VVD’ers en nationaalsocialisten in een bondgenootschap

svobodaTerwijl Israël alvast een paar Boeiings in gereedheid kan brengen om weer eens bedreigde Joden uit handen van antisemieten te houden, ballen twee vooraanstaande VVD’ers in uitgerekend socialistische dagbladen hun knuistjes tegen Rusland. VVD’ers die de linkse pers opzoeken! Godbetert, het is vloeken in de liberale kerk, ware het niet dat de VVD inmiddels meer marxisme weet te praktiseren dan Poetin in het belastingparadijs Rusland. En die heeft toch echt ooit als zware KGB’er de Sovjet-Unie ijverig gediend. Het kan verkeren zei Bredero immers.

De Zindelijke burgerheren Arend Jan Boekestijn in de Volkskrant, en Patrick van Schie van de Teldersstichting (het Wetenschappelijk bureau van de VVD) in Trouw, schrijven hun exegese inzake de expansiedrift van Poetin. Dat beide heren daar socialistische kranten voor opzoeken mag overigens niet verwonderen, want sedert het liberalisme in een urn zucht zijn er ook geen liberale kranten meer.

Maar goed, de beide VVD’ers vinden de gebalde knuistjes waarmee Hans van Baalen in Kiev stond te zwaaien niet genoeg en willen steviger vuisten tegen de Russische annexatie van de Krim. De beide heren verzuimen zich echter te herinneren dat er niet een keer maar twee keer een illegale Anschluss plaatsgegrepen heeft. Die van Oekraïne bij de EU en de NAVO, die van de Krim bij Rusland. Geen van twee kwam op democratische wijze tot stand, hoewel betreffende de Krim nog zoiets als een volksraadpleging de suggestie van een volksmandaat moet suggereren.

Het roeren in de mest van Kiev door Hans van Baalen, Guy Verhofstadt en Frans Timmermans, heeft inmiddels over heel Europa een stankgolf verspreid. Het is uitgegroeid tot een over en weer instellen van sancties en dreigementen. Het antisemitisme heeft er groeikansen door gekregen, want zowel Russen als Oekraïners zijn niet vies van een robbertje antisemitisme.

En last but not least voor het eerst sedert 1945 zitten in Europa nationaalsocialisten in een illegale maar door het westen erkende regering. Dat wordt nog wat als straks Svoboda electoraal groeikansen krijgt in de tot nationalistische driften opgezweepte Oekraïne. Wilders gevangen in een cordon sanitaire, de EU bondgenoot van nazi’s in Oekraïne.

Nu wordt het ingrijpen van de Russen op de Krim graag gebruikt om te voorspellen dat dit voor de Russen naar meer gaat smaken. Een ietwat merkwaardige gedachte, want de Russen hebben sedert het imploderen van het Sovjetregime meer gebied prijsgegeven dan verworven, waar juist de EU en de NAVO, in een volstrekt irrationale expansiedrift en in een hooghartigheid zonder zich af te vragen hoe de Russen daarover zouden oordelen, hun invloedssfeer mede ten koste van dat Rusland flink uitgebreid hebben.

De NAVO, ooit opgericht als tegenwicht tegen de overijverige Sovjet-Unie, hetgeen de Sovjets er weer toe aanzette het Warschaupact te stichten, breidde ondanks de val van het communisme en het beëindigen van de Koude Oorlog in juist Russische richting uit. Dat de Russen zich misschien nog de Napoleontische veldtocht in moedertje Rusland herinneren, of van recentere datum, de gezamenlijke Europese Operatie Barbarossa, schijnen ze in het westen niet te kunnen snappen.

Arend Jan Boekestijn blaft in de Volkskrant: Ook zullen wij onze Navo-bondgenoten moeten steunen en militaire afschrikking herpositioneren. De Baltische staten en Polen, Hongarije, Tsjechische republiek en Slowakije dienen op onze militaire steun te kunnen rekenen.

En nu het zeer in de mode is dat wat niet bevalt aan het Derde Rijk te relateren, en VVD’ers daar tegenwoordig ook niet voor onderdoen, schrijft Patrick van Schie: Verschillende Westeuropese regeringsleiders namen afstand van de vergelijking die Hillary Clinton onlangs maakte tussen de Russische annexatie van de Krim en Hitlers optreden ten aanzien van Tsjechoslowakije en Polen in de jaren dertig. Vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog moeten inderdaad niet te gemakkelijk worden gemaakt. Maar Poetins excuus dat hij ‘slechts’ de Russische bevolking in de Krim en elders wil beschermen is wel een exacte kopie van Hitlers zelfverklaarde rol als beschermheer ten aanzien van de etnische Duitsers in Sudetenland en in de corridor tussen Duitsland en Oost-Pruisen. Clinton sloeg met haar historische analogie dan ook de spijker op de kop.

Nou, spijker op de kop? Dat de Russische annexatie van de Krim nu zo gretig vergeleken wordt met de annexatie van het Tjechoslowaakse Sudetenland door het Derde Rijk, kan dan ook meteen naar historische analogie ingewisseld worden tegen de manier waarop de EU en de NAVO en dus ook de VVD, meewerkten aan het stelen van Kosovo van Servië, en de daaraan voorafgaande ontmanteling van het voormalige Joegoslavië, waar het etnische en religieuze sektarisme van wapens en militaire steun voorzien werd.

Hier blijken hiaten het geheugen van Patrick van Schie parten te spelen. De Russen waren inzake het westerse handelen in het voormalige Joegoslavië allerminst gelukkig gestemd, maar bleven desondanks op hun handen zitten. Of de Russen aan de Krim niet genoeg hebben, en zoals sommige beweren meer willen, weet ik wegens een gebrek aan voorspellend vermogen eerlijk gezegd niet. Maar er heerst op dit moment een overspannenheid waaraan de beide VVD’ers hun deel graag bijdragen.

De verhoogde waakzaamheid van de EU en de NAVO betreft niet alleen het feit dat de Russen iets teruggenomen hebben dat ze stom genoeg ooit weggeven hebben, maar dat de bezetting van de Krim een signaal zou zijn van nog meer Russische expansiedrift. Toch heeft het er meer van dat de zanikende EU en de NAVO er eerder op uit zijn de eigen expansiedrift van een camouflage te voorzien, dan dat de Russen ermee beteugeld worden.

Grote naties beschikken traditioneel over een grotere invloedsfeer dan het eigen grondareaal zou rechtvaardigen. Zo zullen de Chinezen niet zomaar accepteren dat het westen Noord-Korea platwalst. Evenmin zal het westen accepteren dat Zuid-Korea een soortgelijke actie vanuit Noord-Korea zal ondergaan. In het Midden-Oosten zijn zo de kaarten ook altijd geschud. Amerika heeft Midden-Amerika altijd als de achtertuin gezien, en in Zuid-Amerika menige machtswisseling geëntameerd.

De vraag moet dan ook zijn wie heeft wie het eerst geprikkeld tot het venijn dat er nu tussen het westen en de Russen ontstaan is. Dat er veel Russen in Oekraïne en percentueel heel veel meer op de Krim leven, wordt opvallend gemakzuchtig door de over Rusland klagende EU en de NAVO uit het oog verloren. Zo bezorgd men opeens voor de Krim-Tartaren en de Krim-Oekraïners is, zo nalatig was men over de etnische Russen in Oekraïne en de Krim. Het herinnert aan de selectiviteit inzake de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië.

De kans dat anti-Russische gevoelens in Oekraïne ten koste zouden gaan van de veiligheid van de etnische Russen moet ook niet al te gering geacht worden. Net zoals de Russen, staan de Oekraïners nu niet bepaald bekend als zeer zachtaardig, en ze zijn zeker niet gespeend van een neiging tot geweld en etnische muilkorving. Inmiddels zijn Russischsprekende omroepen in Oekraïne dan ook het zwijgen opgelegd en spelen de Russen het spel op de Krim ongeveer net zo.

Waarom de EU en de VVD dan toch zo grootmoedig op het Maidan-plein moesten verschijnen om er precies hetzelfde te doen wat de Russen aan de andere kant deden, valt dan ook slechts te verklaren uit de expansionistische overwegingen die de EU en de NAVO aan het ontplooien zijn. Maar hier betreft het toch echt de klassiek Russische invloedssfeer waar Hans van Baalen de operetteofficier met lege handen kwam spelen.

Een niet geringe rol in het oppoken van de Koude Oorlog spelen de historisch gegroeide anti-Russische ressentimenten in de voormalige satellietlanden van de Sovjet-Unie. Die landen zijn inzake Oekraïne en de Krim het felst op de Russen en doen het dan graag ook voorkomen alsof Transylvanische vampiers aan de grens staan te popelen de voormalige Satellietstaten in de halsslagader te bijten.

Het herinnert aan de doemscenario’s van Israël-bashers, die doodleuk beweerden dat het land van de Amerikaans inval in Irak misbruik zou maken door een groot Israël tot aan de Eufraat te vestigen. Niettemin heeft Israël sedertdien meer grond teruggeven dan verworven. En in een langere tijdspanne zelfs twee keer Sinaï teruggegeven. Het herinnert ook aan de vele keren dat beweerd werd dat Israël Iran zou bombarderen. Niettemin zijn er ondanks die beweringen meer Iraanse raketten vanuit Libanon en Gaza op Israël terechtgekomen, dan er Israëlische bommen op Iran vielen.

Zoals ik al schreef, ben ik geen voorspeller, maar ik hel over naar de gedachte dat niet de Russen richting westen zullen doorpakken, maar juist de EU geruggensteund door de NAVO naar de voet van de Oeral hunkert. Wat echter geen voorspellend vermogen vereist is de conclusie dat Nederland, ondanks alle grote beloften van de eurofanatici en dus ook van de VVD’ers, inmiddels door drie recessies op rij getroffen is, wederom dreigt te zuchten onder een Koude Oorlog, en een bondgenootschap met nationaalsocialisten door de strot gedrukt krijgt. En als ik sommige VVD’ers geloven mag, hebben die er echt zin an.

 

Advertenties

2 reacties to “VVD’ers en nationaalsocialisten in een bondgenootschap”

 1. Wat weer een steengoed artikel Filantroop. Ik ben zeer onder de indruk. De Achterhoekse luchten en sferen doen je blijkbaar goed.
  Met vriendelijke groet, Nico Spaak.

 2. wil het ook wel als een beetje “reclame” voor de wapen en destructie industrie zien.
  De bevolkingen van Europa hebben steeds minder geld over voor” defensie” en dat betekent minder goede baantjes voor ex volksvertegenwoordigers (niveautje hoopje scherven).
  Dus moest er een partij gevonden worden waar tegen je je ( volgens hen dan) moet bewapenen zodat de baantjes en de wapenindustrie behouden blijven.

  Zou fransje de timmerman nu eindelijk van ganser harte voor de jsf zijn of blijft de pvda, nu het illegaal strafbaar van de baan is, zich weer op het anti jsf gaan werpen.
  Ze moeten toch wat nu de aktie minder minder ook door deurne omzeep gebracht is en er toch stemmen voor het EP gewonnen moeten worden anders weer minder baantjes voor mislukte volksvertegenwoordigers.
  Oh Zwamson is geen politicus immers hij studeerde toch kernfysica en geen politieke wetenschappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: