TINKEBELL marcheert naar het Binnenhof: “Ze hebben ons nodig daar”

De gelaarsde katKunstenares, kattenwurgster en employee van VARA’s Joop TINKEBELL, heeft hét politieke ei van Columbus gevonden. Althans, dat denkt ze. Want de wijze van drastisch omgooien van het landsbestuur volgens de zelfbenoemde filosofe, is er een die eigenlijk thuishoort in die door totalitaire regimes overschaduwde vorige eeuw. Een daartoe geselecteerde elite kiest een elite van machthebbers die ons gaat besturen. Ze schrijft deze onzin in het dagblad Trouw, waar ze kennelijk door haar gecharmeerd zijn.

Dat ze een handtas uit haar kat weet te wurgen, was tot daar aan toe. Maar nu ze ook onderstaande uit haar pen weet te wurgen, zouden we ons moeten afvragen waarom links Nederland Wilders fascisme verwijt, maar ze er zelf juist graag mee koketteren:

Ik vind dat we ons democratisch systeem drastisch om zouden moeten gooien.

In plaats van politieke partijen in een regering kiezen we een commissie. Kandidaten hiervoor moeten eerst getoetst worden op expertise en capaciteiten. Dat toetsen gebeurt door mensen die zich hebben bewezen op het politieke en wetenschappelijke vlak. Zolang de stem van elke leek nog evenveel waard is en in principe iedereen in de Tweede Kamer kan gaan zitten, probeer ik optimaal gebruik te maken van mijn eigen stemrecht.

Natuurlijk mag iedereen stemmen over wie uiteindelijk zitting zullen nemen in de commissie. Mits je je erin hebt verdiept. Stemkastjes bevatten een test met een aantal meerkeuzevragen over deze kandidaten. Heb je te veel fouten, dan telt je stem niet, natuurlijk.

Voor TINKEBELL, die zichzelf poneert als deeluitmakend van de elite, zal waarschijnlijk de eerste daad, het volledig in ere herstellen van de kunstsubsidie zijn. Want daar aast ze met de partij die het meest op haar bewondering bogen kan, GroenLinks, al een tijdje op. Dus krijgen we hoogstwaarschijnlijk Femke Halsema in het landsbestuur. Deze keer niet democratisch gekozen, maar via een omweg door een elite aangesteld om politieke elite te worden.

Om precies te zijn, is dit een politiek systeem dat nog dateert uit de krochten van het fascisme. Hoewel de communisten er al eerder mee begonnen waren zichzelf als elite aan te melden en zodoende het volk te besturen. Had TINKEBELL natuurlijk ook kunnen weten als ze verstand had van zaken waarover ze graag schrijft.

De fascisten hadden hun corporatieve staat. De zichzelf tot elite verkozen “deskundigen” zetten leiders neer die hun gangetje konden gaan. TINKEBELL heeft het over drastisch omgooien. Een soort Mars op Rome?  Een Bierkellerputsch? Of gaat Tinkebell democratisch gekozen parlementariërs als handtasjes exposeren en verkopen?

Het verschijnsel dat kunstenaars zich opwerpen om de parlementaire democratie drastisch om te gooien  is ook al niet nieuw. In Nederland had je Erich Wichmann, Jan Toorop en Pyke Koch die dolgraag wilden dat de parlementaire democratie drastisch omgegooid zou worden zodat een door hen uitverkoren elite naar mussoliniaans model het land zou gaan besturen.

Nogal wat kunstenaars waren tijdens het interbellum namelijk zeer gecharmeerd door Mussolini. Er waren zelfs kunstenaars die een stapje verdergingen, en zich enthousiast aansloten bij de Duitse variant van de Nieuwe Orde. Hun kunstwerken werden door de aangestelde elite dan ook hogelijk gewaardeerd, aangeprezen en gesubsidieerd. Kunstsubsidie is namelijk de ontdekking van het nationaalsocialisme en tijdens de bezetting ingevoerd om na die vijf duistere jaren als Contraprestatie en weer later, als BKR, terug te keren.

In het bezette Nederland had je de dichter en filosoof Tobie Goedewaagen, die aan de wijze die TINKEBELL nu propageert, zijn positie van secretaris-generaal op het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten te danken had, en die de lakens uitdeelde op het gebied van kunstsubsidie. Uiteraard alleen aan kunst die de Nieuwe Orde goedgezind was. Want voor wat hoort wat.

Wanneer het moment daar is dat TINKEBELL als gelaarsde kat naar het Binnenhof marcheert om het parlement in haar kattenhandtasje te doen, heeft ze nog niet bekendgemaakt. En of ze bij VARA’s Joop, waar ze voor haar ideetjes ongeveer dood geknuffeld wordt, nu wegens het omver willen werpen van de parlementaire democratie haar congé krijgt, is bij Filantropius nog niet bekend.

We wachten maar geduldig op wat komen gaat, maar houden u graag op de hoogte.

Advertenties

7 reacties to “TINKEBELL marcheert naar het Binnenhof: “Ze hebben ons nodig daar””

 1. Deze vrouw is puur dommigheid, ik hoorde haar een tijd geleden op de radio. Zij bleek over zeer beperkte kennis te beschikken.
  Eenvoudig gezegd, dit is een extreem domme vrouw.

 2. topsporter
  Ja, natuurlijk, want anders had ze wel door dat ze de Standenstaat van “collega-filosoof” Othmar Spann, die onder meer de inspiratiebron was voor het corporatisme en het Austrofascisme van Engelbert Dollfuss, aan het bewandelen was.

 3. Een ode aan de trouwe lezers die de bladvulling van Trouw met TINKELBEL voor zoute koek aannemen, zal niet beoogd zijn. Doen ze ook niet als ik de reacties lees.

  Uw reactie, Filantroop, gaat me een trede te hoog…….. Mijn gebrek.

 4. Oeps: die andere “l” gun ik u.

 5. Verschil in niveau moet er zijn, heer Aegolius.

 6. -Dit past geheel in het plaatje van Montessori, u weet wel die Italiaanse mevrouw welke zo idolaat van Mussolini was .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: