Achterhoekse notities (2)

022Vaak word je tijdens je tochten door het aangename coulisselandschap van de Achterhoek geconfronteerd met beelden die niet door het modernisme geschraagd worden maar daarentegen terugvoeren naar een onschuldig verleden. Hemels vol boze wolken, die een aanstaande apocalyps lijken aan te kondigen, maar zelden verder rijken dan een regenbui, deren je dan niet.

En soms opeens een ontmoeting met een Achterhoeker, die zelden korter duurt dan een halfuur en soms zelfs langer dan een uur, want het sociale contact wordt in de Achterhoek zeer op prijs gesteld.

Een boer, of een nazaat van een boer – wat je kunt zien aan de leemkluiten van handen waarin eeuwenlang ploeteren aan de weerbarstige grond schuilgaat – vertelt je dan een stukje historie dat langzaam een deel van een puzzel wordt en duidelijk maakt waarom er een gezonde scepsis tegen de Randstad heerst.

Ze hebben daar, maar voor mij nu hier, eeuwenlang de grond geroerd tot het zo mooi geworden is als het geworden is. Ze hebben er eeuwenlang voedsel aan de weerbarstige klei onttrokken. Ze hebben het landschap geconserveerd zodat Nederland niet overal aan de nieuwe lelijkheid ten onder ging.

Het bedankje voor dit prachtige oord waar de sofa van de psychiater bij verbleekt en waar je als onmens weer mens wordt, kon er nooit vanaf. Maar toch, ronddolend in deze geurige leegte een diepe buiging voor wat er ondanks alles wat Nederland overkwam nog bewaard gebleven is.

Pas als het verdwenen is zullen we beseffen wat we missen, dus kranig ga ik op in dit leven in de Achterhoek. En minder eenzaam dan ooit, in deze bevallige leegte die je iedere dag weer dwingt tot een tocht door het weerbarstige landschap, de boze hemelse luchten trotserend.

Nieuwe bui

1

2

3

4

5

 

Drassig land

Advertenties
Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: