Israël boycotten?: Nieuw middel ‘verlengt houdbaarheid groenten’

groetenvakIsraelische wetenschappers hebben een middel ontwikkeld dat de houdbaarheid van groene bladgroenten kan verlengen met een periode van één maand, zonder dat de producten hoeven te worden gekoeld.

Het rottingsvertragingsmiddel, ontwikkeld door Dr. Rivka Elbaum van de Hebreeuwse Universiteit en het Robert H Smith Instituut van Plantwetenschappen en Genetica in de landbouw, vertraagt de veroudering en afbraak van chlorofyl, die in bladgroenten zoals sla, bloemkool, selderij en spinazie zit. Hoewel het middel nog in ontwikkeling is, is er al een patent afgegeven in Israel en de VS, volgens een studie die in de laatste uitgave van het blad Shalom Life is gepubliceerd.

De ontwikkelaars zijn van mening dat het middel een grote bijdrage kan leveren in delen van India en Afrika. In deze gebieden zijn arme boeren vaak gedwongen om verse producten onder de marktwaarde te verkopen, hoofdzakelijk door een gebrek aan koelingsruimte en beperkte vervoersinfrastructuur.

Volgens een woordvoerder is de Hebreeuwse Universiteit “in gesprek met een aantal grote organisaties zoals voedselgroothandels, die zeer geïnteresseerd zijn om samen te werken met ons”. Er wordt nog een oplossing gezocht voor de toepassing van het middel. Mogelijk kunnen supermarkten chlorofylrijke groenten besproeien met dit middel in plaats van water.

Met dank aan het CIDI

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: