De aperte apartheid van Youp

ApartheidVoor linkse mensen is geschiedenis vaak selectief winkelen in de historie om tot een eigen ideaalbeeld te komen. Zo schrijft Youp van ’t Hek om zijn vette bankrekening nog eens te spekken in de NRC Goede grap van die Mandela om eruit te stappen op de avond dat de uitvinders van de Apartheid hun jaarlijkse sinterklaasfeestje vieren.

De slechte grap in deze zelfkastijdende humor is echter dat het woord apartheid dan wel door Sinterklaasfeestvierders uitgevonden mag zijn, maar de apartheid zelf is, tenzij iemand op nog vroegere vormen stuit, tijdens zijn regeerperiode van 634-644 bedacht door de kalief Omar ibn al-Chattab, die als bezetter en minderheidsheerser de Joodse en christelijke meerderheid gelastte zich als inferieure burgers naar een status aparte te schikken.

Later werd dat nog eens zodanig aangedikt door de kaliefen Haroen ar-Rashid en Al-Mutawakkil, dat Joden en christenen zelfs verplicht werden zich met kledingvoorschriften en gele vlekken van de zichzelf superieur achtende bezetters te onderscheiden. Een vondst waar paus Innocentius III, en later Adolf Hitler, hun “voordeel” nog mee zouden doen.

Met andere woorden, niet de Sinterklaasfeestvierders maar de Suikerfeestvierders komen in aanmerking voor de titel uitvinders van de apartheid.

Heel apart van Youp dat hij dat even vergeten was. Maar eigenlijk niet echt apart, want Youp is van Nederland Bekent Kleur, en de lui van die stichting bekennen zelf nooit kleur als het om racisme gaat. Racisme is bij Nederland Bekent Kleur namelijk altijd van blanke origine.

Nederland Bekent Kleur bekent dus niet dat racisme ook van gekleurde komaf kan zijn. Wie een oogje in het zeil houdt, ziet overal in de wereld, maar ook in Nederland dat racisme universeel is. Alleen blanken van racisme verdenken is dus racisme en dus apartheid.

De apartheid waar Youp in zijn geestige stukje op doelt, is bovendien door de Sinterklaasvierder Frederik Willem de Klerk, die tegelijk met Nelson Mandela daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, afgeschaft.

Niet dat daarmee de apartheid afgeschaft is. Die wordt namelijk nog steeds gepraktiseerd door suikerfeestvierders in gebieden waar zij de overheersende factor zijn, of bezig zijn dat te worden. Wie in die gebieden geen Suikerfeestvierder is wordt verdreven of gaat eraan.

Laten we dus ophouden met de slechte grap dat apartheid een Nederlandse uitvinding is en het Sinterklaasfeest racistisch, maar ons serieus afvragen of het Suikerfeest in deze tijd nog wel moreel door de beugel kan. Het is immers het feest van een volk dat de apartheid bedacht en die ook nog eens weet te handhaven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: