U moet niet zeuren over de strijkstokken van de goede doelen

Dagobert-DuckDat het orkest van goede doelen niet altijd zo harmonieus klinkt als u gulle gever zou wensen, en dat de valse klanken u zou kunnen doen besluiten uw lieve geld dan maar ergens anders aan te besteden dan aan het riante bestaan van het goede doelen-management en de zwembassins van Dagobert Duck, klinkt bij Tom Oostrum niet lekker in het gehoor: Het geklaag over geld dat bij goede doelen aan de strijkstok blijft hangen en hoge salarissen van topmensen bij deze instellingen moet ophouden.

Maar toch, als niemand ooit op het snuggere idee gekomen zou zijn eens gaan te snuffelen in de kasboeken van de goede doelen, zou het orkest van de goede doelen nóg valser geklonken hebben.

De goeden niet te na gesproken, blijken nog steeds snuggere lui zeer welgesteld te kunnen worden van een leidinggevende functie bij een goed doel.

Nu wordt de burger door Vadertje Staat tot toenemende ascese gedwongen, maar de dames en heren aan de top van de goede doelen kunnen hun financiële zitvlak nog steeds zeer gemakkelijk roeren.

Dat dringt de zeer dringende vraag aan mij op, waarom het zo is dat de menslievende mens toch zo graag betaald wil worden voor zijn menslievendheid. Wanneer is het met de liefdadigheid toch zo vreselijk misgegaan?

Nou, het begon eigenlijk al met het socialisme, dat menslievendheid, gelijkheid en ascese predikte, maar er toch altijd voor zorgde zelf over een goedgevulde beurs te beschikken.

Er is een opvallende parallel tussen de graaizucht van socialisten en die van de goede doelen. Zo vinden socialisten net als Tom Oostrum dat er niet zo gezeurd moet worden over het vals spelende orkest van de al te kleverige strijkstokken.

Echter met dat verschil, dat de goede doelen doorgaans netjes om het geld bedelen, maar socialisten het ongevraagd uit uw zak kloppen.

Maar naast dit grote verschil is de belangrijkste overeenkomst tussen het socialisme en de goede doelen, dat ze beide graag vals op uw gehoor spelen, u superslim een schuldgevoel weten aan te praten zodat u ze bijna in staat bent te smeken u te verlossen van uw lieve bezit en uw slechte geweten.

Maar gelieve niet te zeuren over deze wanklanken.

3 reacties to “U moet niet zeuren over de strijkstokken van de goede doelen”

 1. Heb vele jaren geleden reeds besloten niet één cent meer te doneren voor welk goed doel dan ook, los van het feit dat er hele volksstammen zijn die hier misbruik van maken betaal ik belasting en dus betaal ik ongevraagd mee aan Ontwikkelingssamenwerking.
  Nooit vergeet ik minister Pronk al huilend met een hongernegertje op zijn arm.
  Hij beloofde ter plekke gelijk 60 miljoen gulden.
  Beetje vervelend dat korte tijd later bekend werd dat er al ELK JAAR 80 miljoen gulden naar dat land ging !

  Daarbij irriteert het mij mateloos dat er bijv. nooit financiële steun was voor Japan na de tsunami en kernramp, en ook nu bij de gigantische bosbranden in Australië is iedereen oorverdovend stil, gek genoeg staat mij wel iets bij dat Nederland na de watersnoodramp in Zeeland wel uit de hele wereld steun kreeg.

 2. Dat zou kunnen Tijl, maar ik was net 10 jaar en ik herinner me alleen de “Beurzen open dijken dicht” campagne en ik denk dat dat Mies Bouwman was. Maar dat geld werd uit de beurzen van landgenoten bijeen geschraapt.
  Kan me de blikjes melk nog herinneren die we op de lagere school inzamelden voor de arme kindertjes in Afrika. Zouden die daar ooit terecht gekomen zijn?
  Goed stuk Filantroop en mooie vondst: kleverige strijkstokken.
  Net als Tijl ben ik heel asociaal en doe niet mee aan goede doelen.

 3. Ho ho, ik zie mezelf zeker niet als a-sociaal, wel als realist.
  Ik zie niet alle inzamelingsacties als onnodig, alleen eraan meedoen gaat me met het idee dat ik al verplicht bijdraag aan OntwikkelingsSamenwerking niet goed af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: