Schot in de nacht

Vijfde colonneHet moment dat “Nederlanders” vurend tegenover Nederlanders komen te staan lijkt met de dag naderbij te sluipen nu een “Nederlandse” ex-militair in Syrië een devoot al-Qaeda-strijder blijkt te zijn geworden. De wijze lessen die de man in het Nederlandse leger geleerd heeft komen zo bij de vijand terecht. Nederlandse militairen gaan straks naar Mali, en als het daar alle ballen verzamelen is voor het reizend jihadcircus, krijgt ons leger de boemerang terug.

Er was een tijd dat in Europa een grote oorlogsdreiging heerste. Totalitaire regimes gedroegen zich zeer oorlogszuchtig en vielen zomaar landen binnen. In Nederland liepen allerlei geestverwanten van die totalitaire regimes gewichtig te doen. Met of zonder uniform aan het lijf, werd gebeden voor de vestiging van een totalitair regime, want als er iets was waar afkeer voor gekoesterd werd, dan was het vooral de parlementaire democratie. En dus werd niet alleen gebeden voor de komst van het totalitaire leger, er werden ook hand- en spandiensten verleend om een mogelijke inval een beetje te vergemakkelijken.

Veel had het niet om het lijf, want het geüniformeerde gewichtig doen was niet meer dan intimiderend marcheren. Eerst met uniform, en na het uniformverbod zonder. Het echte verraad kwam pas tijdens de periode dat Nederland bezet was.

Of er enige overeenkomst is tussen toen en nu, weten we helaas pas als het te laat is. De intimiderende uniformen zijn er wel weer. En op dit moment wordt geschat dat er zo’n 100 “Nederlanders” in Syrië praktijklessen krijgen in het doden van hun vijand. Misschien komen er nog “instructeurs” uit het Nederlandse leger ze nog wat bijscholing geven.

Wat er daarna allemaal zal volgen is heel erg koffiedik kijken. Maar toch lijkt de indruk niet onterecht dat de Nederlandse regering in 1939 iets meer op haar qui-vive was dan nu. Liever de PVV als de nieuwe NSB betitelen met het risico dat niet die NSB de Nederlandse militair in de rug schiet, dan heel erg zorgvuldig omgaan met de veiligheid van alle Nederlanders in binnen- en buitenland.

Of het schot in de nacht er ooit komt, weet geen mens. Maar voorkomen is beter dan genezen is een oude Nederlandse wijsheid die we maar beter ter harte kunnen nemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: