Duindorp, het Neurenberg van Nederland?

duindorpMet een foto die herinnert aan de vreugdevolle meidagen van 1945, toen de Nederlanders de straten met oranje en de nationale driekleur in vlam gezet hadden om de bevrijding te vieren, wordt op VARA’s Joop de Haagse wijk Duindorp ten tonele gevoerd. Deze keer niet wegens de bevrijding van 1945, waar de toen nog zeer christelijke Scheveningers zeer blij over waren, maar om ze te brandmerken als racisten. Oranje en de driekleur mochten dan tijdens de bezettingsjaren de stille verzetskleuren geweest zijn, in de huidige tijd zijn ze verdacht, zoals alles wat Nederlands is richting verdachtenbankje gemanoeuvreerd wordt.

Dat begon ongeveer toen een Nederlandse scholier in 2005 de schanddaad beging een Nederlands vlaggetje op zijn schooltas aan te brengen, en de leiding van het Cals College in IJsselstein alras een verbod opgelegde tegen deze “uitwas”. De directie van de school vond de vlag provocerend jegens de allochtonen op die school. Die zouden zich erdoor gekwetst kunnen voelen.

Dat een socialistische omroep, die zichzelf in de meidagen – maar niet die van 1945 maar die van 1940 – solidair verklaarde met de Duitse bezettingsmacht, een onschuldige feestfoto van Duindorp bovenaan een racismeaanklacht plaatst, past dus precies in het wervende plaatje van verdachtmakingen van alles wat Nederlands is.

Terwijl de socialisten van de VARA, NVV en dagblad Het Volk in tegenstelling tot de communisten en de Mannenbroeders, de gehele oorlog rustig uitzaten om pas tegen het eind, en toen Berlijn al in as lag, op zoek te gaan naar een verzetsblaadje om zich een alibi te verschaffen, hadden de Scheveningers hun oranje en de driekleur voor de bezetter verborgen weten te houden om op Bevrijdingsdag de straten ermee te kleuren.

Dat ze bij VARA’s agitpropfabriek Joop het oranjekleurde Duindorp zo’n beetje als het Neurenberg van het hedendaagse racisme neerzetten, zou je dus eerder een gotspe dan een ethisch hoogstaande actie mogen noemen. Je moet het lef maar hebben met zelf een fout verleden, de ander te verwijten dat die zwart ziet.

Dat ze bij de VARA vooral door het ander volk eerst gecharmeerd zijn, mag dan ook blijken uit het feit dat de agitpropfabriek uitgegroeid is tot een klaaglijn voor allochtonen, waar het Wilders=Hitler en Zwarte Piet= racisme tot de vaste muzikale omlijsting gerekend mogen worden.

Dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat autochtonen ook wel een last kunnen hebben van allochtonen, geldt daar als een sprookjes van Hans Christiaan Andersen: ze luisteren er wel naar, maar willen het maar niet geloven.

Dat de VARA vanaf Bevrijdingsdag 1945 meteen aan de slag ging fout in de oorlog te ontmaskeren, had dan ook veel te maken met het schoonboenen van het eigen portiek om vervolgens de drek elders te deponeren. Het idioom van moedige socialisten geldt dan ook slechts op het schoolplein, waar het recht van de sterkste heerst. En socialisten onder elkaar voelen zich altijd weer iets sterker, dan tussen het gehele volk. Preken voor eigen parochie gaat ze daar dan ook net zo goed af, als een maaltijd na een al te gretig gebruik van een laxeermiddel.

Dat het minder, minder, minder nog steeds de gemoederen in socialistische en allochtone kringen bezighoudt, was dan ook te verwachten. Maar het gaat hier in werkelijkheid helemaal niet om ethiek maar om ordinaire macht. Hoe harder de racismeklok geluid wordt, des te meer socialisten en allochtonen aan invloed denken te kunnen winnen. Met de nadruk op “denken” want de praktijk leert dat de PVV maar niet kleiner wil worden, waar de PvdA langzamerhand aan een minderwaardigheidscomplex ten onder lijkt te gaan. Hoe harder ze anderen trappen, des meer pijn ze er zelf van ondervinden.

Deze keer krijgt de Haagse tegen de zee aan zuchtende wijk Duindorp een flinke beurt te verduren. Nu is dat een wijk waar ik in mijn vroege jeugd al vaak een voet zette, en waar alles altijd prima geregeld was. Het was er proper als de zilte zeelucht die er de zeer bescheiden woningen zandstraalde. De Scheveningers, vaak visserslui in ruste, of nog actief, hadden hoewel het inkomen er gemiddeld laag was, het best onder elkaar. De onderlinge cohesie werd er belangrijker gevonden dan het lonkende materialisme. Het geluk werd gezocht en gevonden in het tevreden samenzijn.

En nog steeds drommen oude Scheveningers met een vissersverleden samen in een soort reservaat, aan de voet van de Zuiderpier van de Scheveningse haven. Herinneringen ophalen, en wanneer de wind overweldigend tekeer gaat, nog even samen ondergaan hoe het op een logger op de wild schuimende zee was.

Een braaf volk dat de Nederlanders voorzag van goed eiwitrijk voedsel, maar geleidelijk uiteengespeeld, Scheveningen uitgewerkt werd, en ook nog eens een bombardement van massa-immigratie te verduren kreeg.

Wat zou er gebeuren als ergens in de wereld een exotische gemeenschap overvleugeld wordt door een massa Nederlanders? Na eeuwen onderlinge verstandhouding en cohesie en een culturele solidariteit, zal de boel er tot een vulkanische uitbarsting raken waarbij het racisme in Duindorp verbleekt.

In ethisch linkse kringen wordt het drama van het volk der indianen graag aangegrepen om de koloniale witte mens te criminaliseren. Dat de indianen soms terugsloegen en terugvochten, wordt er als heroïsche zelfverdediging gezien. Er zijn bevrijdingsbewegingen die van de socialistische mens een moreel carte blanche kregen voor het plegen van aanslagen en moordpartijen, mits de witte mens de grote boosdoener was en er het slachtoffer van werd.

Als ergens in een Haags wijkje ressentimenten ontstaan tegen ontwikkelingen die geen enkel volk op aarde zonder weerstand zou accepteren, dan is Hitler er aan de macht gekomen en dreigen er vernietigingskampen. Geen moment wordt het idee geopperd dat de oorspronkelijke bevolking misschien te zeer te lijden heeft onder ontwikkelingen waar het niet om gevraagd heeft, maar die koud op de daken van de sobere woningen vielen.

Het is al vele keren voorspeld dat de massa-immigratie op een dag zou ontaarden in een strijd om het voortbestaan. Maar de socialisten waren ervan overtuigd dat ze van de autochtone mens het hoogste offer konden eisen, zodat ze met de duimen onder de oksels van zichzelf konden beweren dat ze prima verzetsstrijders zijn. Het heeft niet zo mogen zijn. In Deurne verschenen plotseling potige jongemannen die tegen een stelletje demonstrerende Marokkanen naar huis, naar huis, naar huis, riepen. In een Haags wijkje aan zee hebben ze er nu ook genoeg van zich te laten ringeloren.

Nu maar zien of de socialisten net zo moedig zijn als ze tijdens de Tweede Wereldoorlog waren.

13 reacties to “Duindorp, het Neurenberg van Nederland?”

 1. Het probleem is dat de pvda wel de vuilnisbelt op kan maar die sociaal democraten(kok/bos/melkert/e.v.a.) zitten tot in de haarvaten van de Nederlandse samenleving en geven daar nog heel wat problemen.
  Duurt jaren voordat die ziekte er uit is if ever.

 2. quote:
  Het is al vele keren voorspeld dat de massa-immigratie op een dag zou ontaarden in een strijd om het voortbestaan. Maar de socialisten waren ervan overtuigd dat ze van de autochtone mens het hoogste offer konden eisen, zodat ze met de duimen onder de oksels van zichzelf konden beweren dat ze prima verzetsstrijders zijn. Het heeft niet zo mogen zijn. In Deurne verschenen plotseling potige jongemannen die tegen een stelletje demonstrerende Marokkanen naar huis, naar huis, naar huis, riepen. In een Haags wijkje aan zee hebben ze er nu ook genoeg van zich te laten ringeloren.
  unquote

  En zo is het maar nèt. Ik heb er ook genoeg van, en mèt mij velen. Nooit meer op de socialisten stemmen zou een optie zijn, als ik dat al óóit gedaan zou hebben.
  Behalve 1 partij, sluit de rest van de partijen de oren en ogen, en gaan gewoon hun goddelijke gang.
  Wàt kunnen we in hemelsnaam nog doen, om hen te doen luisteren?

 3. Goed gezegd, Filantroop.
  Ik sta achter de Duindorpers.

  Misschien zijn Deurne en Duindorp voorlopers van
  het begin van verzet tegen de overheersing van
  allochtonen in oorspronkelijke Nederlandse wijken.
  Het werd een keer tijd ook!

 4. Nou Martha, ik herinner me nog goed hoe Nederland idyllisch deed over Scheveningen en de Scheveningers. Kunstenaars schilderden vrouwen en mannen in hun klederdracht, de nettenboetsters op het boetveld, of een bomschuit (vissersboot) die op het strand lag in afwachting van de vloed om op visvangst te gaan. Inmiddels is men de folklore van talloze vreemde culturen gaan overwaarderen, maar werden die van eigen bodem brutaalweg weggezet als Blut und Boden.

  Wie zijn eigen cultuurhistorie uitwist ten gunste van exotische culturen bedrijft een vorm van racisme.

  Hier dan nog wat herinneringen:

  https://www.google.nl/search?q=nettenboetsters&hl=nl&rlz=1G1ACPW_NLNL414&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=QDJVU_rEAY-yOrjHgYAE&ved=0CDkQsAQ&biw=1920&bih=933

  En deze van de Duitse impressionist Max Liebermann, die verzot was op dat gehucht aan de Noordzee:

  http://www.scheveningen1813-2013.nl/strandschilders/18001900/liebermann/index.html

 5. Wat zou ik graag een Liebermann aan de muur willen hebben.

  Heimwee naar die tijd van toen, ik was nog niet geboren…..

 6. Martha
  Max Liebermann schilderde tezamen met Jozef Israels en diens zoon Isaac het Scheveningse strandleven. Zowel het folkloristische aspect, maar ook het meer mondaine leventje van de Haagse coterie. In sommige werken van zowel Max Liebermann als van Isaac Israels voel je de nabijheid van Louis Couperus. Vandaar hier ook maar even een kijkje in het oeuvre van Isaac Israels, waarbij ook de aan Max Liebermann verwante penseelvoering te herkennen valt:

  https://www.google.nl/search?q=isaac+israels&hl=nl&rlz=1G1ACPW_NLNL414&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=rkxVU_GCB8S3O7HwgYgP&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1920&bih=933

 7. Trouwens, de ezeltjes van Isaac Israels op het Scheveningse strand, maar ook die op het Lange Voorhout, heb ik nog meegemaakt.

 8. En als het tegen de avond liep en de badgasten naar huis gingen, voor het donker garnalen trekken.
  Thuis als de donder ze nog koken en de volgende dag pellen.
  Maakte moeder ragout en………..

 9. Na de Blacklist ga ik je links bewonderen, Filantroop. 🙂

 10. Israels heeft heel veel geschilderd.
  Zijn strandtaferelen + ezeltjes vind ik schitterend.
  Dank je Filantroop.

 11. Filantroop bedankt voor dit prachtige artikel, en ook voor het goede artikel dat gelinkt werd en verschenen was op Het Vrije Volk in 2010, ik was verbaasd want ik las in het verleden dacht ik alles daar, maar dit stuk was mij kennelijk ontgaan.
  Eigenlijk dus een dubbel; Bravo !!

 12. Een hele vroege goede morgen.
  Wie herinnert zich nog 9 juli 2012?
  Donnie Rog †
  Uit . . . . Duindorp!!!
  De rechtszaal. De nasleep. De welbespraakte moeder op tv!

  Dankbrief van St. Nikolaas geland in Scheveningen!www.sinterklaasindenhaag.nl.

  Het is elk jaar weer spannend om de hele tocht met de boot van Spanje naar Nederland te maken. Met zoveel pieten aan boord gebeurt er ook altijd wel wat, maar gelukkig kwamen wij precies op tijd aan in de haven van Scheveningen. Op de kades stonden wel 40.000 ouders en kinderen ons op te wachten. De pieten en ik waren er helemaal door overdonderd.

  Na het ontvangst in de haven ben ik op mijn paard gestapt en met een hele stoet pieten door de straten van Den Haag gereden. Er waren dit jaar bijna 700 pieten meegekomen uit Spanje die enthousiast meeliepen in de rijtoer met zoals elk jaar rijdende voertuigen, dieren, muziek en veel pepernoten en uitdeeltjes voor de meer dan 200.000 ouders en kinderen die in de straten stonden. De winkeliers in de straten hadden dit jaar ook extra activiteiten georganiseerd, de sfeer in de straten was dan ook geweldig. Uiteindelijk kwamen wij aan op het Lange Voorhout en ook hier stonden de ouders en kinderen rijen dik op ons te wachten.

  Ocean King: Geen enkele antipiet te bekennen!! Hoe zou dat nu komen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: