Als de Europese Joden in angst moeten leven, waarom was Netanjahoe dan verkeerd?

joodse-kinderenKinderen amuseren zich tijdens de opening van een Joodse school in Stuttgart, Duitsland [foto bron:© picture-alliance/dpa)

Vorige week oogste de Israëlische premier Netanjahoe een storm van kritiek van een aantal ‘experten’ en zelfs van enkele Joodse leiders toen hij reageerde op de aanslag op de Kopenhagen Synagoge door zijn oproep te herhalen aan de Europese Joden om “weer naar huis” te komen in Israël. Veel mensen voelden zich ongemakkelijk na het openlijk pleidooi voor het Zionisme door de minister-president. Maar het probleem gaat veel dieper dan dat. Ondanks het recente geweld tegen Joden in Parijs en Kopenhagen, bestaat ontkenning over wat zelfs het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een “opkomend getij” van antisemitisme noemde, nog steeds.

Maar de opmerkingen die gisteren werden gemaakt door Josef Schuster, een Duitse Joodse leider, die mede-Joden adviseerde om zichzelf niet openlijk te identificeren als Joden door het dragen van keppels terwijl ze rondlopen in bepaalde delen van het land, is nog meer bevestiging dat wat Europa doormaakt een revival is van Jodenhaat die niet genegeerd kan worden. Als Joden in angst moeten leven, zelfs in een land dat zogenaamd de lessen van de Holocaust heeft geleerd, welke hoop is er dan nog voor de Joden op het Europese continent dan naar een andere bescherming te zoeken elders in de wereld?

Een nieuwe studie van het Pew Research Center (PRC) toont dat Joden werden lastiggevallen of door hun regeringen werden onderdrukt in 77 van de 198 landen die door de enquête werden bestreken. Dat omvat een beangstigend totaal van 34 op 45 landen in Europa. Het probleem met het aanvaarden van de realiteit van het Europese antisemitisme, vloeit voort uit een zekere terughoudendheid om de schuld voor dit vooroordeel bij de haters te leggen in plaats van bij de slachtoffers.

Een voorbeeld kwam deze week van ‘Science Guy’ Bill Nye, de populaire opvoeder in wetenschappen en een televisiester. Tijdens Bill Maher’s HBO showprogramma Real Time zei Nye dat de problemen van de Europese Joden voortvloeien uit hun tegenzin om vriendschap te sluiten met diegenen die hen haten. In een aanval op het Zionistische standpunt van Netanjahoe, zei Nye dat het antwoord was dat de Joden meer zouden moeten doen “om hun buren beter te leren kennen”, alsof de wortels van eeuwenlang Europees antisemitisme te wijten is aan de onwil van de slachtoffers om een hand te reiken naar antisemieten.

Dat was aanvallend genoeg, maar een nog beter voorbeeld voor de mentaliteit die deze nieuwe golf van antisemitisme tolereert, kwam van een Brits Joodse vrouw. Harry Potter actrice Miriam Margolyes vertelde aan The Guardian, “Ik denk niet dat mensen houden van Joden” maar beschuldigde Israël voor de huidige antisemitsche uitbraak voor het zich verdedigen tegen Hamas sinds dit de Britten een excuus gaf om hun ware gevoelens te uiten vanwege hun woede omtrent de Gaza-oorlog.

Net als de meeste Britse kunstenaars verweet Margolyes Israël om zich te verdedigen tegen het Hamas-terrorisme en zei dat het verzet tegen de Joden op de een of andere manier begrijpelijk was, hoewel betreurenswaardig. Haar standpunt klonk zowel slecht geïnformeerd als onlogisch maar het weerspiegelt de houding die Engelse en andere Europese elites hebben en die, in een vreemde samenloop van meningen, samen hun vooroordelen uitwisselen jegens islamitische immigranten die hebben geholpen bij het doen herleven van traditionele Jodenhaat op het Europese continent.

Joden beschuldigen van kliekjesgeest (de arrogantie die afstraalt van Nye ‘s bizarre opmerkingen) klinkt meer als antisemitisme van de 19de eeuw, maar zelfs als we ons enkel richten op de manier waarop het anti-Zionisme de heropleving van traditionele haat heeft toegestaan, bestaat er niet veel twijfel over het feit dat de jacht op Joden is geopend in de straten van Europa. Een video die momenteel circuleert over een Joodse journalist die met een keppel op het hoofd slentert doorheen Parijs en daarom wordt bespot en bespuwd door voorbijgangers, is weer een andere bevestiging van een trend die alleen kan worden genegeerd door degenen met heimelijke bijbedoelingen.

Europese Joden mogen dan nog wel steeds verkiezen voor zichzelf te denken dat ze veilig, vrij en welvarend zijn en de politieke leiders van hun landen kunnen vaak zeggen dat ze het juiste doen om het antisemitisme te bestrijden. Maar als Joden niet langer over de straten van Europa’s hoofdsteden kunnen lopen terwijl zij zichzelf identificeren met hun geloof of bang zijn om zich uit te spreken ten gunste van Israël opdat zij geconfronteerd zouden worden, dan kunnen zij niet doen alsof ze werkelijk vrij zijn. De keuze om te blijven of te vertrekken is een persoonlijke keuze en het is voor iedereen moeilijk om koffers te pakken en hun huizen te verlaten, zelfs onder dwang.

Maar zoals het doorheen de 20ste eeuw is gegaan, blijft de geschiedenis doorgaan met het verdedigen van de zaak van het Zionisme. De Joden van Europa kunnen niet doen alsof ze veilig zijn of erop te betrouwen dat het niet nog erger zal worden voor hen. Netanjahoe had het recht om hen aan te spreken over een veilig toevluchtsoord waar ze in staat zijn om zichzelf te verdedigen. Diegenen die geneigd zijn om zijn opmerkingen te denigreren moeten maar eerst zelf eens over de Europese straten slenteren met een keppeltje op hun hoofd, vooraleer zij het willen hebben over Joden.

door Jonathan S. Tobin


in een vertaling van Brabosh.com naar een artikel uit The Commentary Magazine van 26 februari 2015

One Comment to “Als de Europese Joden in angst moeten leven, waarom was Netanjahoe dan verkeerd?”

  1. Het Comité van Waakzaamheid op de antisemitische toer:

    “Zoals de nazi’s een absolute scheidslijn tussen ‘Ariërs’ en ‘joden’ wilden trekken, wil Netanyahu een absolute grens tussen ‘joden’ en niet-joden”.

    Waar en wanneer Netanyahu dat gezegd heeft, laat de “waker” ons echter niet weten.

    Zie verder:

    http://www.comitevanwaakzaamheid.com/#!Zijn-joden-in-Europa-nog-veilig/c7a5/9AC3B2C9-38D1-4FF1-BF89-0B41902B7200

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: