Haagse herinneringen (2)

Het SpuiVandaag geef ik wederom het woord aan de dame die het Den Haag van mijn jeugd goed kent en die haar schat aan herinneringen in een serie impressies graag aan de lezers wil offreren.

De Roaring Twenties in Den Haag

was een club, we kwamen er graag.

Ergens bij het Rijswijkse Plein

zou dat geweest moeten zijn.

Je belde aan en het luik ging open

want je kon niet zo binnenlopen.

Je moest lid zijn van die kroeg,

kaart tonen als men dat vroeg.

Eenmaal binnen was het druk

je vond een stoel of een kruk

aan de bar en bestelde bier

of een wijntje voor je plezier.

Er heerste een leuke atmosfeer

al deden je oren soms wat zeer.

Op een tokkelende pianola

speelde iemand tralala

de liedjes van weleer

van roaring twenties, elke keer.

Dus klonk

dat honkytonk

ons erg bekend.

We waren het gewend.

Obers dansten met hun bladen

wisten zich tussen tafels te waden

heel gewichtig

maar voorzichtig.

Als cowboys waren ze verkleed

wat voor de entourage veel deed.

Soms werd een Chaplin film vertoond

dat met luid klappen werd beloond.

Het was er altijd vreselijk vol

maar we hadden reuze lol.

Ze serveerden kaas en nootjes

en zalm in kleine mootjes.

Vrienden onder elkaar

genoten altijd daar.

Je mocht zingen, je mocht dansen

en hier en daar wat sjansen.

De roarings was goed vermaak

en voor ons was dat de hoofdzaak.

13 reacties to “Haagse herinneringen (2)”

 1. carloadofdogs
  Nou, ik kwam er ook. Eerst met mijn zus, later met vrienden en vriendinnen. Bier in pullen, sterke drank in kopjes. En er werd soms in het wilde weg gedanst en gesjanst. Vaak eerst even een kopje cappuccino in Tocci, daarna naar de Roaring Twenties. Het was aan Het Spui in de vroege jaren zestig.

 2. Heh Filantroop, leuk dit hier tegen te komen, dank je wel.

 3. Er staat mij bij dat de Roaring Twenties op het Zieken zat maar ik kan het mishebben want ik ben er nooit binnen geweest, ik dacht destijds eerlijk gezegd dat het een soort jazzclub was.

 4. @Tijl, inderdaad was “Roaring Twenties” aan Het Zieken (verlengde van Het Spui) gevestigd, dichtbij het Rijswijkseplein.
  @Carloa./Aussie, toen ik een scholiere van veertien jaar oud was, was Fiorino aan de Herengracht (bij de Casuaristraat) erg in trek. Bezoek aan de Roaring Twenties was te hoog gegrepen voor ons, daar moest je namelijk consumeren. Fiorino was daarentegen een kleine diepe zaak (zgn. pijpenla), alwaar het niet opviel dat je met je vriendinnen (allen getooid met een Francoise Hardy-kapsel) geen consumptie nam en alleen maar interessant stond te kijken en lijken.

 5. Carlirie ik ken me de hele Fiorino naam niet herinneren, laat staan de pijpenla. Ben nooit alleen ergens geweest, ik had een vaste vriend en die betaalde gewoon voor alles wat we dronken en aten ( doet ie nog, lol ). Ik was toen wel 18+ en ik dacht zelfs dat je de Roaring niet binnen mocht onder de 18. Je moest je legitimeren alvorens ze de deur open deden ( keken door een luikje met tralies heen, heel gek ). Inderdaad Tijl, er werden ook jazz nummers gespeeld, maar het meest honky tonk en het gaf echt wel een 20-ties dus Art Deco idee. Ik heb zelfs wat obers over tafels zien lopen als het te vol was om de tafels heen. Een soort anything goes, maar wel oergezellig. Er was ook een leuke tent in de straat waar Pelger was, maar ben even de naam kwijt van die straat. Daar was ook muziek, luiere stoelen en veel kaas en wijn. Als ik nu nog terugdenk aan dat iedereen rookte, vreselijk gewoon. Soms kon je elkaar door de rookwalmen nauwelijks meer zien.

 6. Ondergetekende is om het zo maar eens te zeggen uit een arbeidersmilieu en daardoor ben ik een stuk minder bekend met de gelegenheden waar men het hier over heeft.
  Daarnaast maakte in die tijd een paar jaar leeftijdsverschil veel meer verschil dan je zou verwachten.
  Mijn oudste broer speelde bijv. in een Rock&Roll bandje en heeft nog opgetreden in La Gaité op de Grote Markt en in Voorburg (Vronenstein of zoiets)
  Ik ben 10 jaar jonger dan hij en zat net in die overgangsfase naar lang haar, maar dat was een compleet andere tijd.
  Ik ging als puber naar Club 192 in Scheveningen (in de zomer was dat Ober Bayern) die later verplaatst werd naar het centrum bij de Grote Kerk.
  Later ging ik weer naar Scheveningen (meestal de Grot)
  Daarna heb ik een nogal wilde periode gekend waarbij ik door alle tenten van Den Haag heb gezworven. Echt adressen en namen heb ik uit die tijd niet veel onthouden, wel de vaak idiote gebeurtenissen.
  Zo kwam ik met wat vrienden weleens in en gay-dancing (en dat als niet-homo’s!!) waar twee grote beren van kerels achter de bar stonden die zoals wij dat zeiden “zo ruig als een kokosloper waren”….! Die twee hadden het homo zijn uitgevonden én verbetert !
  Ze hadden daar hele smalle hoge longdrinkglazen, als je dan wat bestelde werd er eerst met een grote zwier een flinke hand ijsblokjes in gedaan en vervolgens werd er dan van grote hoogte een fles jenever boven gehouden.
  In eerste instantie dachten wij dat er gigantisch veel drank inging, maar later kregen we de truc door, het léék heel veel maar het was zelfs minder dan in een gewone kroeg werd geschonken….
  Tja die goeie ouwe tijd

 7. Oer gezellige zaak,vooral de muziek,Henk Roos achter de piano en Jan Debeij achter het slagwerk,het clublied was Roll out the Barrel!

 8. JD
  Ooit heb ik, maar nog in de jaren zestig, Henk roos zoals in Westerns over de tapkast zien springen om aan een lastige klant een paar fatsoenlijke tikken uit te delen. Sportief was hij dus ook.

 9. Henk heeft daar een sportschool gehad,die was achter de club,een grote ruimte 2 of 3 x zo groot als de club.

 10. Ben er ook wel eens geweest, leuke sfeer. Werkte toen in de oude Zuidwal(ziekenhuis)

 11. Weet iemand of Henk Roos nog leeft? En zo ja, waar? Hij zou dit jaar 87 geworden zijn en was laatst gesignaleerd op het Spui nummer 277 waar hij woonde. Dit was een jaar of twee, misschien drie geleden en hij was toen in goede gezondheid.

 12. Weet iemand of Henk Roos nog leeft? Hij zou dit jaar 87 geworden zijn. Enkele jaren geleden was hij nog gezien op straat voor zijn huis aan het Spui nummer 277. Waarschijnlijk 2013 of 2014. Het huis (3 etages) was boordevol spullen van vloer tot plafond want Henk gooide nooit iets weg. Het is nu leeg. De Roaring Twenties was ernaast op nummer 275.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: