De ondraaglijke lichtvaardigheid van het bestaan

gewapende-overvalIn het jaar 2005 raakten de emoties in Amsterdam zwaar op tilt nadat een overigens donkergetinte Germaine C. ietwat obstinaat reageerde nadat een lichtgetinte jongeman haar tas uit haar auto geroofd had. Ze accelereerde achterwaarts om de jongeman te vatten, tengevolge waarvan de jongeman zodanig bekneld raakte dat hij ter plaatse overleed. De jongeman, die kort daarvoor nog aan de balie moest verschijnen wegens zijn betrokkenheid bij een gewapende roofoveral op een Xenos-filiaal, werd postuum bedolven onder een golf van adhesiebetuigingen: Na het incident in de Derde Oosterparkstraat liepen de emoties binnen de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam-Oost hoog op, omdat een racistisch motief werd vermoed. (Elsevier)

Of de toen nog 19-jarige Ali el B. indien hij na de tasjesroof niet het leven gelaten had, het rechte pad opgezocht en bewandeld zou hebben, lijkt niet zeer aannemelijk. Misschien zou hij als 28-jarige Marokkaanse Kalashnikov-virtuoos argeloze Amsterdammers de schrik op het lijf gejaagd hebben.  In de harde crimescene blijkt het namelijk zo te zijn dat er ongeveer net zo gemakkelijk met lood gestrooid wordt als dat de racistische Zwarte Pieten met pepernoten strooien. Zo’n zak met “pepernoten” blijkt in Brussel voor een 3000 euro van hand tot hand te gaan. Maar er zijn bronnen die beweren dat het ook voor minder kan.

Of Germaine C. destijds levens gepaard heeft door er een te nemen, weten we niet. Wat echter opvalt, is dat er toch wel heel erg vaak partij getrokken wordt voor plegers van misdrijven, en dat dit er niet zelden toe leidt dat het van kwaad tot erger gaat. Wanneer je als optredende crimineel veel applaus krijgt wil je dat nog wel eens als een bis, bis, bis opvatten. Slachtoffers van criminaliteit zijn daarentegen meer te begeesteren voor minder, minder, minder criminaliteit.

Dat in Eindhoven een spontane demonstratie voor de twee overvallers van het juweliersbedrijf van het echtpaar Sanders georganiseerd werd, past dan ook precies in dit patroon. Grote kans dat over dit drama weldra de eerste signalen van racistische vermoedens geuit zullen worden.

En na het We zijn allemaal Marokkaan, zou binnen de Marokkaanse samenleving wel eens een stemming kunnen ontstaan waarbij ieder crimineel wissewasje moreelracistisch witgewassen wordt, zodat uiteindelijk de slachtoffers van criminaliteit de daders van criminaliteit worden.

Deze racismereflex, die aan ieder rationeel denken een resoluut einde maakt, maar de vraag buiten beschouwing laat, wat er gebeurd zou zijn als het roversduo succesvol de juwelierszaak van Marina en Willy Sanders verlaten hadden, zou wel eens smeerolie voor de criminaliteit kunnen worden.

En dan de vraag, ingeval het roversduo ongedeerd en met buit de juwelierszaak verlaten zou hebben, of er op enig moment door de hand van de beide roofovervallers niet ergens gewonden of doden gevallen zouden zijn. Zou het met dit tweetal niet van kwaad tot erger geworden zijn, want succes smaakt immers naar meer?

Dat de adhesiebetuigingen met criminelen niet al te lichtvaardig opgevat dienen te worden, is iets dat de slachtoffers van misdrijven misschien het beste kunnen beoordelen. De extase van aangiften tegen Wilders zou bij de slachtoffers van misdrijven dan ook wel eens geheel tegengestelde emoties teweeg kunnen brengen. En gezien het luttele feit dat heel veel van die slachtoffers nimmer de naam van de dader van hun ongeluksmoment zullen vernemen, omdat de kans dat die ooit opgespoord en berecht zal worden vrijwel nihil is, moeten we de grote belangstelling van de omroepen voor deze aangiftetribunalen maar met een flinke korrel zout nemen. Er zijn aanzienlijk meer slachtoffers van criminaliteit te tellen dan er zweetvoeten aangifte tegen Wilders kwamen doen.

De ondraaglijke lichtvaardigheid waarmee er omgesprongen wordt met slachtoffers van criminaliteit zou dan ook wel eens onverwachte wendingen kunnen krijgen. Zoals we dat nu ook zien bij de vele moreel ondersteunde reacties voor het echtpaar Sanders. En dat zouden er wel eens heel veel meer kunnen worden dan er aangiften tegen Wilders op de politiebureaus op behandeling liggen te wachten. Per slot van rekening gaat de criminaliteit doodgewoon door en neemt het aantal slachtoffers daarmee ook toe.

 

Advertenties

7 reacties to “De ondraaglijke lichtvaardigheid van het bestaan”

 1. Deze juweliersvrouw verdient een lintje!

 2. -Over racsime gesproken, kan me herinneren dat er bij rondom 10 een middenstander meldde dat het overvallen op z’n winkel ophield zodra hij deze aan een allochtoon had verkocht.

 3. Nou, een lintje hoeft voor mij ook weer niet. Bovendien zitten er aan Koninklijke onderscheidingen ook wel eens rare luchtjes. Of de gewezen PvdA-senator Edward Brongersma ondersteunend lid van de Bond van Wetsovertreders was, weet ik niet. Maar hij ontving ondanks een jaar te hebben moet brommen wegens ontucht met een minderjarige, toch mooi de versierselen die behoren bij de Orde van de Nederlandse Leeuw door de toenmalige majesteit opgespeld.

 4. wat ik mij nu oprecht afvraag: is die bond van wetsovertreders nu ook voor of tegen strafbaar stellen van de illegaliteit in Nederland
  Dat is toch ook wetsovertreding of zie ik dit nu verkeerd?
  Hoe komen ze aan het geld, subsidie of crimineel geld.
  Waarvan wordt dan de aasgier( pardon advocaat) betaald – subsidie?
  Mag je lid zijn van een bond van criminelen- dan ben je toch lid van een criminele organisatie- dat mag toch ook niet
  Meten met heel veel maten, daar maakte de franse revolutie wel een einde aan toen het de spuigaten uitliep.

 5. Mijn eigen ervaringen met de overheid en diens verwanten hebben mij geleerd om achter de lachende bekjes en lieftallige kleurenfolders de afgestripte kop van een ijskoude robot te zien.

 6. Het burgerlijke “snelrecht” kent soms ’n verboden loop. Zonder lintjesregen. De ware slachtoffers zullen nooit meer dezelfde zijn en zullen er beter aandoen de winkelnering te beëindigen, zo mogelijk te verhuizen.

  Zo gaat het in NL, nu in Eindhoven Marokkaanse protesten zijn uitgebroken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: