Voorzitter VN-onderzoekscommissie naar vermeende oorlogsmisdaden Israël neemt ontslag

un-delegatieLeden van de Onafhankelijke Onderzoekscommisie van de Verenigde Naties inzake het 2014 Gaza Conflict, in opdracht van de VN-Mensenrechtenraad, poseren hier voor het gebouw van de Verenigde Naties te Genève [foto bron: Facebookpagina van Channel 10’s Orr Heller]

De voorzitter van het onderzoek van de Verenigde Naties naar het conflict tussen Hamas en Israël van afgelopen zomer 2014 (Operation Protective Edge), heeft op maandag 2 februari 2015 zijn ontslag aangekondigd. De Canadese professor in internationaal recht William Schabas (plaatje rechts) heeft een brief gezonden naar de VN-commissie waarin hij Israëlische beschuldigingen citeerde omtrent bevooroordeelheid over zijn consultent werk dat hij verrichtte voor de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) volgens het persagentschap Reuters.

William SchabasDe aanstelling van Schabas door de Raad voor Rechten van de Mens van de Verenigde Naties in augustus 2014 om een drie-koppige groep te leiden die op onderzoek moest naar vermeende oorlogsmisdaden van Israël tijdens het offensief in Gaza, maakte Israël bijzonder boos.

De Joodse Staat beschuldigde hem van vooringenomendheid en kritiek. Schabas had eerder in het verleden verklaard dat hij gelukkig zou zijn als hij premier Benjamin Netanjahoe vervolgd zou zien worden voor oorlogsmisdaden. Jeruzalem beloofde alvast de onderzoeksmissie van Schabas te bemoeilijken en weigerde elke samenwerking met de commissie.

In de brief gaf Schabas toe dat hij in 2012 een juridisch advies had geschreven voor de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie waarvoor hij 1.300 dollars kreeg betaald. Schabbas beweerde dat het een gewoon advies was zoals hij dat ook aan vele andere regeringen en organisaties had gegeven. “Mijn opvattingen over Israël en Palestina, maar ook omtrent vele andere kwesties, waren bekend en zeer publiek,” schreef hij. “Dit werk ter verdediging van de rechten van de mens lijkt mij een enorm doelwit te hebben gemaakt voor kwaadaardige aanvallen (…).”

Elder of Ziyon schreef er gisteren het volgende over:

“Natuurlijk wist iedereen wist dat Schabas bevooroordeeld was ten aanzien van Israël, anders had hij nooit die commissie mogen leiden. Hij verwees steevast naar Zionisten als “vijanden”. Hij nam eerder deel aan een volkstribunaal tegen Israël. Hij gaf zelfs toe dat hijbevooroordeeld was, maar hij beweerde dat hij – in tegenstelling tot elke rechter op de planeet – hij ondanks dat toch objectief zou zijn hoewel hij reeds vooraf zijn anti-Israël meningen had gevormd nog voor de commissie aan het werk zou gaan. Deze houding werd bekritiseerd door vooraanstaande advocaten, zoals gedocumenteerd werd door UN Watch.

“Echter, zijn zenuwen begonnen hem duidelijk parten te spelen. Uiteindelijk besloot hij zich terug te trekken nadat Israël klaar was om de bewijzen op tafel te leggen dat hij werd betaald door één van de betrokken partijnen [de PLO] die hij zogenaamd moest onderzoeken. In plaats van zich te verontschuldigen voor het verbergen van dit wel zeer opvallend feit over zijn voorgeschiedenis toen hij benoemd werd om de commissie te leiden, haalde Schabas in plaats daarvan uit naar diegenen die zijn minachting voor het concept van onpartijdigheid hadden onthuld, die toevallig zijn “vijanden” waren.

“De laattijdige beweging is hoe dan ook een farce. De Commissie heeft reeds het grootste deel van haar rapport uitgeschreven. Alle bewijsmateriaal en getuigenis werden reeds door de bevooroordeelde en gecompromiteerde Schabas vergaard. Als er iets kan bijdragen tot de geloofwaardigheid van het rapport, is dit wel het ontslag van Schabas, nadat hij het rapport reeds vergiftigd heeft door zijn vooringenomendheid. Hier nog een laatste vraag: als Schabas van bij het begin had gepland om een nieuwe Richard Falk te worden en deze VN-Commissie zou gebruiken om al het mogelijke te doen om Israël te demoniseren, terwijl hij lippendienst bewees aan het idee van rechtvaardigheid, zou hij dan anders hebben gehandeld dan we van hem hebben gezien?”

Met dank aan  Brabosh.com

2 reacties to “Voorzitter VN-onderzoekscommissie naar vermeende oorlogsmisdaden Israël neemt ontslag”

 1. ‘IS verovert Palestijns vluchtelingenkamp bij Damascus’

  Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft een groot deel van een Palestijns vluchtelingenkamp in het zuiden van Damascus ingenomen.
  Dat meldt de BBC.

  De IS-militanten zouden het Yarmouk-kamp zijn binnengedrongen en daar vechten met leden van de Palestijnse beweging Aknaf Beit al-Maqdis. De Libanese zender Al-Mayadeen meldde dat strijders van IS het kamp binnengingen via de wijk Hajar Aswad, waar de rebellen de dienst uitmaken.

  Volgens de Verenigde Naties leven ongeveer 18.000 Palestijnse vluchtelingen in het kamp.
  Nog niet eerder drong IS Damascus zo ver binnen.

  http://www.nu.nl/algemeen/4022954/is-verovert-palestijns-vluchtelingenkamp-bij-damascus.html

  Mohammeds IS leger van de “vrede” dringt steeds verder op en de Palestijnse Autoriteit kan het IS, zelfs niet aanbrengen voor de zojuist gemaakte internationale 1 aprilgrap, ooit gemaakt dat Palestina woensdag officieel toegetreden tot het Internationaal Strafhof (ICC).

 2. Vluchtelingenkamp? Het zijn huizen en geen kamp. Een kamp bestaat doorgaans uit tenten of barakken. Dat de zaak daar kapotgeschoten is, is een ander verhaal. Maar in dit geval zijn het niet de Joden maar de Arabieren zelf die het gedaan hebben en dan kan het door de beugel van Dries van Agt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: