Wanneer ruilen we Rob de Wijk in?

PantoffelsHet is leuk om Rob de Wijk op zijn vaste stek te volgen. Altijd dat D66-optimisme van hem. Nou, optimisme? Niet als het over de vermeende xenofobie en de PVV gaat, want dan is Rob opeens heel erg somber. Maar ja, deze keer komt de xenofobie van links. Van Asscher, de SP, de Partij voor de Dieren, en ja, zelfs van de Rotterdamse en Haagse colleges van B en W. In het laatste monstrum is zelfs zijn D66 vertegenwoordigd. Raar, als je weet dat partijbons Alexander Pechtold in de Kamer manmoedig de oren van Wilders moreel wast over de Oost-Europese migratiestroom. Marjolein de Jong en Ingrid van Engelshoven zijn toch echt D66-wethouders in het Haagse college dat zwaar geschut wil inzetten tegen de Bulgaren en Roemenen.

Maar die vrees voor de komst van de Bulgaren en Roemenen deelt de beroepswijsneus Rob dus niet met zijn Haagse partijgenoten. Nee, hij vindt het zelfs een zege dat die komen. Zo zegt hij: Want het SEO Economisch Onderzoek Amsterdam berekende dat elke migrant de schatkist 1800 euro oplevert.

Dat kan wel zo zijn, maar de schatkist is niet de burger. Wat in de schatkist komt is foetsie. Dat gaat bijvoorbeeld naar schieten in Mali en negers afslachten in Darfur.

En of de berekeningen van SEO correct zijn valt hier en daar te betwijfelen, want Elsevier rekende al eens uit dat de massa-immigratie ons ruim 200 miljard euro kost.

Nyfer becijferde in opdracht van Wilders dat de massa-immigratie van niet-westerse allochtonen al 7 miljard euro per jaar kost. Op dat moment was de komst van wel-westerse allochtonen uit Oost-Europa echter nog niet zo massaal als nu het geval dreigt te worden.

Iets goed berekenen kan pas echt als het te berekenen onderwerp werkelijk feit geworden is. En omdat we nog helemaal niet weten hoeveel Bulgaren en Roemenen hun geluk in Nederland komen beproeven, is het uitrekenen van het kostenplaatje met de natte vinger in een orkaan staan zwaaien.

Dus over een paar jaar het rekenen nog maar eens overdoen. Alleen, mocht het dan toch tegenvallen, dan zul je Rob niet met een mea culpa in de krant terugzien.

Dat heeft hij trouwens nooit gedaan als de uitkomst na zijn kaarten leggerij, turen in de glazen bol en het roeren in theebladeren anders uitpakt dan hij ons voorspiegelde. Zoals hij hier nog eens mag getuigen: En zo zijn we voor de zoveelste keer verzeild geraakt in een verhit debat over iets dat zou kunnen gebeuren en waarvan de economische consequenties als het gebeurt, feitelijk in ons voordeel zijn.

Dat is het fijne van optimisme. Je maakt de mensen er tijdelijk gelukkig mee, tot het vies tegen blijkt te vallen. Zo’n beetje als daags na 5 december, wanneer de rijen bij de klantenservice van onze warenhuizen vanwege de tegenvallende cadeaus dubbeldik aanzwellen.

Dus wanneer ruilen we Rob in voor een paar warme pantoffels?

Advertenties

One Comment to “Wanneer ruilen we Rob de Wijk in?”

  1. Dat is het fijne van optimisme. Je maakt de mensen er tijdelijk gelukkig mee, tot het vies tegen blijkt te vallen.

    Wellicht meent de schrijver “Dat is het fijne van fantasie” maar dat ter zijde.
    Wordt het niet tijd dat we wat dwang inzetten om het werkeloos volk van de sofa te trekken, zoals men dat in Duitsland doet.
    Met behoud van (….) plus 1 Euro per dag en niet “ja maar”, maar gewoon doen! Daar waar men nodig is.
    Kan de berekening van 1800 Euro, als het al een berekening is, de prullebak in en die stropdas dan ook maar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: