Paranoïde Amerikanen en totalitaire Europeanen

Onder de microscoop van Vadertje Staat.De Amerikanen blijken een onbehoorlijk argwanende geaardheid te bezitten. Misschien zijn ze zelfs paranoïde. Of dat nu onder Obama of onder Bush het geval is of was, de Amerikaanse argwaan lijkt tot hemelhoogte te reiken, en op die hoogte schijnen opperwezens alles te weten over de mens. De Amerikaanse afluisterpraktijken dus, blijken heel veel Europese en nationale leiders in grote beroering te brengen. In eerste instantie zou je zeggen, zeer terecht. Maar aan de Amerikaanse, vooruit dan maar paranoia, kleven nogal wat herinneringen die het toch ook weer begrijpelijker maken.

Het megalomane instrumentarium EU is zelf ook niet de aller-schoonste op het gebied van de privacyregels. De eigen burgers worden tot op hun sokken betutteld over hoe ze dienen te denken, leven en handelen. De Europese mens, om die zo maar eens te betitelen, behoort op de Noord-Koreaan na, tot de meest gefotografeerde, gefilmde, gecontroleerde en afgeluisterde van de wereld.

In ons eigen land wordt de burger de godganse dag gecontroleerd op minimale overtredingen om  hem van zijn zuurverdiende geld te verlossen. Waar de crimineel vrolijk de dans ontspringt, weet de goedwillende burger zich door Bigh Brother in de gaten gehouden.

De over het Amerikaanse afluisteren gillende Europese en nationale leiders, zouden niets liever willen dan een gehele politieke stroming de toegang tot de democratie ontzeggen om zogenaamd de democratie van de ondergang te redden. Hún democratie, maar niet die van alle burgers van de EU.

Zo zijn de vriendelijke onderhandelingen met het steeds agressiever wordende Turkije van Erdoğan weer op het door herfstbladen geteisterde spoor gezet. Door de strot van de burger geduwd, want die ziet niets in het Europa tot aan de Oeral, waar de tirannen Stalin en Hitler ook al over fantaseerden.

De opgewonden Europese en nationale leiders over de Amerikaanse afluisterparanoia zwegen overigens toen Erdoğan Europese politici met een Turks paspoort uitnodigde voor een geheim onderonsje teneinde de belangen van Turkije nog beter behartigd te weten dan reeds het geval was. De EU zweeg in alle toonaarden over dat die politici de belangen van een vreemde natie dienden te prioriteren.

In tegenstelling tot Turkije, dat Europa totalitair wilde opslokken tot het aan de poorten van Wenen tot staan gebracht werd, hebben de Amerikanen drie keer het Europa dat de bakermat is van wrede totalitaire ideologieën als het fascisme, nationaalsocialisme en communisme, militair de oren gewassen. De laatste keer onder de in Europa zo gehate Ronald Reagan, die ondanks de door het Sovjetrijk gefaciliteerde vredesridders, het communistische fort zonder slag of stoot wist te slechten.

Hoe erg je de Amerikaanse afluisterparanoia ook mag vinden, er is veel voor te zeggen dat de Amerikanen willen weten wat die Angela Merkel en Europese en nationale consorten allemaal uitspoken.

En het zou nog fijner zijn als de man in de straat precies zou weten wat hém allemaal boven het hoofd hangt, naast dat hij dag en nacht door Vadertje Staat op de objectietafel van de microscoop gelegd wordt. Het Wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen wordt hem hierbij graag op de mouw gespeld. Maar de enorme opwinding van de Europese en nationale leiders over het Amerikaanse afluisteren doet vermoeden dat zij juist heel erg veel te verbergen hebben.

Advertenties

8 reacties to “Paranoïde Amerikanen en totalitaire Europeanen”

 1. Het gericht afluisteren van politici vind ik wel degelijk een zeer grove overtreding van welk recht dan ook, het afluisteren van burgers maak ik me een stuk minder druk om, als je alleen al op straat om je heen kijkt; de hele wereld loopt te bellen.
  U wilt dat afluisteren?
  Ga vooral uw goddelijke gang ik wens u een prettige wedstrijd, dat is het spreekwoordelijke zoeken naar een speld in een hooiberg, maar dan wel een hooiberg zo groot als de Mount Everest.
  Daarnaast worden fascisme, nationaalsocialisme en communisme wel erg makkelijk weggezet alszijnde wreed.
  Het fascistische Italië onder Mussolini was totdat hij min of meer gedwongen een alliantie sloot met Adolf bij mijn weten niet uitzonderlijk wreed.
  Ook het feit dat het fascistische Spanje het tot lange tijd na de oorlog met Franco uithield geeft aan dat het misschien dan wel een dictator had maar de geallieerden zagen toch kennelijk geen reden om hem af te (laten) zetten

 2. Nou Tijl, vandaag ga ik me maar niet inspannen nog eens te bewijzen dat het fascisme, nationaalsocialisme en communisme wreed waren. Maar wel wil ik je eraan herinneren dat de minst wrede dictator van de drie ideologieën mosterdgas in Abessinië gebruikte, er een repressieve dictatuur op na hield en rassenwetten invoerde. Over de twee andere ideologieën zal ik het maar helemaal niet hebben.

  Eigenlijk, en misschien verras ik je er mee, ben ik heel erg tegen totalitaire ideologieën. Maar denk er gerust anders over.

 3. Nee hoor Filantroop ik ben niet verrast dat u heel erg tegen totalitaire ideologieën bent, sterker nog dat ben ik zelf ook, wat ik probeerde te zeggen was dat het fascisme bij lange na niet zo wreed was als het nationaalsocialisme of het communisme en derhalve vind ik het niet terecht ze alle drie in één adem te noemen of ze qua wreedheid gelijk te stellen.
  Het regime van Franco heeft na de oorlog gewoon doorgeregeerd met Franco als dictator.
  Daarmee praat ik de misdaden niet goed, maar ik stel ze wel op een lager plan dan de andere twee.

 4. Het feit dat Salazar en Franco na de Tweede Wereldoorlog doodgewoon doorgingen met hun dictaturen maakt het fascisme als ideologie niet minder wreed.

 5. Gisteravond op de ARD bij Günther Jauch werd bewezen hoe gemakkelijk men iemands gangen na kan gaan, hoe gemakkelijk men alle gesprekken kan afluisteren met filmpjes erbij.
  Dit werd gedemonstreerd bij iemand van het aanwezige panel.
  Deze man wist van niets tijdens de opname. Had ook zijn mobiel niet aan staan.
  Hij gaf later toestemming aan Jauch om het uit te zenden.
  Deze man was gewoon op stap geweest met z’n familie.
  Maar Merkel, want om haar ging de uitzending, kan bijvoorbeeld beursgevoelige opmerkingen maken.
  De algeheel conclusie was dat men in Europa een eigen systeem moest ontwikkelen.
  USA en UK bespioneren alles.
  De aanwezige ex-US abassadeur zat er sulligjes bij.

  De apparatuur is tot alles in staat.

 6. @Philippine
  Dan kunnen we fijn door ons eigen afluistersysteem afgeluisterd worden. Zoiets als, of je nu door de kat of de hond gebeten wordt.

 7. Dankzij de ongelooflijke hoeveelheid data die er constant over ons verzameld wordt, kunnen slimme computers op een heel nieuwe manier kijken naar wie wij zijn, wat we willen.
  Van zoekresultaten tot Facebook ‘Likes’, van file-informatie tot waar je was afgelopen nacht.
  In datacenters zo groot als paleizen wordt deze informatie opgeslagen, en geanalyseerd.

  (Vanavond in Tegenlicht)

 8. Actief op Google+? Vanaf nu gebruikt Google je mogelijk in advertenties.

  Net als op Facebook is het mogelijk om artikelen, video’s en links via Google+ te liken, door deze een zogenaamde ‘+1′ te geven.
  Deze aanbevelingen bleven voorheen beperkt tot je profiel op Google+ en waren daar zichtbaar voor je vrienden.

  Vanaf vandaag gaat Google jouw +1-aanbevelingen gebruiken in advertenties.
  Dat betekent concreet dat jouw profielfoto in het openbaar bij bepaalde advertenties in Google Zoeken kan verschijnen.

  http://www.nrc.nl/tech/2013/11/11/actief-op-google-vanaf-vandaag-gebruikt-google-je-mogelijk-in-advertenties/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: