GroenLinkser Jesse Klaver gaat op jacht

Op jacht naar succesDe Franse ongelijkheideconoom Thomas Piketty schreef inmiddels door alles wat maar een beetje marxistisch ademt en zucht het op de toppen van het leesgenot geplaatste boek Capital in the Twenty-First Century. En omdat ondergetekende dit boek noch gelezen heeft, noch zal lezen, wil deze zich slechts beperken tot een paar opmerkingen over de dweepziekte van het kapot fiscaliseren van de menselijke vaardigheden. Ongelijkheid zit hem namelijk niet in het verwerven van bezit, maar in de fysieke en psychische eigenschappen en vaardigheden waarover het individu beschikt. Een fenomeen dat zich al voordoet in primitievere levensvormen, waar het levensgeluk vooral afhankelijk is van de kwaliteiten waarover een wezen beschikt. Zo zal een lid van de protozoa zich veel onzaliger voortplanten, namelijk door mitose, en blijft het beestje verder gespeend van iedere vorm van levensgeluk waarover bijvoorbeeld een vogelsoort als de nachtegaal wel beschikt.

Die geluksvogel maakt jaarlijks sfeervolle heen-en-weer-reizen tussen Afrika en Nederland, zingt zich in het voorjaar een ongeluk, en keert om de dans van de Nederlandse winter te ontspringen met een massa kroost terug naar Afrika.

Kortom, vergeleken met een lid van de Paramecium aurelia toch een heel wat zaliger bestaan. Onderling gezien, kun je stellen dat er binnen de soort nachtegaal ook geluks- en ongeluksvogels zijn. De ene nachtegaal zal met grote slimheid zijn nest precies daar bouwen waar ekster, kraai of eekhoorn de eitjes maar moeilijk kunnen opsporen, de ander is zo onnozel er een reclamebord bij te zetten met hier zijn lekkere eieren te verkrijgen.

Thomas Piketty voorziet in zijn werk dat de mensheid terugglijdt naar tijden van grote eenzijdigheid in het bezit, zoals we die kennen uit de tijd van Jane Austen en Charles Dickens. Een lastig te verdedigen mening als je weet dat in de Afrikaanse binnenlanden, waarover toch altijd gedacht werd dat er nooit iemand rijk zou worden, het aantal miljardairs zeer snel stijgt, maar de schrijver van het werk de zonde van het egoïsme vooral weer bij de westerling voor de deur kiepert.

Bovenal zou men zich moeten afvragen of fysieke en psychische eigenschappen met het gelijkheidsbeginsel geneutraliseerd zouden moeten worden. Vooral waar we weten dat fatsoenlijke staten toch over zoiets als een sociaal vangnet beschikken waar ze onder de volken van pantoffeldiertjes en nachtegalen nimmer van gehoord hebben, heeft de mens zich toch al zeer van het gedierte onderscheiden om de mortaliteit onder de zwakkeren binnen de soort te beperken.

Met al het dataonderzoek dat Thomas Piketty verricht heeft om de ongelijkheid binnen de mensheid aan te tonen, gaat hij voorbij aan het fenomeen waar in de flora en fauna al veel langer mee gewerkt wordt dan de mensheid bestaat. Het fenomeen dat je jezelf moet oprichten om je voortbestaan te verlengen en garanderen.

Zouden alle nachtegalen gelijk aan elkaar zijn, dan is het maar de vraag of ze allemaal zo dom of juist allemaal te slim zijn hun eieren als diner aan predatoren aan te bieden.

Helaas is het met mensen zo dat ideeën vaak uitgroeien tot een ideologie, en dat een ideologie daaropvolgend door de staat, die het geweldsmonopolie bezit, misbruikt zal worden.

Geen wonder dus dat Jesse Klaver van GroenLinks, die net zomin als ondergetekende economie gestudeerd heeft, het werk van Thomas Piketty bejubelt. Wat raar is, want die partij is nu juist zo dol op een autonome natuur. Mits het dus niet de natuur van de mens is. Die moet van bovenaf gecorrigeerd worden. Eigenlijk zoals jagers bos en veld intrekken om de ongelijkheid onder dieren als een scherprechter te neutraliseren.

Jesse Klaver met een Browning GTS Special in het grote mensenbos op jacht naar rijken? Maar wie wordt dan de jachtopzichter?

En om de doorzichtigheid van het gedweep met Thomas Piketty bij de VARA nog even op de korrel te nemen, gaat Jesse zijn dubbelloops dan ook even richten op de welbespraakte en daar steenrijk mee geworden grootbek Matthijs van Nieuwkerk, of vallen linkse rijken onder een jachtverbod?

 

Advertenties

2 reacties to “GroenLinkser Jesse Klaver gaat op jacht”

  1. De reden dat ik het boek niet zal kopen noch lezen is dat het zo warm werd aanbevolen door Matthijs van Nieuwkerk. Hij noemde het de droom van linkse economen en politici.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: