Max van Weezel, de Poetin van de vaderlandse pers

VNDe lijnen van het politieke denken lopen nogal eens kriskras door elkaar. Ongeveer zoals het onder de trottoirtegels eruit moet zien met al die elkaar beconcurrerende kabels en buizen van de nutsbedrijven. Dat Max van Weezel in zijn Vrij Nederland schrijft dat een stem op Wilders een stem op Poetin is, mag duidelijk maken dat de man in Den Haag van dat opinieweekblad zowel tegen Wilders als tegen Poetin is. Tegen Wilders omdat die zou konkelfoezen met Holocaustontkenners en antisemieten. Tegen Poetin, omdat die een autocraat en bezetter van de Krim is. Dat Max van Weezel zich monter opstelt als verdediger van de democratie, verdient het echter de loep uit het etui te trekken en eens even nader te kijken naar diens tegenstrijdige opvattingen over de democratie.

In de politiek roerige jaren zeventig van de vorige eeuw was de VVD onder de jonge branie Hans Wiegel, doch geheel volgens de algemeen heersende democratische normen, groter gegroeid. Zelfs zo groot, dat de VVD volgens de algemeen heersende democratische normen voor regeringsverantwoordelijkheid in aanmerking kwam middels een coalitie met het CDA. Maar hoe democratisch dat kabinet ook tot stand gekomen was, het werd gegijzeld door de marxistisch getinte ARP-bloedgroep in het CDA en… door Max van Weezel en zijn politieke vrienden van de pers en omroepen, en met een heus manifest bestreden:

De ondertekenaars waren journalisten van de weekbladen VN, Haagse Post en De Groene Amsterdammer, kranten als de Volkskrant, Het Parool en het toen nog niet opgeheven communistische dagblad De Waarheid en medewerkers van de omroepen KRO, IKON en VARA. Een paar beroemde namen: Martin van Amerongen, Anet Bleich, Paul Brill, Elsbeth Etty, Hanneke Groenteman, Geert Mak, Henny Stoel, Herman Vuijsje en Geke van der Wal. En o ja, Max van Weezel. (Bron: Vrij Nederland)

Let wel: dagbladen, weekbladen en omroepen konden zich niet neerleggen bij wat de kiezer kennelijk besloten had, namelijk voor een Tweede Kamer te kiezen die een centrumrechts kabinet mogelijk maakte. Een andere meerderheid zat er na alle onverkwikkelijkheden tussen de PvdA en de voorgangers van het CDA niet in. Zelfs niet ondanks het demagogische Kies de minister-president, waarmee Joop den Uyl bedoeld werd, kwam de zogenaamde progressieve (zoals dat toentertijd eufemistisch genoemd werd) meerderheid er niet. Kennelijk was de kiezer anders dan de journalistieke opposanten meer beducht voor zo’n progressieve meerderheid dan de linkse cohorten van Max van Weezel.

Dat Max van Weezel in het manifest samenhokte met het communistische dagblad De Waarheid om de rasechte democraat Hans Wiegel uit de Trêveszaal te krijgen, zal niet op verbazing stuiten in de wetenschap dat de journalistieke monarch van Den Haag, Jarenlang lid was van de partij die de nogal antisemitische en totalitaire Sovjet-Unie een warm hart toedroeg. Het bezetten en herbezetten van landen werd door de CPN en het lijfblad van de partij De Waarheid zeer gewaardeerd. Enigszins saillant hierin is dat Vladimir Poetin als jonge rekruut van de KGB in de tijd van het manifest tegen Wiegel, nog bondgenoot was van de ruim een jaar oudere Max van Weezel.

Er waren in de Sovjet-Unie die Max van Weezel via zijn CPN-lidmaatschap moreel faciliteerde anti-Joodse maatregelen uitgevaardigd. Maar toen dat de Joden te gortig werd, werd het ze ook nog eens verboden te emigreren. Het minder, minder, minder Joden werd er wegens het opwellende antisemitisme weliswaar zeer gewaardeerd, maar anders dan de situatie van de dubbelpaspoortige Nederlandse Marokkanen, werden de Joden van de Sovjet-Unie gegijzeld.

Tijdens het lidmaatschap van Max van Weezel van de CPN bleef de vlucht uit de Sovjet-Unie dan ook beperkt tot 4.000 zielen. Na het beëindigen van dat verbod werden het er 250.000. Ongeveer het aantal Joden dat alleen al uit Marokko vluchtte. En dat in een periode dat Max van Weezel en zijn linkse cohorten de komst van honderdduizenden Marokkanen als het multiculturele wonder bejubelden.

Dat Max van Weezel zich inmiddels van antidemocratische rups tot vlinderende opperdemocraat en verdediger der Joodse belangen ontpopt heeft, moet dan ook met de grootst mogelijke scepsis bejegend worden. Immers, onder de verdedigingsrite van de Oekraïne door Max van Weezel gaat toch ook het oplaaiende antisemitisme in dat land schuil. De vader van Marine le Pen mag dan gezegd hebben Ik stel mezelf verschillende vragen. Ik zeg niet dat de gaskamers niet bestaan hebben. Ik heb ze zelf niet gezien. Ik heb de vraag niet specifiek bestudeerd. Maar ik geloof dat het maar een detail is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Max van Weezel en Frans Timmermans conformeren zich daarentegen aan het niet gekozen Oekraïense regime waarbinnen een heuse nationaalsocialistische en zeer antisemitische Svoboda zes ministers inclusief een vicepremier levert.

Naar welke richting de kabel van de firma Van Weezel onder het trottoir slingert, hoeven we ons dus niet af te vragen. Als het maar anti-Wilders, anti-Israël en anti-Nederlander is, weet die kabel de weg wel te vinden. Nu nog wachten op het moment dat de illegale regering in Kiev de legale regering van Israël in de ban doet, zodat in huize Van Weezel de feestverlichting ontstoken kan worden.

Advertenties

8 reacties to “Max van Weezel, de Poetin van de vaderlandse pers”

 1. ach die kwezel is ook oud geworden en zal last van dementia of Alzheimer hebben
  Dus een advies. laten zwammen- hij weet niet wat hij zegt

 2. Ebru Umar, ooit al eens tegen een paar Marokkaanse vuisten aangelopen wegens haar islamkritiek:

  http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2006/4/Columnist-Ebru-Umar-mishandeld-om-kritiek-islam-ELSEVIER074922W/

  Hier op 31 juli 2013 nog eens over recentere bedreigingen aan haar persoontje:

  “Vertegenwoordigers van die Grachtengordel zeggen dat ze flashbacks krijgen naar 2002. Zij zeggen dat je tegenwoordig prima kritiek kan leveren op de Islam.

  I rest my case. Die lui weten niet wat zich afspeelt in Nederland. Neem Max van Weezel die vorige week op de radio de bedreigingen aan mijn adres bagatelliseerde. Hij deed er lacherig over. Ze houden hun eigen wereld in stand en ik weet niet waarom ze het doen. Ik werk al jaren voor Metro en GeenStijl, en ervaar nog dagelijks dat je daarmee niet serieus wordt genomen. Als Jelle Brandt Corstius was overkomen wat mij is overkomen, had de hele Grachtengordel hem gesteund en had hij duizend klussen gekregen.”

 3. De voormalige Duitse bondskanselier Helmut Schmidt noemt het „volkomen begrijpelijk” dat Rusland de Krim heeft geannexeerd.
  In een interview met Die Zeit bekritiseert hij woensdag de opstelling van het Westen en noemt hij de sancties waarmee de EU en de VS de Russische regering onder druk proberen te zetten een „dom instrument”.

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/22432773/___Schmidt_verdedigt_Rusland___.html

 4. Vrij Nederland is ontstaan als verzetskrant tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog en werd opgericht door protestantse jongeren, onder wie Frans Hofker, Anne Kooistra en Wim Speelman. De eerste uitgave verscheen op 31 augustus 1940. Oprichters waren onder meer Anne Anton Bosschart, geboren 5-1-1897, initiatiefnemer en mede-oprichter van Vrij Nederland, in december 1940 gearresteerd, op 29 september 1941 gefusilleerd; Mr. Rudolf Pieter s’Jacob, geboren 8-9-1905 te Almelo, advocaat in Amsterdam, mede-oprichter, in december 1940 gearresteerd, op 29 september 1941 gefusilleerd; Cornelis van der Vegte, geboren 1-2-1900 te Amsterdam, directeur van het advertentiebedrijf van de N.V. De Arbeiderspers te Amsterdam (daarnaast was hij verbindingsman voor de Engelsen), eind december 1940 gearresteerd, op 29 september 1941 gefusilleerd.

  Toen de oprichters door de Duitsers werden opgepakt werd aanvankelijk Édouard de Nève (pseudoniem van Jean Lenglet) aangezocht als redacteur. De Nève, die al tot over zijn oren in het illegale werk zat, werd echter na een half jaar eveneens gearresteerd. Hij overleefde de oorlog, doordat zijn dossier zoekraakte in de chaos van Dolle Dinsdag.

  Hierop zette Henk van Randwijk hun werk voort, met onder andere Jan H. de Groot, Henk P. Hos en Wim Speelman. Vanaf december 1941 verscheen Vrij Nederland gedrukt. Deze eerste exemplaren werden gedrukt door Drukkerij Hoekstra in het Friese plaatsje Koudum. De groep ontkwam tot twee maal toe ternauwernood aan arrestatie. In 1943 verliet een groep redacteuren onder wie Wim Speelman Vrij Nederland, omdat ze de onder Van Randwijk ingezette koers te veel pro-Sovjet-Unie vonden. Zij begonnen de verzetskrant Trouw.
  Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrij_Nederland

  Vervolgens…….

  Herprofilering sept. 2013:

  VRIJ NEDERLAND lang leve de inhoud

  Relevant, springlevend en onmisbaar voor spraakmakend Nederland

  Doelgroep
  Levensgenieters, met een brede maatschappelijke oriëntatie en culturele interesse. Hoog opgeleide en
  welstandige mannen en vrouwen van 35 jaar en ouder. Overwegend werkzaam in het hoger kader.

  De doelgroep van Vrij Nederland heeft een stevige positie in de bovenlaag van de collectieve sector:
  onderwijs, gezondheidszorg, media, openbaar bestuur/overheid, universiteit en wetenschap.

  Bron: http://startgoogle.startpagina.nl/?start=0&q=oplage%20vrij%20nederland%202013

  Uw artikel over Max van Weezel , Filantropius, belicht in het “projectkader” van Vrij Nederland behoorlijk nauwkeurig de doelstellingen van menig schrijver aldaar. Vreemde Weezel in de bijt kan niet verhinderen dat een inkijkje wordt verschaft in het journaille, op welk maatschappelijk niveau het de lezer “informeert”…….Hu, zonder subsidie? Vast wel.

 5. Terend op vergane glorie is alles wat Max van Weezel zegt volkomen irrelevant. Het is natuurlijk grappig om Poetin en Wilders in een zin te noemen, maar ze hebben niet veel met elkaar. Poetin is rijk geworden door de winsten die gemaakt zijn met de voormalige Russische staatsbedrijven. Wilders is een (voormalig VVD-) politicus die daar niets mee van doen heeft. Als iemand raaskalt wil dat niet zeggen dan men daar serieus op in moet gaan. Vrij Nederland heeft ook niet meer de zeggingskracht die het vroeger had. Laatste keer dat er een leesbaar artikel in VN stond is bijna een jaar geleden.

 6. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3623748/2014/03/28/Massahysterie-is-geen-goed-antwoord-op-Wilders.dhtml
  (draadje eronder lezen)
  Goede column van Pinto in de VK van vandaag. Had bijna mijn abonnement opgezegd na zo’n 30 jaar. Zoooo eenzijdig over Greet’s ‘Marokkanen oneliner’!!! nu dus ook de andere (duistere) kant belicht. Vergelijk dat eens met dat gedoe van Rutte met die kinder voorlichting…dat is pas haatzaaien, lijkt me!
  Ik bewonder overigens jouw columns, Filo !! Groet, Joop

 7. Dag Joop. Fijn weer eens van je te horen. Zal er weldra even een mailtje aan wijden.

  Groeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: