Help, de boeren vertrekken

oostvaardersplassen dood heckrundHet moest er toch eens van komen. De aan hun leestafels gekluisterde linkse filosofen voelen langzaam dat hun eten in gevaar dreigt te komen. Na de decennialange heksenjacht op boeren, die ongeveer als het meest schunnige geboefte van het land afgeschilderd werden, geven die er nu de brui aan. In de hele wereld valt men voor de Nederlandse boer op de knieën om het manna niet uit de linkse lucht maar van het land te plukken. Maar in Nederland werd de boer zodanig moreel onder schot gehouden, dat die zelfs om zijn eigen land te ploegen dat aan de ambtelijke lange lederen jas dient te melden. Geen mens wordt zo in de gaten gehouden als de door links zo gehate boer. Geen mens is administratief zo aan het infuus gezet als de boer. Geen mens wordt zo streng in het gareel gehouden als de boer.

Geen wonder dat de boerenzonen en -dochters het voor gezien houden en van het platte land wegtrekken om de voedselproductie aan de linkse leestafelfilosofen te laten. Maar die vertikken het zich voor de noeste arbeid op het land aan te melden.

Nog dit jaar was het Mark Rutte, die ondanks dat veel boeren in hun wanhoop op de VVD gestemd hadden, onbesuisd riep minder geld voor landbouw, meer voor innovatie.

En omdat Rutte achteruit regeert, en niet zoals je van een premier verwachten mag met vooruitziende blik doorhad dat als de boeren van het land wegtrekken geen mens meer voedsel produceert, zit Nederland met een toenemend aan de voedselproductie onttrokken pseudonatuurgebied goed in de nesten. Uitkijken op verruigde gronden die geen vezeltje voedsel opleveren, was jarenlang de nieuwe religie.

Tenzij de mens aan de dis aanschuift om zich tegoed te doen aan een portie met vette vegetarische jus overgoten geïnnoveerde mobieltjes en digitale tabletten, wordt het dus de rammelende maag.

Dat de overmatig bureaucratische EU daar nu ook achter is en jonge boeren met een douceurtje op het land willen houden, komt veel te laat.

Maar toch, zelfs op de dag dat de meest linkse krant van Nederland aan de alarmbel trekt om te treuren om vertrekkende boeren, geeft die krant ook nog eens ruimte aan de GroenLinkse tekentafelfilosofen.

Die waren er ook schuldig aan dat mijn buurman, die ooit een varkenshouderij bezat nu land heeft waar geen vezeltje voedsel meer van afkomt omdat hij zich nu als vrachtwagenchauffeur in de vroege ochtenden heeft te melden. Als ook die baan hem niet zal ontvallen, want de linkse leestafelfilosofen zien meer in massa-immigratie dan in het eigen volk.

15 reacties to “Help, de boeren vertrekken”

 1. Uw opinie vind ik toch wat eenzijdig .
  Afgezien dat ik ook bedenkingen heb tegen verruiging en het door steken van dijken .
  Wat U parten speelt is als burgerman is dat romantisch beeld van het boerenleven .
  U kunt toch op uw klompen aanvoelen dat zulks nooit de werkelijkheid raakt(e) .
  Vroeger niet want dat was pure armoede en nu niet want het is bizenis
  Valt u dan niet op dat er op het platteland heel veel nieuwe (super)stallen gebouwd worden .
  En dat steeds grotere tractoren en machines de , voor die knoepers te smalle , veldwegen onveilig maken ?

  • In de jaren 70 en 80, ja zelf de vroege 90 er jaren was het goed toeven in de landbouw en veeteelt.
   Je verdiende een goed belegde boterham en je had plezier in en van je werk.

   Maar….. toen kwam het Brusselse gedonder.

 2. Zonder moderne landbouw is de mensheid niet te voeden. Links-menschen hebben pas een romantisch beeld van de landbouw.

 3. NAV “Rutte Onbesuisd ” heb ik een voorbeeldje waar hij mogelijk op o. a. op doelt :
  http://www.observatoiredessubventions.com/2012/1-milliard-de-subventions-au-groupe-doux/
  De post landbouw drukt verreweg het zwaarst op de begroting van de EEG (of hoe het tegenwoordig mag heten )
  Die ex-varkens houder zonder land , nu chauffeur ,heeft de “koude”sanering niet overleeft . Net als de meeste boerenkinderen van het erf gejaagd vanwege de rentabiliteit , zeg maar . Het leven is hard .

 4. Welnee Jean-Claude, ik ken het moderne boerenleven zeer goed. Grote landbouwmachines en geen leesplankje van Jetses.

  De Nederlandse boer produceert zeer innovatief en efficiënt. Klein Nederland en toch derde op de wereldranglijst van land- en tuinbouwproducten uitvoerende landen. De nostalgie is juist te zoeken bij de lui die denken dat ze in Nederland een oernatuur kunnen scheppen, en dat het eten als manna uit de lucht komt vallen.

  Wat de landbouwsubsidie betreft gaat van de 45 miljard voor de gehele EU slechts 175 miljoen naar de Nederlandse boer. En dat voor een land dat in de EU op een na de grootste exporteur van agrarische producten is. Is 175 miljoen veel? In 2009 stond op de rijksbegroting voor subsidie aan de kunsten 940 miljoen genotuleerd.

 5. Rutte sprak als premier van een kabinet dat op de Nederlandse landbouw kort.

  • Onder de link ” onbesuisd ” lees ik toch dat hij fulmineert op europa :
   “Premier Mark Rutte (VVD) wil dat de Europese Unie minder geld aan landbouw geeft en in plaats daarvan zich meer richt op innovatie. Van de begroting van zo’n duizend miljard euro over zeven jaar gaat nog steeds 39 procent naar landbouw, zo meldt
   Nu.nl ”
   En volgens Filantroop is daarvan slechts 175 miljoen voor de nederlandse boer .
   Ik noem dat dan een aalmoes .
   Dat de nederlandse landbouw zo een kanjer in export is komt door innovatie iswm ondermeer wageningen

 6. Innovatie moet je zo doen?

  Insectenproeverij
  Meelwormen, buffalowormen en sprinkhanen staan vast niet dagelijks op je menu. Zaterdag 16 november (Bibliotheek Hillegom) en 23 november (Bibliotheek Haarlem Noord) ben je van harte uitgenodigd voor een gratis insectenproeverij. Durf jij het aan om een cake’je of koekje te eten, waarin insecten zijn verwerkt?

 7. Jean- Claude
  Met andere woorden, de Nederlandse landbouw doet het ondanks het linkse gejammer prima.

  • Ik denk dat ik uw redenering begin te snappen .
   Zoiets van : overheid is bemoeienis en bemoeienis is links .
   Correct me if I am wrong .

   O ja onderstaand is misschien ook “to the point” :
   Het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid is nog steeds het enige beleidsterrein dat werkelijk gemeenschappelijk –dus niet nationaal – wordt gefinancierd.
   Bron : Rijksoverheid Geschiedenis van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

 8. Dat de Nederlandse boer er de brui aan geeft is niet zo verwonderlijk, boer zijn was vroeger met recht een vrij beroep, deed je het goed dan floreerde je bedrijf, deed je het niet zo goed dan dus niet.
  Maar toen kwam de regelgeving, regels bedacht door studeerkamergeleerden die nog nimmer een paard,koe of een varken van dichtbij hadden gezien, die helemaal niet doorhadden dat zelfs de kleinste boer alleen maar resultaat kan boeken als hij oprecht geïnteresseerd is in het wel en wee van zijn vee.
  Ooit hoorde ik in de vroege jaren ’80 op de UTV twee varkensboeren tot elkaar zeggen “als ze zo doorgaan komt er straks een dag dat die dieren verplicht worden hun eigen stront weer op te eten”.
  En in al zijn simpelheid is dat de spijker op zijn kop.
  Boeren zijn door minimale winstmarges gedwongen steeds groter te worden, en daar vloeide weer uit voort dat men niet zonder mechanisatie kon.
  De productopbrengst van agrarische bedrijven is onwaarschijnlijk hoog terwijl tegelijkertijd het aantal mensen werkzaam in de agrarische sector gemarginaliseerd is.
  Het maakt haast niet meer uit naar welke sector je kijkt, of het nou een tuinder is of een veehouder, hun bedrijf vertegenwoordigt een miljoenenbedrag maar levert bij lange na geen miljoenen op.
  Je moet haast wel gek zijn wil je heden ten dage nog bereid zijn om zo’n groot financieel risico te lopen voor zo’n belachelijk laag rendement.
  Niet zo gek als je bedenkt dat de consument het als een vaststaand gegeven ziet dat hij per maand vele malen meer kwijt is aan huur/hypotheek gas,licht en water dan dat hij aan eten en drinken kan besteden.
  Een pak melk mag in zijn ogen niet meer dan rond een euro kosten, maar zijn huis kost per maand/jaar een godsvermogen en dat wordt zonder piepen betaald.
  Tegelijkertijd wordt het vlees gekocht bij kiloknallers, maar oh wee als ze erachter komen dat ze plofkippen eten.
  Over dubbele moraal gesproken !

 9. ‘Polderkinderen’ in actie voor hun boerenbedrijf.

  Zo’n tachtig zoons en dochters van boeren uit Albrandswaard hebben maandagavond in het gemeentehuis van Poortugaal het burgerinitiatief van de Polderkinderen gepresenteerd.
  Zij keren zich tegen het bestemmingsplan dat volgens hen de ondernemingen van hun ouders de nek omdraait.

  http://www.rijnmond.nl/nieuws/25-11-2013/polderkinderen-actie-voor-hun-boerenbedrijf

 10. Bij de basiliek in het Franse dorpje Sainte-Anne d’Auray zijn 600 witte kruizen neergezet. Een eerbetoon aan de honderden boeren die dit jaar zelfmoord hebben gepleegd in Frankrijk.
  Volgens de initiatiefnemer van het project, Jacques Jeffredo, is suïcide een groot probleem in de agrarische gemeenschap.

  http://nos.nl/artikel/2062514-fransen-staan-stil-bij-honderden-zelfmoorden-onder-boeren.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: