

  2. Voor de periode aanbrak dat het populismeroepen begon gebruikte ik de term slechts voor de aanduiding van een vooroorlogse kunststroming. De schilder Willem Oepts moest eens weten.

  3. Joop den Uyl die een autodak intrapte met zijn gummihakken om zijn aanhang toe te spreken was ook nogal populistisch.

    De eigenaar van de VW zal echter met tevredenheid de aanpassingen in ogenschouw genomen hebben, want het vehikel zag nadat Den Uyl erop had staan dansen er uit als een Karmann Ghia. En die waren in die dagen een stuk duurder dan een gewone kever. Den Uyl als designer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: