Torentjesoverleg achter de rug van de Russen

PrintDe aanstaande Nuclear Security Summit (NSS), gefinancierd door de Nederlandse belastingbetaler, met als nobel doel het nucleair terrorisme te beteugelen, zal ook worden misbruikt voor een geheel ander oogmerk, namelijk voor een G7 onderonsje. Dus over de Russen maar zonder de Russen, om in collectief verband de Russen de das om te doen inzake de Krim. Daarmee worden Nederland en de Nederlandse burger in nota bene de vredesstad Den Haag, een conflict binnengerommeld dat het onze niet is. Mede gesouffleerd door Obama wordt een conferentie die toch bedoeld is om de nucleaire dreiging te verminderen, gemuteerd tot het voeden van een hernieuwd vijandbeeld.

Het zal je maar gebeuren, je eigen minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan de ene kant van de muur, aan de andere kant zitten de zeven gezworenen met elkaar te konkelfoezen over sancties of nog zwaardere maatregelen tegen je land. Of beter gezegd: een Westers torentjesoverleg achter de rug van de Russen.

Misschien is daarbij niet geheel oninteressant dat in dat Den Haag nog andere gezaghebbende landen aanwezig zijn. Zelfs landen die inmiddels meer dan de schamele economieën Frankrijk en Italië, als grootmacht te zien zijn, zoals China en India. Want om er nog even aan te herinneren, economisch is het Westen te zeer op zijn retour om zo hoog van de toren te blazen.

Kennen we in Nederland de Randstedelijke arrogantie, in Den Haag herrijst de Westerse arrogantie, die precies bevestigt wat Poetin gisteren, in een misschien niet geheel ten onrechte ontstane aanval van paranoia, in zijn toespraak bedoelde uiteen te zetten.

Het is de arrogantie die het vanzelfsprekend acht dat de NAVO, ondanks de val van het communisme, tot diep in de ingewanden van de Russische invloedssfeer dacht te kunnen penetreren, zonder ook maar te vermoeden dat de Russen daar op een zekere dag boos over zouden worden en daarmee hun verloren geachte nationalistische gevoel zouden hervinden.

Het is de arrogantie die het vanzelfsprekend acht dat de EU, ondanks de val van het communisme, met geld van de Europese belastingbetaler de voormalige satellieten van de Sovjet-Unie kon omkopen zonder het vermoeden de Russen ermee op de tenen te staan dansen.

De NAVO en de EU, instituties die na die onzalige vorige eeuw van grote oorlogen, de vrede en veiligheid in graniet gebeiteld hebben, maar nu toch de aanjagers van de nieuwe Koude Oorlog blijken te zijn wegens de annexatie van een stuk grond dat altijd al Russisch was, en dat waarschijnlijk ook zal blijven.

Het roept herinneringen op, nu we dankzij de NAVO, de EU en de G7 richting vorige eeuw binnenwandelen, aan perioden van hete en koude oorlogen die veel slachtoffers eisten, maar ook torenhoge geldelijke inspanningen vroegen. Want in een torentjesoverleg hoog van de toren blazen tegen de Russen werkt alleen als je je defensiebudget niet uit- maar juist aankleedt. De naakte waarheid echter is dat het Westen zich de afgelopen jaren het meest met het uitkleden ingespannen heeft.

Onze legerscharen werden slechts bemand en bevrouwd om in de verre buitenlanden wegens de meest dubieuze redenen in te grijpen, maar het defensieve doel werd erbij over het hoofd gezien. Er werden offers gebracht tegen malicieuze regimes die opgevolgd werden door andere malicieuze regimes die veelal erger waren dan de regimes die vertrokken.

Je zou daarom wensen dat de dames en heren die in Den Haag het torentjesoverleg achter de ruggen van de Russen gaan plegen eindelijk uit hun ivoren toren afdalen om weer tussen te mensen te komen. Heus, het verlicht de geest en verlucht krampachtige gedachten.

Advertenties

5 reacties to “Torentjesoverleg achter de rug van de Russen”

 1. Goed stuk weer Filantroop. Ik denk er precies zo over. Wie geeft die landen het recht Putin zijn binnenlandse zaken voor te schrijven? Keer de zaken eens om, de wereld zou te klein zijn.

 2. Ha, mijnheer van Baalen bemoeit zich er ook weer even tegenaan :

  De Europese Unie moet Russisch gas boycotten als nieuwe sanctie tegen de Russische annexatie van de Krim.
  De EU moet Rusland raken waar het pijn doet.

  http://www.bnr.nl/nieuws/oekraine/561652-1403/eu-moet-russisch-gas-boycotten

 3. Ach, het torentjes overleg…. van “gekozen” kabinet als >>>> regering? Een Huis dat, overigens niet laat onderzoeken maar ontkent, genetisch verankerd kan zijn in een dubbele VK paspoort/nationaliteit dat wellicht te maken kan hebben met Tsaar Peter de Grote. Wie het wil uitzoeken: graag!

  @ Rebecca,
  Prachtig toch dat nitwits op ieder moment de kop opsteken? Dat Groningen metersdiep kan zakken ter aanvulling van het node gemiste Rusland Gas. Ook minister Kamp(t) met niets, nietwaar?

 4. Jazeker, Hans van Baalen van het Leids majorettekorps. Maar het is niet zo makkelijk als het lijkt. Er zijn weliswaar meer aardgasleveranciers, en er ligt zelfs een dure terminal gereed voor de opslag van vloeibaar aardgas. Maar Russisch aardgas boycotten heeft alleen zin als Europa dat collectief doet, met als gevolg dat de run op de andere aardgasleveranciers moordend wordt, wat de prijzen weer doet stijgen. En daarvan gaat het zich net uit het moeras van de economische neergang trekkende bedrijfsleven weer terugplonzen. Meer gas onder de Groningse voeten wegpompen? Nou, reken dan maar op een opstand.
  Kortom, tijd om Hans van Baalen maar weer in een maillot te hijsen.

 5. Ik ben altijd in de veronderstelling geweest, dat Hans van Baalen jarretelles draagt, soms een maillot, die draagt hij na het vullen van de tok als hij als ballerina bij het brussels ballet rondtolt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: