Nelson Mandela en Israël

ApartheidNelson Mandela, de hemel in geprezen en de nog tijdens zijn leven tot legende verklaarde vrijheidsstrijder tegen het apartheidsregime, blijkt in 1962 door het door links zo gehate Israël getraind te zijn. Niet zo vreemd, want voordat de Afrikaanse naties onder Arabisch/islamitische druk Israël stevig in de ban deden, was het beloofde land ook goed voor ontwikkelingshulp aan de in armoede verkerende Afrikaanse landen.

Terwijl de Arabisch/islamitische naties geen cent om en dus aan zwart Afrika gaven, anders dan dat het (zo nodig met wapengeweld en een genocide) de invloedssfeer in dat werelddeel tachtte te versterken, bleek Israël heel anders tegen de apartheid aan te kijken dan Nederland. Het land dat het woord apartheid geschonken had, en dat in de tijd dat de Mossad Mandela trainde, nog goed was voor morele en materiële steun aan het apartheidsregime.

En het ging zelfs nog iets verder, want toen Zuid-Afrika voornemens was Mandela te executeren, was het de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Golda Meir die zich er voor inzette dat te verhinderen.

Dat in Nederland de apartheid aan de enkels begon te knagen, was pas nadat in 1971 Conny Braam de Anti Apartheids Beweging Nederland (AABN) stichtte, en in datzelfde jaar de Boycot Outspan Aktie (BOA) het levenslicht zag.

De ironie hiervan is dat er eerder een anti-Israël beweging dan een antiapartheidsbeweging in Nederland was. Nogal vreemd als je weet dat Nederland groots de Holocaust ondersteund heeft en de apartheid als nalatenschap aan de in Amsterdam geboren Hendrik Verwoerd geschonken heeft.

Van een uiterst soort cynisme getuigde het in 1969 opgerichte Nederlands Palestina Komitee, waarover de hoofdredacteur van het toenmalige rechtse opinieweekblad Accent zich hogelijk verwonderde, toen de organisatie brutaalweg stelde dat het land dat de meeste overlevenden van de Holocaust herbergde, erger was dan het Derde Rijk. Uitgerekend het land dat Mandela leerde zichzelf te verdedigen tegen de nazaten van de Nederlanders.

Geen wonder dus dat in 1976 Lidwien Janssen, Adrie Eeken, Ciska Brakenhoff, Lucien van Hoesel, Mirjam van Hoesel, Evert van den Berg, Annie Westebring  en Sam Pormes zich niet in Jemen lieten trainen om gewelddadig de apartheid te bestrijden, maar om in Israël Joden te vermoorden.

Misschien is het daarom dat links Nederland zo graag Zwarte Pieten uitdeelt aan Zwarte Pieten en Israël, want al die moreel superieure linkse mensen hebben zich de vraag te stellen wat hun ouders of grootouders tijdens de bezetting, toen het er werkelijk toe deed, uitgespookt hebben.

Advertenties

3 reacties to “Nelson Mandela en Israël”

 1. Israel heeft wel aan meer “verkeerde” mensen, het is maar hoe je het bekijkt onderricht in “hoe te strijden “gegeven.
  Zelfs de veiligheids mensen van S Hoesen hebben des tijds lesjes in het ombrengen van ( …..) van de Mossad gehad. als het maar wat opleverd zou je denken.
  Overgens beweert de Mossad het niet geweten te hebben dat ze met een Mandela van doen hadden daar de beste man onder een anderenaam Israel binnen kwam en derhalve ook onder die naam de training kreeg. Maar of we dat geloven is aan ons !

 2. Achteraf bezien zou je ook kunnen verdedigen dat Zuid-Afrika onder het apartheidsregime het beter deed dan daarna.
  Er was geen honger, het was redelijk veilig, en er was werk.
  Alledrie zijn heden ten dage slechts dingen waar men slechts in weemoed aan kan terugdenken.
  Misschien was “apartheid light” wel een beter plan geweest.

 3. Tijl, is dat niet met veel Afrikaanse landen zo? Kijk eens naar Congo b.v.
  Goed stuk weer Filantroop, ik heb er weer veel van opgestoken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: