EO, een dodelijke halve minuut

eo

 

Het is een bekend fenomeen: mensen hebben tegenwoordig altijd overal onmiddellijk een mening over, en BNers worden ingehuurd om op tv op pittige wijze die meningen rond te bazuinen, vooral wanneer ze over het betreffende onderwerp niet veel weten. Zie hier hoe de reactie van een orthodoxe Jood leidt tot diverse dommige en zelfs antisemitische reacties van doorgaans intelligente mensen.

 

RP

———–

 – Israelaktueel – maart 2015 – www.christenenvoorisrael.nl/israel-aktueel

http://www.vergadering.nu/nieuws-20150228-israelaktueel-eo-een-dodelijke-halve-minuut.htm

door Ruben Ridderhof

EO, een dodelijke halve minuut

Nee, nee, nee. Natuurlijk kun je de makers het EO-programma ‘Sterren van Bethlehem’ geen antisemitisme verwijten. Stel je voor! Maar waarom wordt dit programma dan aangehaald tijdens een Holocaustherdenking in Apeldoorn? Laten we het houden op een héél, héél groot gebrek aan fijngevoeligheid.

Wat is het geval? De EO stuurt een groepje BN’ers (‘gewone Nederlanders’ trekken geen kijkcijfers meer) naar Israël. Lekker persoonlijke televisie. In Jeruzalem bezoeken ze de Klaagmuur. Op Sjabbat. Waar geen enkele programmamaker zal overwegen om zomaar op zondag een kerk of op vrijdag een moskee binnen te wandelen, hebben de programmamakers er geen moeite mee om op Sjabbat (op veilige afstand) te filmen op de voor Joden heiligste plek op aarde.

Een dramatische voice-over met dito achtergrondmuziek kondigt plotseling aan hoe de ‘sterren van Bethlehem’ mogelijk foto’s wilden maken, maar worden aangesproken door een boze Joodse politieagent. De BN’ers reageren: “Dit is dus de reden waarom het niet goed komt” (9.25 min.). “Echte grote agressie” (9.29 min.). “Dus je mag niet werken op Sjabbat, maar wel haten” (9.50 min.). En als klap op de vuurpijl: “Haatmuur” (10.02 min.).

In een halve minuut wordt één boze Jood prototype voor het mislukken van het vredesproces en het kwaadaardige religieuze Jodendom. Kort daarna doet journaliste Wouke van Scherrenburg er een schepje bovenop: “Ik heb de orthodox geklede mensen gezien en ik heb niet één lachend gezicht gezien ( … ) Ze lopen in een tunnel met verbeten koppen voor zich uit en ik dacht echt: wat een nare mensen!” (12.20 min.).

Kort daarna spreekt ze met cabaretier Roué Verveer over Jezus in Jeruzalem: “Maar diezelfde menigte kotst hem een paar dagen later uit. ( … ) Weg d’r mee, aan een kruis ( … ) Wat vind je daarvan? (…) Is dat ook dat fanatisme dat we zagen?” Hierop antwoordt Verveer: “Ik denk het …” (14.22 min.).

Op 21 januari van dit jaar werd de wegvoering van 1300 weerloze Joden uit het Israëlitisch Krankzinnigengesticht het Apeldoornsche Bosch herdacht. Tijdens de herdenking haalt voorzitter Tom Fürstenberg deze EO-uitzending aan als voorbeeld van hoe de antisemitische aanklacht dat de Joden Jezus hebben vermoord in deze tijd weer lijkt aan te zwellen. Heeft hij ongelijk?

Amper zeventig jaar na de Holocaust heeft ‘dé christelijke omroep van Nederland’ er geen problemen mee om zijn kijkers bloot te stellen aan uitspraken zoals hierboven. Natuurlijk hebben we de vervangingsleer verworpen. Natuurlijk zijn we niet antisemitisch. Natuurlijk houden we van het Joodse volk. Joden hebben van christenen niets meer te vrezen, toch?

EO, EO… (zucht)

De betreffende aflevering is terug te kijken via
http://www.npo.nl/sterren-van-bethlehem/25-12-2014/VPWON_1234503

Advertenties

3 reacties to “EO, een dodelijke halve minuut”

 1. Ik kan u schrijven, geachte Filantroop, dat het slechts prominenten waren die onder invloed van indrukken en verschillende belevenissen hun wellicht “ongevoelige” geloofshouding/botheid met verbazing vervulden, tijdens de Sjabbat aan de Klaagmuur over de scheiding van mannen/vrouwen en de bejegening van de geloofsbewakers der Muur.
  Overigens ga je de Klaagmuur niet bezoeken op bijvoorbeeld ’n dinsdag, nietwaar?

  Dat prominenten de opvatting huldigen dat geloof iets vrolijks moet betekenen, is voor rekening van de EO programmamakers. Dit conform “de orthodox geklede mensen zonder een lachend gezicht”.

  Misschien gaf deze EO Kerstmiscollage, stipulerend aan dat geloofsextremisme in het Midden-Oosten/Joodse Staat nog lang zal moeten wachten op de vredesster.

  Waarom de EO te voornoemde dag van de uitzending besloot? Gods en Lutherse wegen zijn ondoorgrondelijk.

 2. De pogingen om iedereen in gans het land in dezelfde denkrichting te krijgen over de PVV en Israël kon wel eens vies tegenvallen, want de overal toenemende moslimterreur zal uiteindelijk de belangrijkste reden voor het mislukken van die pogingen zijn. Wat dat betreft zijn de volgelingen van de profeet de beste steunpilaren voor de PVV en Israël.

 3. Toevallig had ik ik dat deze eo uitzending gezien .
  Ik begrijp dit soort heiligschennende”pelgrimages” niet . .
  Meneer Ridderhof had wat mij betreft hiermede
  de straat mogen schrobben .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: