Kunst die schuurt op de zak van het klootjesvolk

robin95In dictaturen hebben kritische kunstenaars geen subsidie, ze maken evenwel schurende kunst die de terreur van de staat bekritiseert en door zo’n staat dan ook niet gewaardeerd wordt. Tijdens de bezetting waren er verzetsbladen waar kunstenaars zonder enige vorm van subsidie en met het levendige risico dood aan een paal te eindigen, illegaal aan meewerkten. Maar op VARA’s Joop heersen andere gedachten: kunst die moet schuren. Namelijk gesubsidieerd, zodat het enige schuren het zich afhankelijk maken van de uitgezogen belastinglaaf is. Een schaamteloos credo van een kaste die zichzelf elitair boven het klootjesvolk plaatst, maar er wel graag op parasiteert.

De filosoof Robin Brouwer is een denker met een snor, en snorren hebben de vorige eeuw ruimschoots beheerst. De snor Robin Brouwer heeft dan ook merkwaardig vorige eeuwse gedachten voor de mens in petto, zo valt op zijn actiecentrum te lezen: Een radicale verandering van ons maatschappijsysteem is noodzakelijk en onafwendbaar. Zijn wij er wel klaar voor? In wat voor tijd leven wij eigenlijk? Wie zijn wij…? Hoe komen we tot verandering?”

Dat noodzakelijk en onafwendbaar, klinkt zo totalitair dat je meteen al aanvoelt dat hij vindt dat niet het volk maar hij tot dat oordeel gerechtigd en geroepen is.

De filosoof heeft echter ook sjoege van kunst en houdt daarom een warm pleidooi voor kunstsubsidie voor kunst die schuurt.

De filosoof heeft het over neoliberale cultuurpolitiek. En het stuk glijdt daarom langzaam naar het avondje De kunsten – Voorbij het neoliberalisme in het marxismehuis van de gewezen priester Huub Oosterhuis, dat zeer menslievend De Nieuwe Liefde genoemd wordt.

Daarom zal daar ook de kunstenaar Jonas Staal acte de présence geven, die zijn matige bekendheid dankt aan de rouwplekken met portretten van Wilders, omgeven door waxinelichtjes, bloemen en al, zodat het net lijkt alsof Wilders op z’n Fortuyns vermoord is.

Feitelijk een ordinaire doodswens, maar dan netjes afgeschermd met de dichterlijke vrijheid waar alleen linkse kunstenaars voor in aanmerking komen. Stonden er bloemen en waxinelichtjes rond de foto van Femke Halsema, dan zou de ganse linkse wereld verontwaardigd opgeveerd zijn.

De snor Robin Brouwer vindt feitelijk dat schurende, maar lees in werkelijkheid ideologische kunst, subsidie nodig heeft. Dat precies deden totalitaire regimes dan ook met kunstenaars die schurende kunst maakten om het regime in het zonnetje te zetten. Lekker fijn bij elkaar in een Kultuurkamer gelijkgezind zitten wezen, terwijl de ongesubsidieerde kunst in het verzet ging.

Het is echter allemaal veel simpeler dan de megafoonerotiek van deze subsidieknechten de mens willen laten geloven. Kwetsende kunst hoort vooral bij linkse menslievendheid, en omdat dat op ideologische musea na aan de straatstenen niet te slijten is, heeft het sloten subsidie nodig.

Jonas Staal zijn schoorsteen moet namelijk ook roken. En al kakt hij met een pseudo-elitaire neerbuigendheid op de held van het klootjesvolk, dat volk zal zijn schurende kunst onder dwang betalen.

Kunstenaars die parasiteren op het electoraat van de o zo gehate Wilders en de door links zwaar verguisde neoliberalen, willen dan graag schuren maar van enige trots kun je ze niet verdenken. Een beetje kunstenaar met zelfrespect die zich laat financieren door de aanhang van de nieuwe Hitler?

Dan herinner ik me toch liever de kunstenaars die hun lidmaatschap van de Kultuurkamer weigerden en met gevaar voor eigen leven het verzet onbezoldigd van hun artistieke vaardigheden bedienden.

Maar toegegeven, soms schuurt gesubsidieerde kunst wel degelijk, maar dat ligt meer aan het soort closetpapier waarop het aangebracht is.

Advertenties

One Comment to “Kunst die schuurt op de zak van het klootjesvolk”

  1. Helaas ken ik ik geen volksverheffend programma op de VARA zelf .
    Jammer ….
    In de kunst speelt de tijdgeest een rol .
    Maar ook de opdrachtgever is van belang .
    De kunstenaar is middelaar tussen alledaagsheid en dat wat die werkelijkheid overstijgt .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: