Is Rob de Wijk helderziende of volksverlakker?

HelderziendeIn een acute aanval van hoogmoed meent Rob de Wijk in Trouw van vandaag dat hij vorige week in dezelfde krant gehakt gemaakt heeft van de Nexit-studie van Capital Economics. Tegen wie zo lichtvaardig omspringt met het ijverige werk van anderen, kun je maar beter een gezonde mate van scepsis opbouwen. Rob blijkt namelijk zo snel tevreden te zijn met wat de EU-bonzen allemaal over het Europese volk bekokstoven, dat daar dan ook meteen de verklaring te vinden is voor de toenemende euroscepsis. De hyperactiviteit van de eurofanatici en blindvertrouwers als Rob, voeden namelijk het van nature aanwezig afweermechanisme van de menselijke psyche.

Rob schrijft over de ‘Nexit-studie” van Capital Economics: Een roekeloze veronderstelling. Want wie kan voorspellen welk rendement een Nexit over ruim twintig jaar oplevert, moet helderziende of volksverlakker zijn.

En wat helderziendheid en volksverlakkerij betreft hebben de EU-fanatici en blindvertrouwers als Rob het monopolie. Wat weten we namelijk van wat een EU tot aan de Oeral en over de Bosporus de Europese bevolking over ruim twintig jaar zal opleveren? Nou, Rob vertrouwt daar dus blindelings op. En dat kan niet zonder glazen bol of volksverlakkerij.

Nog in zijn vorige stukje EU-hosanna in Trouw hoopte hij op een toekomstige Europese machtspolitiek. Nu, dat heeft de EU met acclamatie van Rob dan ook richting onafhankelijk Zwitserland gedaan, waar een meerderheid van de bevolking even geen zin had in een overvloedige komst van Kroaten.

Waarmee de EU wel even met tanden en al toont dat in een toekomstig groot Europa tot aan de Oeral en over de Bosporus, de Europese bevolking niet altijd op de protectie door de eigen machthebbers kan rekenen.

De op het randje van een burgeroorlog verkerende Oekraïne is een toonbeeld van toekomstige EU-agitatie. Daar worden met vage beloften van zicht op de Gouden Bergen in een groot Europa, twee bevolkinstromingen tegen elkaar uitgespeeld. En als in een land als de Oekraïne de geest eenmaal uit de fles is, kun je nog zo’n goeie bottelaar zijn, maar in de fles krijg je die niet meer terug.

Daar hebben extremisten op het plein van de vrijheid, ondanks een bereikt akkoord tussen het wettig gezag en de oppositie, het al over executiepelotons. Over de betrokkenheid van de EU in de Oekraïne schrijft Afshin Ellian een analyse die een andere is dan het moreel ruggensteunen van geweld tegen het wettig gezag van dat land.

Met de EU-houding betreffende Zwitserland en de Oekraïne in je perceptie, en met het vooruitzicht op de door de EU-fanatici en Rob gedroomde Europese machtspolitiek, zal de toekomstige EU eerder conflictueus dan conflictvermijdend zijn. We kunnen ons nu al opmaken voor een nieuwe Koude Oorlog met de Russen, gezien de grote aspiraties van de EU-fanatici in oostelijke richting.

De Russen blijven natuurlijk niet op hun handen zitten. Die hebben door de uitdijende EU het eigen nationalisme herontdekt. Een verschijnsel dat zich dankzij de EU-doctrine van de gelukszoekermigratie ook in de door Brussel gecontroleerde Europese gebieden voordoet.

Frans Timmermans kwam hoogstpersoonlijk de opstand tegen het wettige gezag van de Oekraïne in Kiev een handje geven. Of hij ook zo toeschietelijk zal zijn als het Europese volk tegen een al te autoritaire EU-regime in opstand komt, valt zeer te betwijfelen.

Juist door de onderschatting van het van nature aanwezig menselijke afweermechanisme hebben de EU-fanatici en blindvertrouwers als Rob de geest uit de fles gekregen. Sanctiedreigingen tegen Zwitserland en de Oekraïne zijn dan ook symptomatische aanwijzingen voor de toekomst van de EU.

Rob dan toch maar volksverlakker noemen?

2 reacties to “Is Rob de Wijk helderziende of volksverlakker?”

 1. Twee ophitsers actief in Kiev:

  “Op de avond van de onderhandelingen bewezen twee liberale europarlementariers vreemd genoeg het gelijk van Moskou, dat al weken roept dat de Oekraïners worden opgehitst door Europa.

  Visumplicht afschaffen?

  Guy Verhofstadt en Hans van Baalen schreeuwden donderdag de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev toe dat Europa hen niet in de steek zal laten.
  Verhofstadt hield de betogers voor dat hun land financiële hulp moet krijgen en dat de visumplicht moet worden afgeschaft. Nou, daar zullen de meeste EU-burgers heel anders over denken.

  Schetsvertoning
  Verhofstadt beloofde de Oekraïners verder dat er elke week Europese politici, afvaardigingen van Europese partijen en europarlementariërs zullen komen, net zolang tot de demonstranten hun zin krijgen. ‘Uiteindelijk zullen dictators het nooit winnen van hun volk!’ viel Van Baalen hem bij.
  Wat een schertsvertoning. Zullen Verhofstadt en Van Baalen nog steeds namens het Westen op het podium klimmen als de betogers het akkoord, tot stand gekomen na bemiddeling door de EU, blijven afwijzen?”

  (Robbert de Witt in Elsevier)

 2. Niet te geloven wat een arrogantie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: