Doet Poetin het wel of doet hij het niet?

Russia_1613-1914Natuurlijk wil het Kremlin het Russische rijk herstellen schrijft Marcel de Haas, die verbonden is aan het Instituut Clingendael, in de Volkskrant. En dat zou zo maar eens waar kunnen zijn. Alleen, met de daaropvolgende en zeer noodzakelijke vraag, waar zijn de NAVO en de EU dan al die jaren mee bezig geweest, toen die zich tot diep in de onderbuik van het Russische Rijk boorden. De NAVO, toch ooit opgericht om de Sovjet-Unie in het gareel te houden, bleef bestaan ondanks het einde van de Sovjet-Unie. De EU, ooit opgericht om de lieve vrede in Europa voor altijd te bewaren, maar niet om te agiteren in landen die tot de traditionele invloedssfeer van Rusland behoren. In dat opzicht hebben de NAVO en de EU een ongelooflijke massa boter op het hoofd door bij herhaling het hoofd van de Russen te stoten. Nog afgezien van het nuchtere feit dat de alsmaar doordenderde EU-trein zonder noodrem, het nationalisme in Europa juist aangewakkerd heeft in plaats van te reduceren, zit de Wereld met een aanstormend wereldconflict.

Als Poetin de nieuwe Hitler is, zoals Guy Verhofstadt beweert, of de nieuwe tsaar, zoals Marcel de Haas suggereert, doet de Russische autocraat het wel. Namelijk Oost-Oekraïne bezetten zoals het Derde Rijk het Sudeten-Duitse deel van Tsjecho-Slowakije bij het rijk voegde. Er is echter een wezenlijk verschil met de door velen verwachte Russische bezetting van Oost-Oekraïne.

Frankrijk en Groot-Brittannië dwongen Tsjecho-Slowakije op 21 april 1938 het door Sudeten-Duitsers bewoonde deel van het land aan het Derde Rijk af te staan. Feitelijk was het democratische westen medeschuldig aan de liquidatie van Tsjecho-Slowakije. Het manipulatieve Derde Rijk kreeg het dus cadeau van de dolblije Neville Chamberlain.

Oekraïne is dus in werkelijkheid niet van hetzelfde laken een pak, maar doodgewoon een testcase tussen enerzijds de wederopstanding van het respect eisende Rusland, anderzijds de machtbeluste EU, die speelt, tart, treitert en opjut, maar geen nagels heeft om de eigen kont of de Russen te krabben. Afgezien van de brallende corpsbal Hans van Baalen, heeft Europa feitelijk geen middelen om de Russen tegen te houden. Willen ze Oost-Oekraine dan krijgen ze het ook. Zelfs de dreigende Barack Obama kan dat niet verhinderen.

Had dat vuistzwaaiende bezoekje aan het Maidan-plein dan ook maar achterwege gelaten, want hier zie je de EU afgaan, waar de Russen soeverein hun gang gaan. En mocht Poetin het toch niet doen, dan wordt de afgang nog groter, want dan blijkt hij niet de Hitler of de tsaar te zijn die hij genoemd wordt, maar heeft hij met relatief beperkte middelen de wereld laten sidderen van angst.

Doet die het echter wel, dan maakt hij ironisch genoeg, dankbaar gebruik van door Oekraïne geleverd wapentuig: In 2011 en 2013 bestelde de Russen 34 transportvliegtuigen voor ruim €400 miljoen in het buurland. Ook kocht Rusland 264 vliegtuigmotoren, waar geen prijs van bekend is. Van de vliegtuigen is inmiddels de helft al geleverd. Naast deze landen verkocht Israel nog twintig drones in 2009, verder importeert Rusland geen wapens. Als de Franse deal niet doorgaat, is Oekraïne dus de grootste buitenlandse wapenleverancier aan haar eigen vijand.

Misschien mag hierbij ook niet uit het oog verloren worden dat de in democratisch opzicht illegale verhuizing van Oekraïne van de Russische naar de Europese invloedssfeer, voor de Russen een grote complicatie met zich meebrengt. In wapentechnologisch opzicht is Oekraïne namelijk de kennisschuur van het Russische defensieapparaat. Dat wisten ze in Brussel en op het landgoed Clingendael natuurlijk ook toen Hans van Baalen in Kiev met een gebalde vuist stond te zwaaien en Guy Verhofstadt zijn Hitler-spuuglok in de gure wind van Oekraïne liet wapperen.

Misschien dat we ons daarom niet alleen maar moeten afvragen of Poetin de nieuwe tsaar is die het Russische rijk wil herstellen, maar dat juist de EU fantaseert over het herstellen van het Romeinse, Napoleontische of het Derde Rijk. Gezien de massale participatie van Nederlandse SS’ers bij eerdere pogingen het Russische Rijk te veroveren, ben ik zelf niet geheel ontevreden over de laatste versie.

Mocht dat zo zijn dan zijn Hans van Baalen, Guy Verhofstadt en het Instituut Clingendael de oorlogspropagandisten die de wereldvrede aan het wankelen brengen om de grootmoloch EU te dienen. Misschien dat de geest van groot Europa-liefhebber en Rusland-hater Arthur Seyss-Inquart, die ooit op het landgoed Clingendael resideerde, er nog rondspookt.

Je kunt daarom stellen dat, of Poetin het nu wel of niet doet, Brussel hier hoe dan ook een echec te te accepteren heeft die wel eens het begin zou kunnen zijn van een lange reeks van kleine en grote Waterloo’s. Waarbij niet onvermeld mag blijven dat bij de oorspronkelijke versie een Nederlandse prins van Oranje zowel te Quatre Bras als in Waterloo een eenheid van het Britse leger ten onrechte voorwaarts beval, wat hem destijds op hoon kwam te staan.

Nou Hans, daar ga je dan.

 

4 reacties to “Doet Poetin het wel of doet hij het niet?”

 1. In het internationale schaakspel veranderen posities zoals in geval van NAVO versus Rusland waarbij Iran een handig hulpmiddel kan zijn:

  NAVO-raketschild bijna klaar (30 april 2012)
  Het raketschild is een terugkerende steen des aanstoots in de betrekkingen tussen het Westen en Rusland. De NAVO zegt dat het raketschild bedoeld is om een mogelijke dreiging uit Iran tegen te gaan. Rusland vreest echter dat het raketschild de afschrikkende werking van zijn nucleaire arsenaal zal ondergraven.

  http://www.nu.nl/buitenland/2799617/navo-raketschild-bijna-klaar.html

  Mij is niet duidelijk geworden waar dat “raketschild” precies is geplaatst: Roemenie of Polen ( http://www.europa-nu.nl/id/vhk1mlek0wuz/raketschild ). Wel was als doekje tegen het Russisch bloeden/bezorgdheid beloofd hen te delen na installatie in de opgeleverde informatie vanuit het systeem, dat later…….. u begrijpt wel wat er komt: wegens veiligheidsredenen niet gedeeld kon worden.

  Ik vraag me af wie met welke lompe voeten verantwoordelijk kan worden geacht voor het Russisch/Oekraïense probleem, dat nu de “onze” is geworden.

  To the point geschreven, Filantroop en Poetin “doet niets”! Het zal hem gewoon toevallen zonder behulp van Chamberlains taal/cultuur hereniging. Het is al de economische energiehonger en wie aan de kranen draait……..

 2. Aegolius
  Wie er verantwoordelijk gehouden kan worden voor het alsmaar uitdijende conflict?

  Het lijkt me dat geen van de partijen onschuldig is. Maar ik dacht toch dat de EU ooit om stichtelijke redenen, die ver boven de Russische mores uitreikt, gesticht werd. Van slechteriken kun je slecht gedrag verwachten. Van de zogenaamde goeierd zou je louter goed gedrag mogen eisen.

  De EU heeft eerder een destabiliserend effect op de Oekraïne gehad, dan dat het de zaak daar heeft helpen betijen. De EU heeft het volk het paradijs toegezegd, en daar gingen het dan ook gewapenderhand voor.

  Wordt nog gezellig als straks het IMF er Griekse tonelen gaat veroorzaken, want de economische sanering van het land gaat van het volk heel veel zware offers vragen. Grote kans dat de politieke voorkeur zich opeens weer richting Rusland zal ontwikkelen.

 3. Dank voor uw reactie, Filantroop. De lompe voeten zijn van V.S., in samenhang met de NAVO en de “natuurlijke” EU bijdrage in de vorm van “gebalde vuistjes tijdens het Kiev protest door o.a. Hans van Baalen en gelijkgeaarden.

  Goed betaalde slippendragers van de EU uitbreiding, evenals bedreigers van Rusland. Vandaar het gememoreerde “raketschild”.
  Ook de Oekraïense bevolking zal lang naar de beloofde EU-worst moeten staren, na te verwachte IMF er Griekse tonelen gaat veroorzaken. Het goud is al in zekerheid gesteld in ruil voor papieren EU infuus.

  Oekraïne verplaatst goud naar Amerika (11 maart, 2014)

  Steeds meer bronnen bevestigen dat Oekraïne zijn
  goudvoorraad, zo’n 33 ton, met een vliegtuig richting New York stuurde. Meer dan
  waarschijnlijk zal het goud ondergebracht worden bij de Federal Reserve.
  Het Oekraïense goud heeft een waarde van ongeveer $
  2 miljard. Dit kan al als onderpand dienen voor de $ 5 miljard die de Verenigde
  Staten spendeerde om een westers regime aan de macht te krijgen in Oekraïne. De
  Verenigde Staten installeerde niet voor niets een voormalig bankier als
  interim-President.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/03/oekra-ne-verplaatst-goud-naar-amerika

  Ik schreef al eerder dat “we” er zin in hebben:

  NAVO versterkt defensie oostgrens

  http://nos.nl/artikel/636614-navo-versterkt-defensie-oostgrens.html

  Ik heb het altijd al geweten: NAVO en EU een wereld zonder oorlog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: