De wonderbaarlijke ommezwaai van Hans Wansink in de Volkskrant

VolkskrantOp 9 februari 2002 publiceerde de Volkskrant een geruchtmakend interview (hier in een reprise door de krant zelf) van het linkse duo Frank Poorthuis en Hans Wansink met Pim Fortuyn, waarin de goddelijke kale over Artikel 1 van de Grondwet in de val gelokt werd. Daags erop werd Jan Nagel, toen nog als partijchef van Leefbaar Nederland, stande pede bij het eveneens linkse Buitenhof geroepen om zich van Fortuyn te distantiëren. Nog diezelfde avond werd Fortuyn gezien de peilingen als succesvol lijsttrekker van Leefbaar Nederland, door zijn partij afgevoerd. Leefbaar Nederland ging ten onder, Fortuyn moest zo kort voor de verkiezingen in allerijl een nieuwe partij stichten en werd omringd door gespuis. Vervolgens kwam Volkert van der Graaf nog even langs, en missie geslaagd.

Vandaag schrijft de redacteur van de Volkskrant en denktanker van de PvdA Hans Wansink, die de ineenstorting van Fortuyn inluidde, een heel ander verhaal dan waartoe hij en zijn krant in 2002 en de vele jaren daarna in staat waren.

Zou Fortuyn toen geweten hebben hoe de situatie nu is, dan zou hij zeer waarschijnlijk heel wat minder bedachtzaam geweest zijn dan hij toen was. Het valt namelijk moeilijk te ontkennen dat Wilders in zijn islamkritiek verbaal een paar passen verder durft te gaan dan Fortuyn destijds. Islamkritiek bevond zich toen nog op één nachtje Hollands ijs en wie zich eraan waagde, dreigde subiet te verdrinken.

Met wat we nu over de gedragingen van de volgelingen van de profeet weten zou Fortuyn zich hoogstwaarschijnlijk kapot schrikken. Jihadi’s die vrijelijk heen-en-weer kunnen reizen en een menselijke tijdbom vormen tussen argeloze burgers. En wonder boven wonder, blijkt Wansink van de Volkskrant daar ruim 12 jaar na het interview met Fortuyn ook achter te zijn gekomen. En in plaats van achteraanlopen loopt hij nu voor de fanfare uit met De jacht op jihadi’s moet worden geïntensiveerd.

Wat toch ongeveer gezien moet worden als de schicht die de profeet Mohammed daar ergens in de woestijn gezien moet hebben, toen hij geroepen werd een monster te creëren dat tot in deze tijd kans ziet de wereld te terroriseren.

Had dan toch maar naar Fortuyn geluisterd, misschien had Wansink dan nu niet het gluiperige Antisemitisme is onder moslims (niet alleen radicale) wijdverbreid en op het benoemen daarvan rust vaak een taboe hoeven schrijven. Want was het niet juist Wansink en de zijnen die dat taboe aan politici en opiniemakers opdrongen en Nederland van een mondknevel voorzagen zodra er islamkritiek klonk?

De ommezwaai van Wansink valt wel te begrijpen. Na alles wat hij en zijn Volkskrant aangericht hebben, wil hij het niet op zijn geweten hebben als straks in Nederland vroegere beschermelingen van hem en zijn krant zich aan argeloze burgers vergrijpen. Alles wat over het onderwerp gezegd en geschreven is, staat namelijk voor eeuwig genoteerd, zodat het later voor de geschiedschrijvers weinig moeite zal kosten man en paard te noemen.

Men stelle zich zo’n historisch werk voor, met in de voetnoten de verwijzing naar de betrokkenheid van Wansink in het van brandstof voorzien van de boze volgelingen van de profeet. Daar moet Wansink slapeloze nachten over hebben, dus daarom én nog voor er weer in een Joods instituut gemitrailleerd wordt, nog gauw even de handjes in onschuld wassen.

Nou, zijn naam heeft hij in ieder geval mee, want in een freudiaanse vergissing zeg je makkelijk handwassing in plaats van Hans Wansink.

Advertenties

6 reacties to “De wonderbaarlijke ommezwaai van Hans Wansink in de Volkskrant”

 1. Dit “Pontius Pilates gedrag” is een bijna een Nederlandse uitvinding. Toen de geallieerden ons land kwamen bevrijden, hees menigeen zich in de blauwe overall van de Binnenlandse Strijdkrachten. Ook al had men ongegeneerd de Duitse broodheren gediend. https://www.flickr.com/photos/44666563@N04/7071343645/ Het leek wel of “iedereen” in het verzet had gezeten. Want ach, als het getij verloopt, verzet men de bakens.

  • Precies Nico Spaak. En laten we niet vergeten dat Nederland in die tijd percentatief de meeste Joden heeft laten afvoeren in vergelijking met andere Europese landen. Om meteen hun huizen aan NSB-ers te geven, de bezittingen te verdelen met moffen en NSB-ers en als dat nog niet erg genoeg is…
   Toen er overlevende Joden terugkeerden, mochten ze over de tijd dat ze in de kampen hadden gezeten nog “achterstallige rekeningen bij de gemeente Amsterdam” betalen!
   En kunst van Joodse families die vandaag wordt gevonden, is plotseling Nationaal bezit wegens de geschiedenis die erachter zit!

   Nederland stelt zich schaamteloos tegenover de Nederlandse Joden, boycot Israel en gaat knielen voor de koning van Soedië…

   Kortom… er is NIKS veranderd!

   • @Sister. Nu u het toch over Amsterdam heeft. Waar ik me ook zo over kan opwinden is die Hype rond Anne Frank. Er is zelfs een toneelstuk van gemaakt, waar het publiek nog eens kan beleven hoe erg het wel niet was.
    Ondertussen kan in deze gemeente bijna geen Jood meer herkenbaar over straat en moeten de Joodse gebouwen extra worden bewaakt i.v.m. mogelijke aanslagen van “Job Cohen’s knuffelboefjes”.
    De toeristen kunnen met een kaartje zo het Anne Frankhuis binnen lopen. Om het Joods historisch museum te betreden moet je door de scanner en je zakken legen voor je naar binnen mag. En dan heb ik het nog niet eens over het antisemitisme, dan wel Jodenhaat die grote groepen in deze stad koesteren. Inderdaad, er is NIKS veranderd!

 2. “Profeteerde” ik hier al dat het antisemitisme onder moslims in linkse kringen voor tweespalt zal zorgen, hier Hans Wansink, ooit goed voor de eerste dolkstoot in de rug van Pim Fortuyn, die die bui nu ook ziet hangen. Helaas te laat:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3703014/2014/07/28/Moslims-moeten-afstand-doen-van-vijandbeelden.dhtml

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: