Hoera, de criminaliteit neemt af

FeestAl jaren staan de korpschefs en de achtereenvolgende ministers van (Veiligheid) en Justitie zich daverend op de borst te kloppen over het dalend aantal misdrijven. De feestneus en roltong kunnen echter nog maar beter even in de la van tante Mien blijven, want wat bij de gelukzalige statistieken van de afnemende geregistreerde criminaliteit ontbreken traditioneel de harde cijfertjes van de aangiftebereidheid van misdrijven.

Onder de verhullend titel Dark number, blijkt tussen het werkelijk aantal en de door de slachtoffers bij de politie aangegeven misdrijven een grote kloof te gapen waarvan de breedte onbekend is.

Zo blijkt dat in Amsterdam slechts 10 procent van de geweldsmisdrijven daadwerkelijk het getal van de geregistreerde misdrijven weet te bereiken. Hoe het in het hele land is met alle typen misdrijven wordt dus met de natte vinger in de lucht raden.

Desondanks staat bij Nu.nl het verheugende bericht te lezen: Uit het rapport blijkt verder dat ook een steeds kleiner percentage van alle Nederlanders te maken krijgt met criminaliteit. In 2012 was ongeveer 1 op de 5 mensen in Nederland slachtoffer van één of meer misdrijven.

Het blijkt echter dat wat als criminaliteit in de statistieken waarneembaar is, slechts het spreekwoordelijke puntje van de ijsberg te betreffen. En een ieder weet dat je zelfs met een onzinkbaar geacht schip, daar maar beter uit de beurt kan blijven.

En als ik niet nog onlangs zelf geconfronteerd werd met het van politiezijde ontmoedigen van de aangifte van een misdrijf, zou ik over de aangiftebereidheid misschien minder pessimistisch zijn, dan uit bovenstaande betoog blijken mag.

Dat na een omineuze omweg de politie uiteindelijk toch verplicht was de aangifte, die bijna tweeënhalf uur tijd kostte en zowat door een procedurefout van politiezijde de mist in ging, op te nemen, mag dan ook een godswonder genoemd worden.

De CBS-statistieken over de geregistreerde misdrijven hebben ongeveer net zo veel om het lijf als wat een naturist doorgaans draagt. Niettemin onderzoekt het CBS zelf ook zo nu en de aangiftebereidheid van misdrijven. Helaas niet de toe- of afname ervan, zodat we daarover in nevelen gehuld zitten vrolijk te zijn bij de vermeende afname van de geregistreerde misdrijven.

Nou, daar hijs ik vanavond het glas dan nog maar eens op.

2 reacties to “Hoera, de criminaliteit neemt af”

  1. De zoon van een vriendin huurt in Rotterdam een bewaakte parkeerplaats in een parkeergarage onder zijn appartement. Daar is deze week zijn auto opengebroken en van alles beroofd(airbags, navigatie, laptop etc,) De politie wilde geen aangifte opnemen ,laat staan komen. Het is daar dagelijkse kost; daar kijken ze niet van op. Moet je maar niet in een wereldstad willen wonen, toch?

  2. Siemx
    Toch is het wel de beste manier om de misdaadstatistieken te masseren. We noemen dat geen misdaadbestrijding maar aangiftebestrijding. Mocht het je dan eindelijk toch vergund zijn aangifte te doen, dan voel je je niet alleen van je bezit bestolen, maar ook nog eens van je tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: