Oorlogstaal à la 1938

JoeliaHet valt te hopen dat de EU-bonzen weten met wie ze in zee gaan betreffende Oekraïne, want de dame met de graancirkel op het hoofd en tevens toekomstige president van dat land, Joelia Timosjenko, slaat alsof ze aan het hoofd van de mondiale legerscharen staat stevige oorlogstaal uit: Als we toestaan dat Rusland op 16 maart een referendum houdt over de inlijving van de Krim, dan verliezen we Oekraïne, en komt stabiliteit over de hele wereld in gevaar. Als er geen echte steun voor Oekraïne komt, is het moeilijk te voorspellen wat de verregaande consequenties voor die passiviteit zullen zijn. We spreken over oorlog of vrede in Europa.

Oorlog in Europa als de Russen niet inbinden. En of die daartoe bereid zijn is op dit moment en nadat de EU met vliegenpoepjes aan sancties komt, ofwel met een plumeau Poetin “afranselt” nog volledig onbekend.

Het roept wel de vraag op of de nieuwe leiders en de toekomstige president van Oekraïne wel uit het goede vlees gesneden zijn om aan het vreedzame groot Europa van Pechtold deel te nemen. Met de ons beloofde toekomst van Nie Wieder Krieg lijkt het nu toch echt de verkeerde kant op te gaan. En dat krijg je dan als je hitsige landen en even hitsige leiders gastvrij in je goedverzorgde home ontvangt.

Voor een land als Nederland, dat volgens een paar “bestelde rapporten” van het CBS en het CPB via glibberige rietkragen uit het recessieve moeras lijkt op te klauteren, geen prettig nieuws dat op dit moment onze “bondgenoten” aan wie we toch net 11 miljard beloofd hebben, bezig zijn een conflict tot wereldoorlogomvangrijke proporties op te blazen.

Niet dat zo’n wereldoorlog serieus dreigt, want niet alleen het Westen telt veel bondgenoten, ook de Russen kunnen zwemmen tussen hun bondgenoten, zodat beide partijen wel even hun zegeningen zullen tellen alvorens de lont in het kruitvat van de hysterische Joelia te steken.

Maar toch weten we nu zeker wat de toekomst is van het groot Europa dat de EU voornemens is te gaan stichten. Met de invulling van het verlangen van een sterk Europees leger dat naast de Russen, Chinezen en Amerikanen moet kunnen meedingen in het exploreren van expansionistische fantasieën, blijken de beloften van de groot Europa-fanatici ons dus niet te brengen waar we toch zo op gehoopt hebben: een eeuwige vrede. Het “vreedzame” Europa staat de oorlogslaarzen alweer op te wrijven omdat een met illegale middelen aan de macht gekomen regime in de Oekraïne zich bekocht voelt.

Dat de Russen er hier en daar van beticht worden dat ze zo onzalig expansionistisch bezig zijn moet echter als hitsige retoriek weggezet worden in de analen van het Europa van die oorlogszuchtige vorige eeuw. Sedert de val van het communisme van de Sovjet-Unie hebben de Russen hun grondgebied zeer sterk zien slinken, waar juist de EU onbeschaamd vraatzuchtig als holle bolle Gijs groter groeide, en dat nog steeds blijft doen.

Dat sommigen daar paal en perk aan stellen was te verwachten voor politici met een beetje vooruitziende blik. Maar helaas moeten we het doen met achteruitregerende politici zodat we opeens weer in 1938 beland zijn. Laten we hopen dat ze nu niet een jaartje vooruit gaan regeren, want dan wordt echt hommeles à la 1939.

Advertenties

3 reacties to “Oorlogstaal à la 1938”

 1. De voormalige godin, Aphrodite, heeft zich na jarenlange opsluiting ontpopt als een Nemesis. Wellicht privé goed verklaarbaar doch als publiek persoon, zelfs verkiesbaar? De EU narren zullen er garen bij spinnen, zo denken ze.
  Eigenlijk is de gehele wereldtop rijp voor een psycho tbs onderzoeksopname. Niet dat het zal helpen. Ook daar lopen afgestudeerde onderzoekers rond, op zoek naar zichzelf.

  Voordat u denkt dat ik goed bekend ben over goden en godinnen: ik moet u teleurstellen. Heel ver weg wil er wat opdoemen in mijn hoofd en internet is behulpzaam. In de loop der tijd dat je ervaart dat geheugen langzaam gewist wordt.

 2. Of Timosjenko de nieuwe president wordt valt nog maar te bezien, feit is dat de berichtgeving uitermate verwarrend is en ik vrees dat wij slechts een klein deeltje van het werkelijke verhaal te horen krijgen.
  Groot was mijn verbazing dat Verhofstadt en van Baalen niet wereldwijd zijn uitgejouwd en door de EU op het matje geroepen.
  Op wiens uitnodiging waren zij daar, en hoe konden zij zonder enig mandaat toezeggingen doen ?
  Niemand schijnt het te willen weten.
  Punt is dat de Oekraïne net als destijds Joegoslavië een soort vergaarbak is van allerhande volkeren die tot op heden redelijk met elkaar overweg konden maar nu gedwongen worden een keuze te maken.
  De gevechten in Kiev waren in elk geval geen ‘gewone’ volksopstand, misschien wel in het begin, maar hun protest is gestolen door andere radicale groeperingen.
  Het is dus ook maar zeer de vraag of de opstandelingen die nu denken te hebben gewonnen representatief voor alle Oekraïners zijn.
  Dat Putin de Krim wil veiligstellen voor zijn vloot is begrijpelijk, het is de enige ijsvrije haven waar Rusland over beschikt en het leeuwendeel van hun vloot ligt daar.
  Dan ga je niet zitten wachten tot “opstandelingen” misschien gekke dingen gaan doen.
  Als zij niet meer over de Krim kunnen beschikken kunnen ze hun hele vloot naar de schroothoop brengen, ze kunnen moeilijk zonder thuishaven het hele jaar ronddobberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: