Triootje Trouw over Joden

Triootje Trouw over JodenDagblad Trouw heeft de smaak nu goed te pakken. Een triootje over Joden in een week tijd. Dat wordt voor de krant nog eens een identiteitscrisis die ergens ligt tussen de Völkischer Beobachter en Der Stürmer. Ooit begonnen als verzetskrant, nu dé krant die zich fixeert op de 14 miljoen Joden van de wereld, en de 40.000 van Nederland.

Deze keer lijkt de kop wat universeler Katholiek, moslim en Jood, aan welke kant staan jullie? Het erboven geplaatste plaatje doet zelfs vermoeden dat het redactionele stuk bijna alle geloofsstromingen betreft. Maar de werkelijkheid is wel even anders. De twee grootste religiën van de wereld, het christendom en de islam, komen er met hun 2 en 1.5 miljard volgelingen in het stuk zeer bekaaid af. Deze keer sluw achter het alibi van de titel en het erboven gezette plaatje verscholen, richt de krant de loep toch weer op de Joden.

Er is echter een grote maar, want Joden zonder geloof zijn nog steeds Joden. Moslims, christenen, boeddhisten of welke gelovigen dan ook, komen zodra ze van hun geloof afvallen, tenzij ze overstappen naar een ander geloof, niet meer in de geloofsstatistieken voor.

De 14 miljoen Joden van de wereld, de 40.000 van Nederland, betreffen dus niet de religieuze maar de etnische geaardheid van Joden. Ongeveer zoals het voor het Derde Rijk ook niets uitmaakte of Edith Stein nu een Joodse of een katholieke Jodin was, ze bleef volgens de statistieken van het antisemitisme Jodin.

Joden blijven zelfs als ze laaiend atheïst zijn dus altijd in hun loyaliteit verdacht. Bij Trouw moet dat aan de redactietafel tot dagelijkse bezorgdheid leiden. Nerveus roffelende vingertjes op het tafelblad over de vraag of er nog iets over Joden te schrijven valt. Nou, deze week is er heel wat afgeroffeld aan de redactietafel van Trouw, met de gemaskerde Jood Ronny Naftaniel, en de dubbele loyaliteit van de Joden.

Nog recentelijk verzon de krant de boycot door Nederlandse supermarkten van Israëlische waar. Hier was echter de wens de vader van de gedachte. De supermarkten ontkenden dat ze deden waar Trouw zo op hoopte. En de supermarkten trapten ook niet in de val die de krant opzette om alsnog Israëlische waar geboycot te krijgen.

Waarom de krant toch zo gefixeerd op Joden is, en daarnaast ook nog eens zeer geporteerd is op het boycotten van het enige land waar ongelovige en gelovige Joden de scepter zwaaien, zou je voer psychologen kunnen noemen. Maar als je deze stoffige eigenschappen bijeenveegt kun je maar tot een oordeel komen.

Toegegeven, antisemieten van deze tijd zijn heel wat slimmer dan die van vroeger. Die noemden man en paard, verscholen zich niet achter het beschuldigende antizionisme of de loyaliteit van Joden voor Israël. Dat hebben de hedendaagse antisemieten wel van de oude geleerd.

Maar bij dit alles rest de vraag, waar dit toe moet leiden. Nou, dit misschien?

Advertenties

6 reacties to “Triootje Trouw over Joden”

 1. De overheid moet betalen voor de beveiliging van de Joodse instellingen in Amsterdam. ‘We mogen ons niet neerleggen bij vormen van antisemitisme die achter de bedreigingen schuilgaan,’ zegt Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie..

  Segers noemt het ‘onbeschaafd’ dat de Joodse gemeenschap voor een groot deel zelf opdraait voor de kosten van beveiliging van scholen, synagoges en evenementen. Het gaat jaarlijks om 800.000 euro.

  Ouders betalen 700 tot 1000 euro per kind aan beveiligingskosten voor Joods basisonderwijs.

  http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3548189/2013/11/20/Beveiliging-Joden-is-overheidstaak.dhtml

 2. Trouw gaat daar verder waar anderen zijn opgehouden.
  Antisemitisme is al zo oud als de wereld is. Een passage uit één van de drie boeken van Prof Jansen: Christelijke Theologie na Auschwitz.
  “Pas als de laatste Jood wordt begraven heeft men bij veel pseudo-christenen, die zich wellicht ook binnen het cDA bevinden, rust en keert het ‘samen doen’ weer terug. “en: ” Israël is de Jezus onder de naties,” schreef de bekende schrijver Jacques Maritain, ‘en de joodse diaspora binnen het christelijke Europa is één lange via dolorosa.” Maritains uitsprak is geen vlucht in een poëtische hyperbool: betrouwbare historici schatten dat het aantal Joden dat tot 1925 door christenen werd gedood de zeven miljoen te boven gaat, meer dan Hitlers slachting in de Tweede Wereldoorlog oogstte.”
  De brief die Klink aan Verhagen schreef is zo’n teken van antisemitisme. Klink wil onder geen voorwaarde dat de islamisering van Nederland wordt tegengehouden. De islamieten zijn immers de vrienden van het cDA in hun haat tegen de Joden.
  Dag
  P.S. De kleine c voor cDA geeft aan dat daar nog weinig christelijk aan is.

 3. Sinds Jaffe Vink vertrok bij Trouw is het er zeer hard achteruit gegaan.De krant gaat al even op voor de titel spreekbuis van het politiekcorrectisme. Ongetwijfeld weet het daarmee sociaal demagogisch publiek te boeien.

 4. Ondanks dat Trouw als Joden- en Israël-haterskrant nog even de ruiten ingooit bij Netanyahu, blijkt het Iran zelf te zijn dat het atoomakkoordje met Obama om zeep helpt:

  Hier smijt Trouw erop los:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3879672/2015/03/03/Netanyahu-vaart-zijn-eigen-keiharde-koers.dhtml

  Hier Iran dat zonder Netanyahu nee zegt:

  http://www.volkskrant.nl/dossier-akkoord-over-iran/iran-nucleair-plan-obama-is-onacceptabel~a3879968/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: