Steve McQueen en de andere kant opkijken

De filmregisseur van de speelfilm 12 Years a Slave, Steve McQueen, zegt in NRC Handelsblad dat Slavernij en Holocaust vergelijkbaar zijn. Het vervelende van dat soort monumentale vergelijkingen is dat ze zelden kloppen. Maar los van de grote verschillen tussen de slavernij en de Holocaust, is het belangrijkste verschil toch wel dat de Holocaust na de val van het Derde Rijk ophield, maar dat de slavernij nadat Nederland er anderhalf eeuw geleden mee stopte, in Afrika nog doodgewoon doorgaat. En zonder dat Steve McQueen zich daar in het NRC Handelsblad over opwindt of er films over maakt. In de islamitische delen van Afrika is het houden van zwarte slaven ongeveer net zo vanzelfsprekend als dat in Nederland werknemers door Arbo-regels beschermd worden.

Meer dan elf miljoen mensen zijn uit Afrika gehaald en in slavernij terechtgekomen. Het ergste wat een mens kan overkomen, is een slaaf te zijn. Ik kan me niets ergers voorstellen, zegt Steve McQueen terecht.

Maar waarom zijn beeld van de slavernij zich precies daar ophoopt waar alleen de blanke mens de dader is, en daarover dan weer voorspelbaar in vooral linkse kringen een vreugdedansje gehouden wordt, valt te snappen. Daar heerst voornamelijk het politiek correcte denkbeeld dat alles wat met racisme en slavernij te maken heeft van blanke oorsprong is.

Er leven in door moslims overheerste Afrikaanse gebieden nog steeds miljoenen zwarte slaven zonder dat Steve McQueen ook maar een begin van aanstalten maakt er een onderhoudende film over te maken. Alleen al in Mauritanië blijken 800.000 arme zielen door islamitische slavenhouders gecommandeerd te worden.

Dat de Europese en dus ook Nederlandse betrokkenheid bij de slavernij zwarte bladzijden in de historie zijn, is boven iedere morele twijfel verheven. Maar dat geldt dus ook voor de islamitische en zwarte betrokkenheid bij de vroegere en de huidige slavernij.

Wat te denken van de mensonterende onderlinge omgang van de nazaten van de slaven in de Afrikaanse gebieden. Nog afgezien van het ontnuchterende feit dat de zwarte Afrikaanse mens de slaven zelf uit het Afrikaanse binnenland haalde om ze aan de blanke slavenhandelaar door te verkopen, blijkt de co-existentie tussen de huidige nazaten van de slaven ook allerminst tot een fleurig mensbeeld te verleiden.

Nog vandaag, en uiteraard weer in piepkleine berichten in de officiële nationale pers weggemoffeld, blijkt de islamitische terreurbeweging Boko Haram gisteren bij een aanval in de noordoostelijke stad Bama in Nigeria 47 mensen te hebben gedood, nadat er afgelopen zondag ook al 106 te grazen genomen werden.

En als er geen Franse militairen ze dat met de grootst mogelijke moeite zouden verhinderen, dan zou in de Centraal Afrikaanse republiek een Holocaust à la Rwanda plaatsgrijpen. Of zo eentje die zonder belangstelling van Steve McQueen in Darfur plaatsgreep.

Met de opbrengst van 12 Years a Slave valt vast wel een film te financieren over de miljoenen slachtoffers die ten gevolge van de broederstrijd en de alsmaar voorslepende slavernij in Afrika te tellen zijn. Maar grote kans dat die er om politiek correcte redenen niet komt.

Dus maar weer trouw onze bijdrage aan de ontwikkelingshulp aan corrupte en genocide plegende Afrikaanse regimes in de collectebus van Vadertje Staat doen.

Advertenties

4 reacties to “Steve McQueen en de andere kant opkijken”

 1. En dan nog eens de overdreven aandacht bij de Linkse VARA!!!!!!!!!!!!!!!

  http://pauwenwitteman.vara.nl/media/309714

 2. Of de slavenhandel destijds nou zo moreel verwerpelijk was heb ik zo mijn twijfels.
  We moeten niet vergeten dat de Europese (en dus ook Nederlandse) slavenhandelaren waren gestuit op een sterk afwijkende en uitermate onderontwikkelde menssoort.
  Ook onze eigen ontwikkeling stond op een beduidend lager peil dan we nu gewend zijn, misschien vanuit dat licht is het wat minder onbegrijpelijk dat men de negers niet zozeer als mensen zag maar eerder als een diersoort die op zijn best verwant was.
  Natuurlijk is het in de huidige tijd verwerpelijk, maar het is fout om terug te kijken met de blik van nu.
  Daarbij blijft altijd onderbelicht dat de slaven die gekocht werden van de arabieren het altijd nog vele malen beter troffen dan de pechvogels die gedwongen in het Midden-Oosten moesten blijven want daar ging men nog een paar flinke stappen verder in het onmenselijk behandelen, logisch want zelfs ten opzichte van de eigen bevolking was men (en is men) behoorlijk barbaars.
  Zelfs nu nog worden voor de eigen bevolking de meest gruwelijke lijfstraffen en doodstraffen gebruikt, erger nog dan hier in de middeleeuwen werden toegepast.
  En iedereen die weleens in de Gevangen Poort is geweest weet dat er toen ook hier gruwels werden gebruikt… !

 3. Mij dunkt Tijl dat de ontwikkelingsgraad van een menssoort geen reden kan zijn deze tot slaaf te maken. En het is nog maar de vraag of hier de ontwikkelingsgraad wel altijd bepalend in is. Zo herinner ik me dat Fritz Sauckel geen onderscheid maakte tussen hoog- en laagontwikkelde mannen wanneer hij die tot slavenarbeid dwong in wat ons beter bekend is als de Arbeitseinsatz.

  Anders gezegd, niet de ontwikkelingsgraad is veelal bepalend, maar wie over de meeste geweldsmiddelen beschikt om de ander uit te buiten. In de Sovjet-Unie waren de domste stalinisten in staat de slimste intellectuelen in Goelags aan de slavenarbeid te zetten.

 4. Weer een uitstekend artikel Filantroop, waarbij al weer een openbaring voor mij. Fijn dat jij al die research hebt gedaan en de kennis met ons wilt delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: