Dood achter de voordeur

doodHet klinkt bijna stereotiep, dat iemand dood achter de voordeur ligt en pas ontdekt wordt als de vliegen het venster aan de binnenzijde van het huis verduisteren. Maar het komt opvallend vaak voor in de stad. En dat dan weer omdat de cohesie in die broeinesten van argwaan er aan het verdwijnen is. Nee, dan het platte land van de Achterhoek, waar de mens nog belangstelling voor elkaar toont en de cohesie er naoberschop genoemd wordt. Een fenomeen waar wij als bewoners van het Achterhoekse buitengebied al ruimschoots de eerste tekenen van ondervonden hebben.

In onze Haagse tijd deden we niet anders dan hetzelfde bieden aan de hoogbejaarde dames die onze buren waren. Nog herinneren we ons me dat we nadat er laat op de avond ingebroken was even in de nacht kwamen troosten. Bij ziekte de boodschappen deden. Of hun zware vuilcontainers en tuinval naar de straat sleepten, terwijl hun kinderen alleen even langs kwamen wippen om geld af te troggelen, of om de gratis krant uit de brievenbus te pikken.

Er was een moment dat zo’n ventje terwijl ik zo’n enorme Haagse afvalcontainer over het tuinpad richting straat sleepte, mij nauwelijks achtenswaardig aandacht schenkend passeerde en het mij vreselijk veel moeite kostte hem geen trap onder z’n luie reet te geven.

Eerlijk gezegd zijn we toen ook maar gestopt met onze versie van het naoberschop, om het in de Achterhoek weer in ere te herstellen. En dat is geven en nemen, en niet alleen nemen, zoals wellicht sommigen veronderstellen.

De kans dat, ondanks dat de huizen hier ontzettend ver van elkaar afliggen, iemand lange tijd dood achter de voordeur ligt is zeer klein. Niet dat je tot op je bot bespioneerd wordt, maar de aandacht voor elkaar strekt verder dan alleen het dienen van het eigenbelang.

Wie het heeft over vereenzaming, moet vooral in de stad waar de cohesie weggetrokken is blijven wonen. In het halve jaar dat we definitief in de Achterhoek wonen hebben we zo ontzettend veel bezoek gehad, dat het aanslepen van verversingen bijna een dagtaak is.

Vrienden in de stad vreesden het ergste voor ons, dat we ons zomaar op het platte land gingen vestigen. Niet dat zij maar juist wij dat platte land al kenden. Voor hen hopen we dat we niet op een dag moeten vernemen dat er een dikke laag vliegen op de binnenkant van hun vensters op bevrijding hopen, want we vrezen we het ergste voor ze.

Tags:

13 reacties to “Dood achter de voordeur”

 1. Dit is een ontwikkeling die zich reeds decennia aan het afspelen is en ik vrees dat op de lange duur ook het platteland hier niet van gevrijwaard wordt.
  Kijk maar om je heen, de halve wereld toont uitsluitend nog interesse in het mobieltje en men heeft geen oog meer voor de omgeving laat staan voor de personenen die zich in die omgeving bevinden.

 2. Heel ander onderwerp Filantroop; weet u toevallig wat er aan de hand is met de sites van Artikel7 en De Vrije Chroniqueurs ?
  Beiden staan op zwart met dezelfde mededeling.

 3. @tijluylenspiegel

  Vanwege een Ddos-aanval.
  Kan wel een tijdje gaan duren.

  Sorry Filantroop, ik ging voor mijn beurt.

  Ja, de dood van die mevrouw 10 jaar geleden is een bewijs van
  schrijnende realiteit.
  Niemand, die haar gemist heeft.
  Is dat niet vreselijk?

  Ik kan mij die broer nog herinneren, die tegen zijn zussen en broer
  zei, dat hij met rust gelaten wilde worden en vervolgens een verdieping
  hoger ging, waarna ze nooit meer iets van hem vernamen.
  Totdat….

  Krankzinnig hè…

 4. Tijl en Martha
  Op internetgebied zodanig analfabetisch, dat ik niet eens weet wat een Ddos-aanval is. Maar ik wens mijn collega’s in het bestrijden en verwerken ervan alle sterkte toe. En dat in de hoop dat ik er zelf van gevrijwaard zal blijven. Mocht ik opeens van de kaart verdwijnen, dan niet omdat ik dood achter de voordeur lig tussen een zwerm vraatzuchtige vliegen, maar omdat een Ddos-aanval mij getroffen heeft.

  Dat het probleem van morsdood achter de voordeur liggen zonder dat dat iemand opvalt ook het platte land zal bereiken, zou best wel eens waar kunnen zijn. Maar op dit moment moet je er echt heel erg veel moeite voor doen zonder dat iemand het merkt dood te wezen. Laten we maar denken dat wat Heinrich Heine over Nederland bedoelde te zeggen, voor de Achterhoek geldt.

 5. Filantroop er is iets vreemds aan de hand.
  Ik heb blijkbaar een streng beveiligingssysteem (McAfee)
  dat sinds hedenmorgen bij het bezoeken van jouw site
  de volgende boodschap afgeeft:

  “We hebben deze pagina getest en inhoud geblokkeerd die afkomstig is
  van mogelijk gevaarlijke of verdachte websites.
  Sta deze inhoud alleen toe als u er zeker van bent dat deze afkomstig is
  van veilige websites.”

  Ik kan ook niet meer gewoon je site verlaten, moet terug naar Google
  die vandaag haar 50ste verjaardag viert.

 6. Oh oh, niet Google is 50 jaar geworden, maar Dr. Who.

  Wie??????

  Dr. Who!!

 7. In eenzaamheid sterven is tragisch…. maar wat echt vreselijk is, dat is in eenzaamheid leven.
  De eenzaamheid neemt enorm toe in onze dagen.
  Sommige ouderen zien alleen nog maar de zorgmedewerkers… en ook dié pakt Rutte ( lees: Brussel) nu ook weg.
  Moge alle leed, dat zij veroorzaken, aan henzelf en aan hun partijen vergolden worden… en liefst snel, zodat wij er nog getuige van mogen zijn.

 8. Martha
  Zelf heb ik geen problemen ondervonden “Filantropius” te bezoeken. Evenmin van anderen daarover iets vernomen.

 9. Filantroop, ik heb geen zin uit te zoeken wat de geblokkeerde inhoud
  precies weergeeft.

  We wachten ’t maar af.
  In ieder geval kan ik je mooie stukken lezen.

 10. De vrouw die 10 jaar dood in haar woning in Rotterdam lag, zonder dat iemand haar miste, blijkt toch een kind te hebben.
  „Ik was een ongewenst kind dat liet ze voortdurend blijken”, zegt de 68-jarige dochter ‘Evelyne’ (niet haar echte naam).

  Moeder en dochter hadden een moeizame verhouding. Het laatste contact dateert van 20 jaar geleden.
  „Mijn moeder was 16 toen ik geboren werd. Dat was in Nederlands-Indië, ten tijde van de politionele acties.” Haar vader heeft ze nooit gekend.

  Na de breuk zijn er toenaderingspogingen geweest.
  Zo stond Evelyne een aantal jaren geleden nog op Moederdag met een bloemetje op de stoep.
  Het leek de zoveelste afwijzing, maar achteraf gezien was de vrouw toen al overleden.

  Evelyne vindt het niet vreemd dat niemand in de buurt iets door had. „Mijn moeder is in de tropen geboren. Ze hield de gordijnen altijd al gesloten.”

  Dat meldt het AD.

 11. Nou Rebecca ik weet niet of Arabierië ook in de tropen ligt, feit is dat je in alle achterstandswijken kunt zien dat ook Turken en Marokkanen er een handje van hebben om 24/7 de gordijnen potdicht te houden, zelfs zo erg dat een mens zich afvraagt waarom er in die “krachtwijken” eigenlijk nog geen huizen worden gebouwd zonder ramen.

 12. AOW dode vrouw mogelijk niet terugvorderbaar

  Volgens de bestaande wet is er namelijk sprake van lijkvinding’. Dit komt voor als er twijfel bestaat over de plaats en tijd van het overlijden. In dat geval wordt de datum van vinding aangehouden als datum van overlijden. De gevonden vrouw zou dan dus officieel pas afgelopen donderdag overleden zijn. En dus is er geen sprake van tien jaar lang onterechte uitkering van de AOW.

  De vondst van de dode vrouw roept dus niet alleen maatschappelijk veel vragen op, maar ook juridisch. De zaak is zo uniek dat het toepassen van de Nederlandse wetgeving haast vreemd lijkt.

  Juridisch gezien zou je je ook kunnen afvragen of de vrouw die tien jaar nog wel huurder van het huis was. Ze was immers al overleden. Als SVB het geld van haar uitkering wil terughalen, zou de vrouw na haar dood actief een schuld hebben opgebouwd. Iets dat toch ook vreemd in de oren klinkt.

  Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt het lichaam in opdracht van het Openbaar Ministerie. Tijdens dat onderzoek wordt ook de datum van overlijden bepaald.

  http://www.rijnmond.nl/nieuws/26-11-2013/aow-dode-vrouw-mogelijk-niet-terugvorderbaar

  .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: