Rob de Wijk vlucht in kretologie

robSteeds vaker valt op dat de D66-ideoloog Rob de Wijk zijn toevlucht zoekt in het precieze spiegelbeeld van de soms al te gemakkelijk formulerende Wilders. En deze keer wederom op zijn zeepkist bij het dagblad Trouw, hemelt hij de EU in weerwil van alle ongenadige fouten die deze moloch maakt, weer eens kritiekloos op. Alsof de PVV totaal tegen internationale samenwerking is, wordt het doembeeld van een Europa zonder ook maar iets van samenwerking, met versimpelende kretologie uit de oude lappenmand van D66 getrokken:  Alleen in Noord-Korea, bij de PVV en het Front National denken ze nog dat landen zich aan de mondialisering kunnen onttrekken. Bovendien bewijst de geschiedenis dat nationalisme en protectionisme crises verlengen en welvaart kosten.

Als vanzelfsprekend heeft de D66’er vergeten dat Nederland sedert het lid is van de Europese eenwording al acht zware en lichte recessies achter de verstandkiezen heeft, en kost het heel veel moeite uit de laatste op te klauteren. En was het niet zo dat de Europese eenwording die juist beloofde te voorkomen? Rob de Wijk heeft dus kennelijk andere geschiedenisboeken ingekeken dan de eurosceptici.

Als D66’er is Rob de Wijk heel erg voor een groot Europa. En als het even kan tot over de Bosporus. Dat je beter kunt samenwerken met landen waar je toch enige affiniteit mee hebt, dan met landen waarmee je in een groot Europa grote crises kunt verwachten, snapt de D66’er van geen meter.

De voor zichzelf begonnen deskundoloog in defensiezaken talmt geen moment de ideologie van zijn partij desnoods dwingend op te leggen. Want hoe wil je het anders uitleggen dat hij van mening was dat de democratisch in het parlement gekozen Wilders het zwijgen opgelegd moest worden, zodat Nederland met nog meer Pechtold opgescheept zou worden. Dan mag je Wilders het willen verbieden van de koran verwijten. De koran is nooit democratisch gekozen, Wilders wel.

In plaats van de EU te reinigen van alle wantoestanden zodat die weer voor meer burgers dan nu het geval is acceptabel wordt, hangen ideologen als Rob de Wijk liever smachtend van verlangen aan de broekspijpen van de EU-bonzen te beweren dat alle zege daar vandaan komt.

Vooral de kritiekloosheid van politici en hun ideologische vazallen hebben de ooit sympathieke bedoelingen van de EU omgebogen in uiterst negatieve. Eurosceptici vinden juist hun voedingsbodem in ideologen als Pechtold, Verhofstadt en Rob de Wijk. De kritiekloosheid maakt de dief. Strijk vooral de euroscepticus nog steviger tegen de haren in en je hebt het nakijken, want de euroscepsis lijkt op alle fronten aan electorale steun te winnen.

In dat opzicht kun je de EU-exercities van Pechtold, Verhofstadt en Rob de Wijk vooral als heel erg dom betitelen, want ze bereiken daarmee namelijk precies het tegendeel van wat ze nu juist beweren te beogen. Geen betere vijanden van de EU dan Pechtold, Verhofstadt en Rob de Wijk.

Maar het aller-goedkoopste aanprijzertje die je kunt bieden is je opponent van kretologie betichten, maar brutaalweg zelf met lege handen staan.

Geen betere promotor voor Wilders dan zijn spiegelbeelden Pechtold, Verhofstadt en Rob de Wijk. Met dat verschil dat Wilders als de nationalist die men graag van hem maakt, waarschijnlijk de afgelopen jaren vaker over de grens geweest is dan het internationalistische trio.

Wat dat betreft zijn internationalisten als Rob de Wijk opvallend wereldvreemd. Ongeveer zoals Pechtold, die bepaalde Nederlanders verwijt dat die niet tegen vreemde luchtjes op het portiek kunnen, maar zelf nog nooit een ander luchtje geroken heeft dan die van zijn eigen blanke wijkje.

Voor nog meer Rob de Wijk hier, hier en hier.

Advertenties

2 reacties to “Rob de Wijk vlucht in kretologie”

 1. U heeft mijn instemming .
  De link erop nalezend , neem ik even die laatste alinea van Dhr. van Wijk : “Betrouwbare politici
  Volgens mij wil de burger in de eerste plaats betrouwbare politici die het gevoel geven dat de EU bij hen in goede handen is. Dit eist leiders met gezag en visie die niet uit angst voor de kiezer voortdurend terugkomen op ingenomen standpunten.”

  Als ik hem goed begrijp , en dat ben ik dan met hem eens schort het aan betrouwbare politici .
  Maar dat hij leiders met visie die iedere keer terugkomen op afspraken wil , kan er bij mij niet in . Dat lijkt toch op goedpraten van corruptie .
  Dhr. van Wijk doet mij denken aan goedgelovige die alle zegen van boven verwachten en alles ,ook buiten sinterklaastijd , voor zoete koek aannemen .

  .

  • Ik zie teruglezend dat van Wijk misschien bedoelde dat leiders een rechte rug dienen te hebben , In de praktijk is gebleken dat dat geenszins het geval was .
   Tenminste in mijn perceptie is de eurocrisis onstaan door het niet nakomen van een en ander .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: