De dry Martini van VVD en PvdA uitgekotst

Te droogIn een losse impressionistische schets kun je op grond van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen concluderen dat het onzalige idee van een coalitie van slechts VVD en PvdA zo slecht uitgepakt heeft, dat de socialisten hun PvdA en de liberalen hun VVD er flink voor gestraft hebben. Socialisten en liberalen vormen ieder op zich misschien een best wel sympathieke bevolkingsgroep, maar samen in een clublokaal wordt het uiteindelijk hommeles. Dus gisteren zagen we een behoorlijke diaspora van liberalen en socialisten in andere dan vertrouwde richting. En kennelijk gelooft het electoraat van beide partijen niet in de blauwe ogen die in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen steeds harder riepen dat het met de economie crescendo gaat.

Dat juist de partij die het tweetal gedogend uit de modder moet houden hiervan profiteert, is ironisch te noemen. Want zowel het gedogen als het oppositievoeren van D66 tegen een onzalige cocktail van socialisten en liberalen, geeft voor het electoraat kennelijk een lekkerder drankje dan de wel heel erg droge dry Martini van de VVD en de PvdA.

D66 als landelijke grote winnaar van nota bene gemeenteraadsverkiezingen! Dat kunnen Mark Rutte en Diederik Samsom in hun zak steken. Voor partijbazen die politiek bedrijven met de ogen in de zak, zal dat de komende tijd nog lastiger regeren worden. D66 wil lastenverlichting, de VVD en de PvdA peinzen daar niet over. Nou, daar zullen ze dan nog maar even goed over moeten nadenken na deze voor beide partijen zeer somber stemmende uitslagen.

Gezien het feit dat vervroegde Tweede Kamerverkiezingen voor beide partijen een doodsteek zou zijn, zou het misschien niet geheel misstaan als de coalitie met D66 uitgebreid wordt. Maar grote kans dat Alexander Pechtold daar veel te slim voor is, en de VVD en PvdA veel te dom. Voor D66 gelden hier namelijk wel de lusten maar niet de lasten. Voor de VVD en de PvdA hebben ze het spreekwoordelijke gedeelde smart is halve smart nog niet uit het hoofd geleerd. Dus eet D66 zich lustig vol aan de smart van de VVD en de PvdA.

Een andere conclusie die uit de gemeenteraadsverkiezingen te trekken is, moet zijn dat in de vele buitengebieden van de Haagse mores de gemeentebelangenpartijen flink gegroeid zijn. In mijn gemeente van 1 naar 4 zetels. De buik vol van de Randstedelijke arrogantie, de Haagse bureaucratie en de wanhopige landelijke politici die zich met de gemeenteraadsverkiezingen bemoeiden, liep de plattelander de benen uit zijn naad om precies te doen waar gemeenteraadsverkiezingen toch écht voor bedoeld zijn.

Wie weet een begin van een plattelandsrevolutie tegen het alom aanwezige en zwaar betuttelende Haagse regime, dat maar niet wil snappen dat Haagse belangen niet unisono aan  plattelandsbelangen zijn. Er mag in de nationale pers dan een onbehoorlijke actie tegen de gemeentebelangenpartijen gevoerd zijn, wie de plattelander kent weet dat dit ongeveer werkt als de kat tegen de haren in strijken. Die laat dan graag even de nagels voelen.

En verder? Onze dames en heren politici zijn erin geslaagd het Nederlandse electoraat in totale chaos en versplintering achter te laten. Een lot dat niet de kiezer maar het zwaar gemankeerde politieke establishment te verwijten valt. Je zag het aan hoe de landelijke partijbobo’s hun schoenzolen in dorpen en steden kwamen slijten met landelijke partijcredo’s. Ze hebben de gemeenteraadsverkiezingen in hun grenzeloze zucht naar macht voor eigen doeleinden gegijzeld, waar ze eigenlijk schoon schip in eigen gelederen hadden moeten maken om de voortsnellende Hilhorstisering van de politiek te beteugelen.

Nou, dat wordt dan weer aardige stukjes in de azijnbode schrijven voor Pieter Hilhorst. Ik kijk er naar uit.

3 reacties to “De dry Martini van VVD en PvdA uitgekotst”

 1. De participerende samenleving zoals het kabinet Rutte/Samsom voor ogen staat, heeft anticiperend gestemd op hen die mogelijk wel het belang van de kiezers zal behartigen. Evenwel gemeentelijk, zo is duidelijk geworden.

  Dit kabinet heeft o.a. de gezondheidszorg in cadeauverpakking aan de gemeenten geschonken, waarover Samsom heel vuig politieke winst hoopte te behalen door stemmers te beloven dat in gemeenten mét PvdA meerderheid, hun benodigde zorg te garanderen. Schaamteloos overigens!

  Waar zal Den Haag zich met een aankomende landelijke verkiezing op richten? Wellicht zich profileren als een gekozen landsbestuur dat verpakt zal zijn als een EU vazalstaat met terugtredende departementen (bezuiniging) en provincies/gemeenten de burger opzadelen met de hete kastanjes. Van soeverein NL naar provincie EU en de inmiddels veelvuldig gewijzigde grondwet, legitimeert voorgaande stappen met behoud van het Huis.

  Als ’n Dry Martini als schuurpapier door de keel gaat mag men blij zijn geen ´schroevendraaier” besteld te hebben.

  Even wat luchtigs:

 2. verkiezingen geven wel een beetje licht op de nederandse samenleving
  De helft van de kiezers/bevolking boven de 18 is niet geinteresseerd in zijn locale omgeving
  Waarom voeg je dan niet veel meer gemeentes samen, scheelt een heleboel in de kosten en kan je ook betere/bekwamere wethouders aantrekken ( uit heel europa, immerrs wethouders worden net als minister niet gekozen)
  Vooral links is geraakt, nl niet alleen de pvda heeft verloren, ook Gl is weer afgeslaht( nou ja vliegje doodgeslagen) De sp heeft helemaal geen garen gesponnen bij verlies andere linkse – opkomers voor de minder bedeelden

  De pvda heeft dus niet in de gaten dat de kiezer helemaal genoeg van ze heeft met hun roden Rozen, ingevlogen uit kenia( goed voor millieu en nederlandse werkgelegenheid zo uit hun verkiezingsprogramma)
  D66 blijft toch ook wel een een man partij- de partij van een marktkoopman , want ik zou er niet veel meer kunnen noemen , weet alleen dat ze ook erg van hun standpunten afstappen- gekozen burgemeester en verdere hervorning
  Dat hameren op onderwijs is ook een lachertje, Je hoeft alleen maar een wat betere pabo opleiding te regelen , want bouwen doe je door bij de fundering te beginnen_ leg dat een marktkoopman maar eens uit
  De volgende verkiezing is de grote waarheid- pro of contra Europa gaat maar tussen twee partijen D66 en pvv , de rest is onbelangrijk

 3. de verkiezinngsstrijd voor het eu parlement is losgebarsten en wel tussen pro en contra Europa
  Bovendien zie je wie het meest verloren heeft bij de GR verkiezingen het hards schreeuwen, immers ze willen niet weer geslagen worden, want dan zijn ze hun goud omrande baan kwijt. Dus Geert wilders afmaken, want die is anti Europa

  De Duitse pers en zelfs de Duitse baas(Schulz) in het eu parlement schreeuwen ook over wilders
  Is dat om te verbloemen dat de onthullingen betreffende de medewerking van duitsland met leverantie aan de chemische wapens in Syrië van de voorpaginqa wegblijven. Die wapens zijn wel gebruikt dus medewerking van duitsers aan de volkenmoord in Syrië
  Dat mag niet aan de grote klok dus Duitse voorman verzuimt zijn werk om Duitsland aan de kaak te stellen en doet dat nu met de afleiding richting wilders
  Wat is politiek toch vies he
  En al helemaal als je de Nederlandse hijgende linkse media ziet, Die vrezen ook voor hun waanzinnig goed betaalde baan
  Gelukkig vandaag een mooi bericht betreffende inburgering in MAROKKO, daar is Nederland nog een zondagsschool bij
  Maar daar hoor ik weer niemand over

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: