Nederland glibbert terug in de tijd

Verboden voor JodenAls land dat toch aardig wat op zijn geweten heeft op het gebied van kolonialisme, slavernij en gretig de Jodenvervolging faciliteerde zodat Nederland koploper was in de Holocaust, zou je niet moeten accepteren dat een totalitair Arabisch land de grenzen voor Joodse Israëliërs gesloten houdt. Je zou toch graag willen bewijzen dat je je leven gebeterd hebt en dus niet accepteert dat wegens een Verboden voor Joden, een voetbalclub met een Israëlische Jood, zonder hem op reis gaat.

Maar ja, het is al sedert de zestiger jaren dat het Nederlandse bedrijfsleven de eerste ariërverklaringen afgaf bij activiteiten in Arabische landen. Dat deden ze tijdens de bezetting ook toen ze volop aan het oorlogswinst maken waren, dus dat kon er ook nog wel bij. Waren de bedrijven van Joden, dan gingen die mooi over in Arische handen.

Dat er Nederlanders zijn die zakelijke belangen boven ethische normen prevaleren, liet de AVRO kort na de Duitse inval zien. De omroep zette de Joodse medewerkers koud op straat zonder dat de bezetter daartoe gelastte. Een paar kunstverenigingen haalde dezelfde stunt uit.

Het land dat het grootste aantal geüniformeerde collaborateurs van alle bezette landen op de openbare weg wist te krijgen, is na jaren van o wat erg die Holocaust aan het terugmarcheren naar de bittere tijden van weleer. Wil een wereldberoemd strijkkwartet uit Israël hier komen strijken, dan klinken er heuse bedreigingen. Niet dat zo’n strijkkwartet iets anders beoogt dan Schubert ten gehore te brengen, dan toch als het even kan de toegang weigeren.

Ontmoedigen zaken te doen met het enige land dat door Joden geregeerd wordt, maar wel in Beijing en Havanna op de knieën vallen in een smeekbede om klusjes, is jezelf als flapdrol (vergeef me deze onvergefelijke nomenclatuur) te kijk zetten.

Nog in 2012 kwam onze vorstin in het totalitaire Abu Dhabi van de Verenigde Arabische Emiraten een hoofddoek omknopen. Met als souffleur de Israël hatende ex-priester en hofrijmelaar Huub Oosterhuis als moreel bodempje, geen wonder dat ze in dat land op haar knieën viel voor het vrouwenonderdrukkende, homo- en Jodenhatende feodalisme dat opposanten in de kerkers smijt.

Misschien is het dan ook een wonder dat de voetclub Vitesse uitgerekend naar een land gaat waar onze overheid toch een pas op de plaats maakt voor de plaatselijke normen, maar waar ons staatshoofd verteerd door meegaandheid zich liet hoofddoeken.

Het toenemende antisemitisme en de steeds feller wordende Israël-haat vallen Vitesse niet te verwijten. De club hoeft net als de AVRO destijds alleen maar te doen waartoe het zichzelf opgericht heeft. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Willen de ballen niet rollen met Joden, dan maar zonder.

Glibberend over de Nederlandse kleigrond zullen waarschijnlijk steeds vaker Derde Rijkse uitsluitingen de revue passeren. Olympisch “verbroederen” tussen de homoknuppelaars en voetballen zonder Joden passen daar helemaal bij. Terug in de tijd dus.

Advertenties

4 reacties to “Nederland glibbert terug in de tijd”

 1. Goed artikel weer. Terug in de tijd inderdaad. Er zijn griezelige parallellen zichtbaar. Alleen een tweede Shoah ontbreekt nog, maar daar wordt hard aan gewerkt gezien de ontwikkelingen in het Midden Oosten en met name in Iran. De houding van het westen hiertegen is wederom zeer laakbaar. Met kijkt weg, bagatelliseert ontkent en criminaliseert vervolgens ook nog eens de slachtoffers. Dat dit ergens fout gaat aflopen moge duidelijk zijn. Want wie niet van de geschiedenis wil leren, moet haar overdoen.

 2. Weer een overwinning voor islam. Wat bestaan er toch een sukkels. Is er iemand eigenaar van Vitesse?

 3. De Israëlische krant Times of Israel heeft ook aandacht besteed aan Vitesse-speler Dan Mori, die de Verenigde Arabische Emiraten niet in mocht.

  De krant haalt eerdere voorbeelden aan van Israëlische sporters in Arabische landen.
  Zo mocht in 2009 tennisser Shahar Peer niet tennissen op een toernooi in Dubai. Vorige maand kon een groep schakers wel meedoen aan een toernooi; zonder vermelding dat ze uit Israël kwamen.

  http://www.timesofisrael.com/dutch-soccer-team-heads-to-abu-dhabi-without-israeli-player/

 4. @Carloadofdoqs
  Volgens Wikipedia is sinds 22 oktober 2013 de Russische ondernemer A. Tsjigirinski eigenaar van Vitesse. Daarvoor waren de aandelen in bezit van een Georgiër. Maar natuurlijk faciliteert de gemeente Arnhem Vitesse ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: