Floris Heukelom en het populisme

Floris piespotFloris Heukelom is PvdA’er maar volgens het Reformatorisch Dagblad slechts econoom. Waarom dat er niet even bijgezet is zodat nog sneller te snappen valt waarom deze marxist, die zijn partij als een klontje margarine in een hete koekenpan ziet wegslinken, iets tegen populisten heeft, valt die krant te verwijten. Lezers krijgen zo de indruk dat hier een hele meneer iets schrijft dat boven iedere politieke vooringenomenheid verheven is. Dat die hele meneer Thomas Piketty ultieme antwoord op populisme met daaronder nog een hele lap tekst schrijft, maar daarin verzuimt te bewijzen waar dan dat ultieme antwoord op het populisme uit blijkt, bewijst nog maar eens ultiem dat kennelijk niemand in staat is dat gehate populisme werkelijk van repliek te dienen.

Lees dit maar eens: Daarmee is Piketty de complete tegenpool van Wilders en van Le Pen, en hét radicale antwoord op hun populisme. Waar Wilders en Le Pen zich binnen nationale grenzen terugtrekken, wil Piketty mondiale oplossingen voor mondiale problemen, zoals die wereldwijde progressieve belasting op vermogen. Voor Wilders is de Europese Unie het probleem, voor Piketty een oplossing. Wilders wil zich afsluiten van de Grote Boze Buitenwereld, Piketty wil hem veranderen.

Om het nog maar eens onacademisch te formuleren, is dit heel veel gelul met een flinke lading karikaturen, want noch Wilders noch Le Pen willen zich binnen nationale grenzen terugtrekken en zijn dan ook allerminst tegen internationale samenwerking. Maar dan wel met landen waarmee samen te werken is en niet met landen die aan eenrichtingsverkeer doen en zich slechts aan de arbeid van anderen willen verrijken.

De bevolking van een heel werelddeel naar Europa laten overvaren lost namelijk geen enkel probleem op, maar laat wederom een enorm gebied zonder ontginning, irrigatie en bebouwing aan de woestijnisering over. Aangetoond is namelijk dat een enorm voor landbouw geschikt landareaal anders dan in Nederland het geval is, economisch onbenut gelaten wordt. En lukt het wel, dan staan Floris Heukelom en de zijnen te stampvoeten wegens Westerse uitbuiting.

Een claustrofobisch aan een schrijftafeltje gekluisterd en door boeken omringd bestaan leiden kan dan misschien een massa data opleveren, in die Grote Boze Buitenwereld worden heel erg veel mogelijkheden die de levensstandaard van velen zou kunnen verhogen, letterlijk over de balk van de massa-immigratie gegooid. Om over de corruptie, de stammenoorlogen en de etnische en religieuze zuiveringen die ontzettend veel productieverlies veroorzaken, maar te zwijgen.

Allemaal inschepen op gammele bootjes en voor de kust van Lampedusa gered worden, is namelijk veel makkelijker dan tegenstribbelende grond ontginnen, irrigeren en verbouwen. Het opgemaakte bedje staat in Europa gespreid, maar niet zonder de kapitalisten waartegen Thomas Piketty zijn almanak schreef, eerst even leeggeschud te hebben.

Armoede is namelijk een linkse droom die macht en eeuwige roem oplevert. Dan mag Floris Heukelom wegens zetelderving van de PvdA even buiten de gemeenteraad van Nijmegen gevallen zijn met zijn 8 voorkeurstemmen, zijn hoop op een glorieuze rol in de politiek is er nog niet mee vervlogen.

Dus hemelt hij de almanak van Thomas Piketty op, waar hijzelf als econoom verbonden aan de Marxistische Universiteit van Nijmegen zelf niet toe in staat was. Misschien moet hij zich dan maar eens afvragen waarom het hem niet gelukt is zo’n levenswerk als dat van Thomas Piketty te schrijven. Te druk met zijn politieke carrière? Met de vrouwtjes in het fietsenhok? Te veel lol getrapt met de economische crisis? Te veel gefilosofeerd over de mensheid? De kapper kan het niet geweest zijn met het piespotkapsel van de PvdA’er.

Gaan we nu weer terug naar de tuin voor een kapitalistische verfrissing.

 

 

Advertenties

2 reacties to “Floris Heukelom en het populisme”

  1. En nee, geen naamgrappen met van Heukelom, want daar is het vandaag te warm voor.

  2. Ik moet snel weer eens terug naar het fietsenhok.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: