Rob de Wijk leest weer voor uit eigen werk

HelderziendeDe clavaneske, achterafvoorspeller en hardnekkig D66’er Rob de Wijk klom bij het dagblad Trouw maar weer eens op zijn zeepkistje teneinde de gehele wereld kond te doen van zijn opvatting Poetin wordt geleid door rancune tegen het Westen.

Nu is Oekraïne het Westen niet maar toch echt het Oosten. Rob kennende, is alles wat er in Europa verkeerd loopt nimmer de schuld van de door hem verafgode Eurocraten, maar heeft naar analogie met de islam, de ander het altijd op zijn geweten. Dus ook in deze declamatie uit eigen werk geen lelijk woord over de rol van de EU in de oorlogsstemming die er uit het drama Oekraïne blijkt voor te vloeien.

Dus vertrouwt hij zijn lezers deze visie toe: Tot nu toe is Poetin niet het soort onvoorspelbare leider waar veel politici en commentaren hem voor houden. Hij is een rationeel machtspoliticus, die geleid wordt door rancune tegen het Westen. Die etnische Russen buiten Rusland zegt te willen beschermen. En die gedreven wordt door de wens iets van de glorie van de oude Sovjet-Unie te herstellen. Zijn stappen tot nu toe passen in dit kader. Het althans voorlopig niet doorpakken in Oekraïne is eveneens in lijn met de calculaties van een dergelijke machtspoliticus.

Het woord machtspoliticus lijkt hier echter meer op een spiegelgevecht van machten die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Was het namelijk niet zo dat de NAVO na de beëindiging van het Sovjetregime tot diep in de onderbuik van de Russische invloedssfeer binnendrong en de volkeren van de voormalige Sovjet-Russische Satellietstaten met belastinggeld van de EU-burger geriefd werden?

Als Poetin en de Russen door rancune geleid worden, zou Rob zich dan toch ook moeten afvragen of daar niet een beetje grond voor is. Per slot van rekening heeft dat Westen vaker militair voet op Russische bodem gezet, dan andersom.

Volgens de redenering van Rob treft de EU inzake het drama Oekraïne nauwelijks of geen blaam. Maar toch zou een paranoïde tik van Poetin en de Russen hier wel eens niet geheel onterecht kunnen zijn, gezien de alsmaar richting Oosten oprukkende EU en NAVO. Die laatste toch opgezet om de Russen te pareren toen die nog met veel martiaal vertoon van het Warschaupact de volkeren van de Satellietstaten onderdrukten.

Wonderwel gingen de van het communisme verloste volkeren van de voormalige Satellietstaten in een hosannastemming niet alleen hun eigen land opbouwen, maar trok, met dank aan het Verdrag van Schengen, een armada van stalinistische vehikels richting westwaarts om daar van de welvaart mee te genieten.

Te snappen valt het wel dat Rob de schuld van het drama Oekraïne in de schoot van Poetin en de Russen legt. Dat de belofte van de Eurocraten dat de EU Nie Wieder Krieg zou betekenen, maar de dampen van de oorlogsdreiging inmiddels net zo snel westwaarts trekken als de MOElanders op zoek naar westerse welvaart, mag van hem zo kort voor de verkiezingen van het Europees Parlement nergens naar de invloeden van de EU ruiken.

En dat ondanks de meer dan sterke aanwijzingen dat Eurocraten de Oekraïense ontevredenheid op het Maidanplein juist aangewakkerd hebben met de belofte van de komst van gouden bergen. Gouden bergen die zelfs met de zwaarste bulldozers nimmer zullen verrijzen, want zodra de IMF geld komt bezorgen, gaat alles er zo duur worden dat Griekse toestanden dreigen. En Oekraïners inmiddels kennende, die van het ene op het andere moment en als het even kan zonder democratische verkiezingen van president en regering wisselen, zou dit nog wel eens vuriger kunnen worden dan de met molotovcocktails smijtende oproerkraaiers in Athene wisten te veroorzaken.

Intussen, en kennelijk voordat Rob aan zijn schrijftafel ging zitten om zijn laatste pennenvrucht voor Trouw te schrijven, was het al erg vurig in Odessa, waar mogelijk 38 doden het gevolg van onlusten zijn. Over de daders en slachtoffers weten we vanwege de bevooroordeelde pers ongeveer net zo veel als we over de 276 door moslimextremisten ontvoerde Nigeriaanse meisjes weten.

We kunnen het telraam van slachtoffers in het Oekraïense drama dus weer tevoorschijn halen. Sedert de door de EU begeesterde en met beloften aangemoedigde machtswisseling in Kiev, lijkt de strijd in Oekraïne in plaats van te luwen juist op te laaien.

Diep verzonken in gedachten en ons nog goed herinnerend dat de Eurocraten ons ook gouden bergen hebben beloofd, maar op de Vaalserberg na we hier in Nederland toch platvloers zitten uit te kijken op het uitbreken van een niet geheel uit te sluiten Derde Wereldoorlog, kost het toch wel heel erg veel moeite de EU nog te vertrouwen.

Niet dat ik zelf van mening ben dat de Derde Wereldoorlog op uitbreken staat, maar op een EU vertrouwen die niet eens in staat is de eigen beloften na te komen, is ongeveer net zo naïef als je portefeuille in bewaring afstaan aan Jeroen Dijsselbloem en hoopvol verwachten dat er nog hetzelfde geldbedrag inzit als toen je het in bewaring afstond.

Nee, dan deed Wilders het zo slecht nog niet, die niet alleen op de betrokkenheid van de EU wees, maar ook zijn vingertje nota bene in het hol van de Russische beer (Russia Today) opstak met de opmerking De EU had zich nooit met Oekraïne moeten bemoeien, maar Rusland ook niet. Oekraïne is namelijk wel een autonome en soevereine staat. Rusland had die soevereiniteit moeten respecteren.

Voor een politicus die graag door zijn vijanden met Hitler vergeleken wordt, heeft Wilders blijkbaar meer lef dan Hitler, Hans van Baalen, Guy Verhofstadt, Frans Timmermans en de Eurocraten tezamen. Die riepen op afstand wat ze in de adem van hun tegenstanders verkerend niet durfden te zeggen.

Het zou daarom niet hoeven te verwonderen als het drama Oekraïne zal doorklinken bij de aanstaande verkiezingen van het Europees Parlement. En Rob inmiddels kennende, vreest hij die met grote vreze.

 

Voor meer gezwets van Filantropius over Oekraïne:

https://filantropius.wordpress.com/2014/04/15/doet-poetin-het-wel-of-doet-hij-het-niet/

https://filantropius.wordpress.com/2014/04/09/frans-timmermans-de-russen-het-fascisme-en-almere/

https://filantropius.wordpress.com/2014/04/02/vvders-en-nationaalsocialisten-in-een-bondgenootschap/

https://filantropius.wordpress.com/2014/03/18/frans-timmermans-hand-in-hand-kameraden-met-de-oekraiense-nationaalsocialisten/

https://filantropius.wordpress.com/2014/03/10/de-hoge-morele-standaard-van-de-eu-verzandt-in-een-klucht/

https://filantropius.wordpress.com/2014/03/09/tussenstand-ijshockey-eu-rusland-1-12/

https://filantropius.wordpress.com/2014/03/07/oorlogstaal-a-la-1938/

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

3 reacties to “Rob de Wijk leest weer voor uit eigen werk”

  1. Rob de Wijk fileert zijn eigen gelijk, want het Europa van de moloch EU is sedert 1945 niet onveiliger geweest dan nu het geval is. En dat zonder dat ook maar één populist invloed op het EU-beleid had. Nou, lees zelf maar hoe de leuteraar in Trouw zichzelf verschut zet:

    http://www.trouw.nl/tr/nl/6844/Rob-de-Wijk/article/detail/3850687/2015/02/13/Langzaam-valt-de-EU-uit-elkaar-en-burgers-vinden-het-prima.dhtml

  2. Niets aan dit briljant analystisch artikel toe te voegen. Superbe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: