De Nederlandse boycot van Israël

 Persbericht Likoed Nederland

Multicultureel JeruzalemMinister Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken stelt dat de Nederlandse regering geen voorstander is van een boycot van Israël. Dat is niet waar, zoals blijkt uit zijn eerdere antwoorden op Kamervragen.

Daarin schrijft hij dat er een Nederlands ‘ontmoedigingsbeleid’ is betreffende het zaken doen met bedrijven die leveren aan Joden die op de Westbank wonen. Dit ‘ontmoedigingsbeleid’ geldt dus wel voor het gehele Israëlische bedrijfsleven, want de Israëlische wet staat bedrijven geen discriminatie toe, ook niet naar godsdienst en/of woonplaats. Waardoor Israëlische bedrijven ook zaken mogen doen met christenen, moslims en Joden die op de Westbank wonen.

Dus de facto stuurt de Nederlandse regering wel aan op een algehele Israël-boycot.

Dat is merkwaardig, want:

 • Joden wonen legaal op de Westbank, onder meer volgens het Mandaat Palestina (Volkerenbond 1922), VN resolutie 242 (1967) en de Oslo-akkoorden (1993). Ook het zakendoen is conform het internationaal recht, volgens een uitspraak van het Franse Gerechtshof van Versailles (2013).
 • De kwestie van de nederzettingen wordt buiten alle proporties opgeblazen: er zijn in de afgelopen 23 jaar slechts drie nieuwe nederzettingen goedgekeurd door de Israëlische regering, de bebouwing beslaat slechts 1,7% van de oppervlakte van de Westbank en er zijn verscheidene (internationale) vredesvoorstellen geweest om die enkele procenten grond uit te ruilen met de Palestijnen. Die voorstellen zijn echter tot op heden afgewezen door de Palestijnen zelf.

Dat de nederzettingen toch zoveel aandacht krijgen, is met name het gevolg van druk vanuit het machtsblok van 57 islamitische staten, onder meer in de Verenigde Naties (VN). Onder die islamitische landen zijn echter de ergste dictaturen en schenders van mensenrechten, zoals Saoedi-Arabië (o.a. vrouwendiscriminatie), Syrië (o.a. gifgas op eigen bevolking) Iran (o.a. ophangen van homo’s) en Soedan (genocide op zwarten en christenen). De Westerse landen laten toe dat zij er in slagen om de aandacht naar Israël af te leiden.

Bovendien zijn er honderden betwiste gebieden elders in de wereld. Nederland kent echter geen ‘actief ontmoedigingsbeleid’ tegen Chinezen vanwege de bezetting van Tibet, tegen Marokkanen vanwege de bezetting van de Sahara of tegen Turken vanwege de bezetting van Cyprus enzovoort.

Wordt het gezien de geschiedenis niet eens tijd om de Joden eens als laatsten te boycotten, in plaats van altijd als eersten?

 

 

Advertenties

5 reacties to “De Nederlandse boycot van Israël”

 1. .
  Heb je al eens iets van die Bart Schut gelezen ?
  die lokt op DDS knap dikwijls ongenoegen uit
  maar wij kunnen toch zijn visie aardig delen
  .
  en ook hier ontschiet ons geen verrast gefluit
  dit helpt…dat voelt u wel…slokken op borrels schelen
  want zulk helder inzicht werkt als goud zo goed…
  .
  veel meer dan alle onzin die je steeds hoort kwelen
  die simpele realiteitszin zo vaak geweld aan doet
  nee, deze Bart mag er (nét als die bakker) wezen !
  .
  hier laat hij z’n licht op de nóg ontkende Israël-boycot schijnen
  nou zonder wakkere mensen helpen WIJ de Joden slapend naar de Filistijnen !
  .
  Jasterke
  .

  • Huh? De gastbijdragen van die Bart Schut waren voor mij juist (mede) aanleiding om DDS de rug toe te keren. Moet niets van het heerschap hebben, en het klinkt mij zeer verdacht in de oren als uitgerekend iemand als hij nu een lans zou breken voor Israel. Ik ben verbaasd, gewaardeerde Jasterke.

 2. Hier ben ik het dus mee eens .
  Hier wreekt zich de lankmoedigheid van Timmermans .

 3. Hebben jullie iets tegen Timmermans? Onze Limbo is altijd goed gekleed en gemanierd. Ja dat hij onzin uitkraamt en iedere realiteitszin mist moet je maar nemen voor wat het is.

  • Per abuis gebruikte ik een verkeerd woord .
   Ik bedoelde wankelmoedig , dat is meer een verbloeming voor onbetrouwbaar .
   En dan bedoel ik niet speciaal de minister van buitenlandse zaken maar de nederlandse overheid cum sius .
   TAV Israël verwacht ik van Nederland echte solidariteit , niet meer of minder .
   welke politieke kleur de ambtsdrager ook mag hebben .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: