“Criminalisering Syrië-strijders is populisme”

Op zoek naar gerechtigheidTerwijl langzaam de gedachte ontluikt dat de uit Syrië terugkerende jihadstrijders voor de Nederlandse samenleving een groter probleem gaan vormen dan de nog in hun geestelijke slaapstonde verkerende politici en opiniemakers willen accepteren, blijkt dat ons nationale racismeforum, ofwel VARA’s Joop, er nog maar weinig fiducie in heeft te geloven dat deze woeste kereltjes ook maar een ietsepietsje risico in zich dragen. Ondanks dat die hebben leren omgaan met automatische wapens en explosieven, en in sommige gevallen zelfs deelgenomen hebben aan onthoofdingen en executies, blijkt het nationale racismeforum merkwaardig genoeg de met pepernoten smijtende Zwarte Pieten nog steeds een groter gevaar te vinden dan de uit Syrië terugkerende jihadstrijders.

Na enig zoeken blijkt echter dat op VARA’s Joop er toch iets over geschreven is. Op 29 juni 2013 schreef de hooggeletterde doch totaal onbekende filosofe, en inzake het onderwerp ook nog eens geheel niet deskundige Andrea Speijer-Beek Criminalisering Syrië-strijders is populisme.

De slotzin in haar betoog bied ik dan ook graag als de kroon op haar betoog aan De populistische criminalisering van degenen die zelf op zoek gaan naar gerechtigheid zal daaraan geen donder veranderen.

Nu grijpt iedereen te pas en te onpas naar de term “populisme”, maar ergens een land binnenglippen om er aan oorlogsterreur (op zoek gaan naar gerechtigheid?) deel te nemen is toch absoluut criminaliteit. Immers, zo werden de Nederlandse SS’ers die geheel in strijd met de soevereiniteit van de Sovjet-Unie, Russen de dood injoegen, ook bejegend nadat ze teruggekeerd waren van hun heilige missie onder Adolf Hitler. De SS’ers werden gestraft, en in veel gevallen werd hen wegens het dienen in een vreemde krijgsdienst, het Nederlanderschap afgenomen.

Na hun terugkeer werden ook meteen de bronnen van het nationaalsocialisme de kop ingedrukt, en bleef het nadien in die ideologische contreien vrij rustig, op de enkele keren na dat het krakende leder en het vendelzwaaiende volkje ergens moordaanslagen pleegde, of op opgepoetste laarzen langs kwam demonstreren.

De kans dat het internationale moslimextremisme net zoals in 1945 het nationaalsocialisme, de kop ingedrukt zal worden, lijkt een droombeeld waarop misschien gehoopt wordt, maar dat voorlopig slechts gedoemd is een visioen te blijven.

Dat Andrea Speijer-Beek op een warm juniavondje met bezwete handjes wat tekst bij elkaar filosofeerde waarin geen rekening gehouden wordt met de factor religieus/ideologische bezetenheid, de factor waar Anders Breivik ook zo door geobsedeerd was alvorens 77 medemensen over de kling te jagen, geeft aan dat de filosofe beter is in schrijven dan in nadenken. En in nadenken ben je als filosoof toch opgeleid, denk ik dan na kort nadenken.

De kritische houding jegens de in Syrië moordende jihadstrijders als populisme framen, zou als de redactie van VARA’s Joop enig fatsoen in de flikker zou hebben en zich er eveneens van bewust zou zijn dat de jihadstrijders in Syrië niet voor de vrijheid van de mens vechten, maar naar een nog ergere onvrijheid streven als Bashar Hafiz al-Assad in zijn land heeft weten te organiseren, nimmer hebben moeten publiceren.

Maar het zou ook wel een zo kunnen zijn dat bij VARA’s Joop de gedachte bewierookt wordt dat populisten altijd een graadje erger zijn dan jihadstrijders. Dat ze bij VARA’s Joop nog steeds fantaseren dat er achter iedere populist een Breivik schuilgaat, terwijl ondertussen toch gebleken is dat er meer Breiviks in Syrië hun passie uitoefenen, dan er populisten zijn die op ook maar enigerlei wijze de wet overtreden, laat staan dat ze moorden, zal er dan ook wel de reden van zijn dat ze de terugkerende jihadstrijders op z’n keurig socialistisch als slachtoffers en niet als daders betitelen.

Er moet per slot van rekening verschil zijn tussen moordende blanken en moordende kleurlingen. En in dat kader wordt bij VARA’s Joop zelfs het strooien met pepernoten door geschminkte blanken zwaarder aangerekend dan het neermaaien van Syrische vrouwen en kinderen door gekleurde Breiviks.

Advertenties

One Comment to ““Criminalisering Syrië-strijders is populisme””

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: