De dubbele loyaliteit van het dagblad Trouw

Trouw1_logo1Het dagblad Trouw heeft iets met Joden. Of nog liever, heeft een fixatie voor Joden. Daarom vandaag een stuk van de hand van de kenner van de Joodse geschiedenis, Bart Wallet, over de dubbele Joodse loyaliteit. Een zeer riskant onderwerp, omdat het deels het antisemitisme in Europa veroorzaakte en in stand hield. En het komt ook nog eens op een heel speciaal moment. Namelijk net nu steeds meer Nederlandse moslims uit overwegingen van dubbele loyaliteit, in Syrië gaan schieten op hun medemens. En ook nog eens in een periode dat, hier waag ik me aan een grove schatting, ongeveer 100 procent van de Nederlandse moslims loyaal is aan een staat die niet bestaat en ook nog eens nooit bestaan heeft.

De enige reden waar Nederlandse moslims hun loyaliteit aan “Palestina” zouden kunnen ontlenen, zou kunnen zijn omdat Palestijnen geacht worden ook moslim te zijn. Een nogal dubieuze loyaliteit, want Nederlandse moslims die in Syrië strijden doen dat nota bene tegen moslims. Toch vinden het dagblad Trouw en Bart Wallet de dubbele loyaliteit van Joden een veel interessanter onderwerp dan die van moslims.

Heel vreemd zou je het overigens niet moeten vinden dat nogal wat Joden loyaal zijn aan Israël. Als er tussen 1939 en 1945 een Israël geweest zou zijn, zouden er wel eens heel wat minder dan 6 miljoen Joden omgebracht kunnen zijn. En omdat nog steeds blijkt dat het antisemitisme een virulent verschijnsel is, zou de loyaliteit van Joden met Israël wel eens in die richting gezocht kunnen worden.

Je kunt Joden na duizenden jaren van vervolging moeilijk verwijten dat ze zelfredzaam zijn geworden. Maar juist het feit dat Joden zich verdedigen, desnoods met een veiligheidshek, blijkt het nieuwe doch sluw gemaskeerde antisemitisme te voeden.

Dries van Agt sleet er graag zijn gummizolen voor het Israëlische veiligheidshek, dat hij liever muur noemt, te slopen. Ja, de gotspe dat die Joden na hun Holocaust het ook nog eens in hun hersens halen zich te beschermen tegen aanslagen.

Dat Turkse ventjes voor de televisie zeggen dat Hitler prima werk gedaan heeft met de Jodenvervolging, kan natuurlijk nimmer op de gedachte gestoeld zijn, mochten deze ventjes vervolgd worden, dat ze zich dan lekker veilig in Palestina kunnen vestigen. Nog afgezien van het feit dat het Ottomaanse rijk de stichting van zo’n staat nimmer goedgekeurd zou hebben, staan Arabieren niet te springen om vluchtende Turkse ventjes op te vangen.

De loyaliteit van Nederlandse moslims voor het niet bestaande Palestina is dus heel wat minder gerijmd dan die van Joden voor Israël. Voor Joden is Israël zo ongeveer de gepakte koffer die klaarstaat voor als het ze weer eens te heet onder de voeten wordt. Feitelijk is Israël het enige echte vluchtelingenkamp van het Midden-Oosten. Uit het Europa van de Holocaust, de Jodenvervolgende Sovjet-Unie en moslimlanden, en zelfs uit Ethiopië, kwamen Joden zich in Israël het vege lijf redden.

Terwijl het op moeder aarde wemelt van de moslimstaten, en moslims buiten die gebieden strijden voor nog meer van die moslimstaten, zit het dagblad Trouw te millimeteren over de dubbele loyaliteit van Joden. Het werd in die krant  Achter het masker van meesterlobbyist Ronny Naftaniel zelfs Ronny Naftaniel verweten.

In het land waar christenen hun kerken misbruiken om christen- en Jodenhatende asielzoekers op een door vals schuldgevoel terend masochisme op te vangen, hebben Joden slechts Israël als veilige “vluchtkerk”. Tenminste, als Dries van Agt en het dagblad Trouw er niet in slagen die te slopen. Met de dubieuze loyaliteit van Trouw ben ik daar hoogst onzeker over.

Advertenties

7 reacties to “De dubbele loyaliteit van het dagblad Trouw”

 1. PrimaDeLuxe.
  Hartelijk dank voor het geschreven.

 2. geschreven = geschrevene.
  Zucht.

 3. Philippine
  Mijn dank voor de dankzegging

 4. Ik vind de broeder moord die ze al van af Mo uitvoeren niet te begrijpen. Jood en Arabier de zelfde stamvader en door de eeuwen heen elkaar haten ten voeten uit. En dan Trouw zielige verhaaltjes.

 5. Ik heb wat met dat begrip loyaliteit tav van een staat .Namelijk niets .
  Dat heeft waarschijnlijk met mijn ( limburgse ) achtergrond te maken .
  Denk eens aan de gebieden die in de loop der tijd beheerst werden door verschillende overheden . Daarnaast wil ik geen instrument zijn van welke staat dan ook omdat ik ze fundamenteel voor onbetrouwbaar houd .

 6. -Nou, zal gelijk eens aan al die Nederlandse christenen/gutmensen welke zich met de ”bevrijding van Palestina”(lees vernietiging van Israel) bezighouden passief, danwel actief, vragen waar hun loyaliteit ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: