Rena Netjes is helemaal niet zo netjes

RenaRena Netjes, de “journalist” voor onder andere BNR Nieuwsradio en de NOS, heeft ijlings Egypte moeten verlaten omdat ze daar terreurverdachte is. De NRC daarover: De Egyptische nationale aanklager kwam vorige week met het bericht dat zich onder de twintig aangeklaagde journalisten van Al Jazeera English naast zestien Egyptenaren ook een Australiër, twee Britten en een Nederlandse bevonden. Netjes, die zelf niet werkt voor Al Jazeera, wordt beschuldigd van lidmaatschap van de zogenoemde Marriott-cel, vernoemd naar het hotel waar Al Jazeera English huisde.

Maar de CDA’er met een Dries van Agt luchtje rondom zich, mag dan wel door verscheidene nieuwsfabrieken als journalist opgetrommeld zijn, ze is feitelijk activiste die met Hollandse modderpoten tot diep in het woestijnzand staat te stampen.

Zo liet ze zich op eigen verzoek welwillend interviewen door Al-yaqeen, dat destijds dienst deed als digitale megafoon voor sjeik Fawaz Jneid, die we ons vooral herinneren van O God, bezorg Van Gogh een ziekte die door alle bewoners van de aarde niet kan worden genezen, en O God, verblind het zicht van Ayaan Hirsi Ali zoals u haar hart hebt verblind, O God verblind haar zicht, O God bezorg haar hersenen een kanker. O God, bezorg haar een tongkanker.

Over het interview door Al-yaqeen raakten sommigen kennelijk zo geschokt dat ze zich in HP-de Tijd eruit trachtte te liegen: CDA-politicus Rena Netjes is bepaald niet blij met het beeld dat van haar is ontstaan in de media. Ze raakte in opspraak na een interview met de omstreden website Al-yaqeen. “Ik heb het interview voor de publicatie niet goed nagelezen. Een beetje dom. Maar er wordt nu een karikatuur van mij gemaakt.

Nou, daar dachten ze bij Al-yaqeen wel even anders over: Tegen Rena Netjes willen wij het volgende zeggen: Het is niet nodig om dit soort leugens nog te verkondigen over website al-Yaqeen, want wij hebben het geluidsbestand van het gehele interview in ons bezit.

Wat ze als “christelijke” CDA’er te zoeken had in dit extremistische gezelschap was duidelijk genoeg want Rena wilde voor de moslims Europarlementariër worden, en dus moest ze die wel achter zich zien te krijgen.

Waarschijnlijk is het dan ook daarom dat ze als “journalist” geen kans onbenut laat Israël de das om te doen met sjofele visies, zoals dat Israël helemaal niks te vrezen heeft van de Moslimbroeders.

Op de website van Gretta Duisenberg die zelf SP’er is, werd dan ook een stevig stemadvies op Rena afgegeven, want Rena had zich inmiddels met ellebogen tussen Mohamed Rabbae, Anja Meulenbelt, Dries van Agt en de zwarte weduwe weten te wringen.

Vandaar ook dat ze draculeus vuur spuwde toen het CDA het waagde met de VVD en de PVV in de gedoogrol te gaan regeren. Nee, liever met de Molimbroeders, voor mochten die in Nederland ooit een partij oprichten, dan met de zo gehate Wilders.

Geen toeval dat Afshin Ellian zijn licht over haar liet schijnen met: Wat zien we hier eigenlijk? Haar man de Egyptenaar. Het is hem gelukt om deze Nederlandse vrouw om te bouwen tot anti-Westerse figuur. Dit blijkt ook uit haar antwoord over Israël. Zij is van mening dat de associatieverdragen (vooral handelsverdragen) met Israël moeten worden opgeschort.

Al dagen worstelde ik met de vraag of ik op het CDA moet stemmen. Met dank aan Netjes weet ik nu dat ik niet op CDA moet stemmen. Want als ik dat doe, gaat mijn stem ook naar iemand die extreem anti-Westers, anti-Israël en pro-islamitisch is.

Dat Rena na alle opwinding over haar toch een warm nestje tussen het journaille gegund werd, moet vooral gezocht worden in de hunkering van haar en haar sympathieke echtgenoot, Israël met de grond gelijk te maken en de islam in Europa op de knieën te dienen. Ons journaille is namelijk zo radicaal richting eenzijdigheid afgegleden, dat die idealen daar op een warm onthaal mochten rekenen.

Wat Rena betreft zou het netter van haar zijn als ze zich stante pede zou aanmelden als lijstduwer van een van de moslimpartijen die bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen stemmen proberen te trekken. Wie a zegt moet namelijk ook islam zeggen, dacht ik zo.

7 reacties to “Rena Netjes is helemaal niet zo netjes”

 1. Gevluchte journaliste Netjes belaagd door publieke omroep

  NOS en Pauw en Witteman; beide moeten en zullen Netjes in de uitzending hebben.
  Achter de schermen heeft daarvoor een bittere strijd gewoed tussen de twee programma’s.

  http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3590791/2014/02/05/Gevluchte-journaliste-Netjes-belaagd-door-publieke-omroep.dhtml

 2. Hier dan ter informatie het interview dat Al-Yaqeen met de gewezen politica en inmiddels tot journaliste gepromoveerde Rena Netjes had:

  1. Kunt u iets vertellen over uzelf?

  Ik ben geboren in een klein plaatsje in Overijssel en ik ben voor mijn studie Arabisch en Hebreeuws naar Amsterdam gekomen. Ik las al vaak over het Midden-Oosten, destijds over de ontvoeringen in Beiroet. Om wat bij te verdienen ben ik in Amsterdam les gaan geven. Na mijn studie ben ik een eigen bedrijf in taaltrainingen begonnen.

  Ik kom ook veel in het Midden-Oosten en heb daar ook gestudeerd. Op dit moment ben ik er zelfs iedere maand. Ik vind het daar erg prettig. Ik vind die wereld erg leuk. Ik hou het meest van Libanon, en Egypte. Mijn man is Egyptisch, dat speelt natuurlijk ook mee.

  Ik ben actief geweest bij de CDA-jongeren. Daarna in stadsdeel ‘De Baarsjes’ en nu in de Amsterdamse gemeenteraad als duoraadslid beheer ik drie commissies. De belangrijkste reden waarom ik nu actief ben in Amsterdam, is omdat het mij echt aan het hart gaat dat die bevolkingsgroepen daar langs elkaar heen leven, dingen over elkaar denken en misschien wel angst hebben voor elkaar. Ik wil dat we positief met elkaar samenleven.

  2. Vanwaar dan de overstap naar Europese politiek?

  Dat wordt wel vaker gevraagd. Ik zie dat de spanningen zijn toegenomen sinds de aanslagen van 11 september. De oorzaak daarvan ligt meer in de politiek in het Midden-Oosten. Ik kan wel in Amsterdam wat aan die spanningen doen, maar er moet toch wat gedaan worden aan de roots van de spanningen.

  Waar ik mij zo over verbaas en aan erger, is de gedachtegang die Bush en Blair de wereld in hebben gebracht, namelijk: “Ze komen onze democratie aanvallen.” Dan denk ik: “Nee, de mensen in het Midden-Oosten zijn juist heel boos vanwege de inmenging in hún landen en op de dictators die hun landen niet goed opbouwen, en onze steun aan dergelijke regimes. En ten tweede natuurlijk het Israëlisch-Palestijns conflict dat van kwaad tot erger wordt.”

  Ik doe nu op gemeentelijk niveau ook andere taken, zoals verkeer en veiligheid, maar ik zou dus het liefst fulltime met dit dossier te maken willen hebben. En ik denk dat ik met mijn achtergrond een voorsprong daarin heb, want ik kan onder andere ook met de mensen aldaar in hun eigen taal spreken.

  Ik zeg ook vaak tegen mensen die het wellicht in eerste instantie niet eens zijn met mijn standpunten, dat als die mensen onze manier van leven aan zouden willen vallen of onze democratie, waarom hebben ze dan geen aanslagen gepleegd in bijvoorbeeld Tokio, Shanghai of Oslo? Waarom in de VS, Groot-Brittannië en Madrid? Waarom juist die drie landen die inmenging hadden in het Midden-Oosten? Daar hebben ze dan geen antwoord op. En het Christendom staat veel dichterbij de Islam dan de religies die bijvoorbeeld in Tokio of China worden aangehangen. Dus als ze onze religie wilden aanvallen, dan hadden ze dat veeleer in die landen gedaan.

  3. Sommige problemen waar wij in Nederland mee te kampen hebben, hebben te maken met problemen in het Midden-Oosten. Bijvoorbeeld de buitenlandpolitiek t.o.v. Israël. Als de mensen op u stemmen, zal er dan een verandering komen in deze houding?

  Ik ben voor de opschorting van associatieverdragen, dat zijn handelsverdragen met voordelen voor Israël, zolang er geen onafhankelijke Palestijnse Staat is. Israël is voor 80% van de export afhankelijk van de EU, dus wij kunnen wel degelijk een vuist maken zouden wij willen. Als wij als CDA voor mensenrechten staan en gerechtigheid, dan is dat niet alleen voor het ene land wel en het andere land niet. En dit standpunt draag ik nu ook uit binnen mijn partij.

  Christendemocraten zijn een groot blok binnen de EU, maar er is geen enkele Midden-Oostenspecialist. Door mijn studie en doordat ik vaak in het Midden-Oosten ben geweest, heb ik ook ‘de andere kant’ leren kennen. Die leer je hier niet kennen. Doordat je de Arabische media volgt, zie je de andere kant van het verhaal. In Nederland kijken wij alleen van één kant van het verhaal en dat is niet eerlijk. We moeten naar beide kanten van het verhaal kijken.

  4. Wat vindt u van het huidige politieke klimaat hier in Nederland?

  Het item wat mij de meeste zorgen baart, is de opschuiving naar rechts en de opkomst van de PVV. Als wij naar de film Fitnah van Wilders kijken, dan zien wij dat hij de Islam gelijkstelt aan geweld en dat je als moslim zomaar ineens kan ontploffen ofzo. Vervolgens wordt er gedaan aan symptoombestrijding en er wordt niet gekeken naar waar die woede vandaan komt.

  5. We zien nu al dat sommige partijen weigeren om met de PVV te regeren. Hoe zou de politiek volgens u eigenlijk moeten reageren hierop?

  De PVV is niet eens een democratische partij. Daar moet je niet mee in een regering willen. Dat is één. En twee is dat ik best begrijp dat andere partijen dat uit strategische overwegingen niet hardop willen zeggen, omdat we allemaal hebben gezien wat er in België is gebeurd met het cordon sanitair rondom Filip de Winter. Hij is daardoor enorm gaan groeien.

  6. Als moslims op u zouden stemmen, wat kunnen zij dan van u verwachten in Europa?

  Ik kan wat aan de beeldvorming doen, omdat ik de Koran kan lezen, de Islam ken en Arabische media volg. Als je dan al die discussies en onderwerpen voorbij ziet komen in het Europese Parlement en er continu iemand bij is met kennis, kun je ingrijpen en zeggen: “He, dat klopt niet.” En dat doe ik nu ook in de Amsterdamse gemeenteraad. Ik maak me hard tegen discriminatie en racisme.

  Ik wil het opnemen voor de moslims, want ik vind het heel erg wat er nu allemaal gebeurt en dit moet stoppen. Ik zal mijn nek voor jullie uitsteken. Wat er nu gebeurt is gewoon onrecht.

  7. Wat houdt de Islam voor u in?

  De Islam wordt heel divers beleden in de wereld. Bovendien wordt er ook nog wel het een en ander verkondigt uit naam van de Islam, dat gebeurt met jodendom en christendom idem dito. Maar wat ik weet van de Islam is dat respect voor de ouders en ouderen bijvoorbeeld hoog in het vaandel staat. Ik vind het eerlijk gezegd in die landen gezelliger dan in Nederland. Wat ik ook waardeer is dat moslims heel serieus met hun geloof omgaan en heel veel respect voor God hebben.

  8. Speelt religie een belangrijke rol in uw leven voor u als CDA’er?

  Jazeker. Ik kan alleen maar doen wat ik doe en met veel plezier leven, omdat mijn Schepper mij daartoe in staat stelt. En ik ben ook heel dankbaar voor alles wat ik krijg en mag doen. Mijn man is moslim en ik trof in Nederland niet zo’n respectabele man als ik in hem heb gevonden….die zullen er heus wel zijn hoor…

  9. Wat vindt u dan van de kreten die nu geslaakt worden dat de Islam vrouwen zou onderdrukken? Dat zou betekenen dat u ook onderdrukt wordt.

  Nou mag ik eens aandacht vragen voor het feit dat het tegenovergestelde ook waar is. Mijn man doet bij ons de strijk en meer, en ik doe niets in het huishouden op dit moment tijdens de campagne. Verder is het zo dat Mohammed een aantal vrouwenrechten heeft ingevoerd die er voorheen niet waren.
  Volgens mij hangt het zeer per persoon en cultuur af. Als je in Egypte kijkt, dan zie je dat de moslims en de christenen dezelfde gewoonten hebben.

  Laat ik nog een ander verassend aspect inbrengen: in Egypte heb je meer vrouwelijke hoogleraren dan in Nederland. Pakistan, Turkije en Indonesië hebben een vrouwelijke premier gehad. In Nederland is dat nog niet voorgekomen. In Saoedi Arabie is die situatie natuurlijk weer anders, maar zelfs daar heb je veel succesvolle zakenvrouwen. Ik denk dat het probleem vooral bij de vrouwen zelf ligt, ze pakken hun rechten te weinig. Mannen zullen die namelijk niet snel opgeven…

  10. Als website hebben wij als doel zowel moslims als niet-moslims uit te leggen wat de Islam is. Zoals u hopelijk ook zult doen in het Europees Parlement. Wat vindt u van dit streven?

  Dat is natuurlijk een heel goed streven. Er bestaat veel onwetendheid en er zijn veel misverstanden over de Islam. Dat merk ik continu. Er wordt mij ook gevraagd of ik in Cairo wel alleen op straat mag lopen of dat ik in Libanon met een gewaad rond moet lopen, terwijl de Libanese meisjes er veelal moderner uitzien dan Nederlandse meiden.

  11. Er wordt vaak gezegd dat moslims in het Midden-Oosten wat kunnen leren van de Westerse samenleving. U bent jarenlang in het Midden-Oosten geweest. Zijn er misschien zaken die Westerlingen van hun kunnen leren?

  Ja zeker. We hadden het net bijvoorbeeld nog over gewoonten. Heel veel mensen denken dat vrouwenbesnijdenis iets uit de Islam is, maar dat zien we nergens in de Koran staan. In Egypte doen moslims en christenen het allebei. Het komt namelijk oorspronkelijk van de Farao’s af. Dat weet men in het Westen bijvoorbeeld vrijwel niet.

  Wat het Westen van nog meer zou kunnen leren, is dat we meer oog voor elkaar moeten hebben en meer samen moeten leven. Een praktisch voorbeeld dat ik zelf meemaak is dat als ik hier in Nederland met zware spullen loop, dan merk ik heel weinig dat er iemand is die mij even vraagt of hij mij kan helpen. Maar als ik in het Midden-Oosten ben, dan word ik van alle kanten benaderd om geholpen te worden. En als het al in Nederland gebeurt, dan is het toch meestal een buitenlander die dat doet. Oog voor de ander, dat is toch wat mij opvalt.

  Respect voor ouders en ouderen, klaarstaan voor een ander en open naar elkaar toe en niet zo individueel in je eigen wereldje leven. Ik vind dat heel moeilijk om in Nederland te zien. Ik vind het in Egypte in het openbareleven prettiger toeven.

  Ik maak me in Nederland ook zorgen over dat comazuipen. Alcohol drinken loopt nu helemaal uit de hand bij de jeugd. In dat geval heb ik liever dat mensen helemaal geen alcohol drinken. Als dat zo uitloopt en ook met de drugs, dan heb ik liever iemand die geen druppel alcohol drinkt.

  Doordat ik in beide culturen leef, gaan mijn ogen ook open voor bepaalde dingen en zie ik zaken ook eerder dan iemand die alleen hier leeft. Ook qua kleding bijvoorbeeld. Even iets netter bijvoorbeeld. En hou iets meer rekening met elkaar.

  12. U zegt dat ze in die landen socialer zijn dan hier. Mannen en vrouwen schudden in de meeste van die landen geen hand met elkaar. Vindt u dat het daar echt tot problemen leidt en dat we dat hier in Nederland koste wat het kost moeten bestrijden? Of zegt u dat we de mening van deze mensen moeten respecteren en hen moeten beoordelen op hun functioneren, en er dus ruimte hiervoor moet zijn?

  Wat mij betreft dat laatste en daarnaast nog een praktisch argument: de meeste ziektes worden overgebracht, omdat we elkaar de hand schudden. Ik ga hier geen hoofdzaak van maken. Het gaat erom dat mensen functioneren in Nederland, dat ze de taal kunnen, dat ze op hun eigen benen kunnen staan, een eigen baan hebben en het liefst nog volop meedoen met de maatschappij en op een andere manier nog een bijdragen leveren aan de samenleving om deze te verbeteren.

  De vraag is of een persoon moet integreren of assimileren. In Nederland schuift het steeds meer naar assimileren. En dan zeg ik altijd: “Hoe zit het dan met die Nederlanders in het buitenland? Passen die zich aan? Spreken zij de taal ook al wonen ze er twintig jaar? Brengen zij hun kinderen naar een Arabische school?” Nee hoor, ze brengen hun kinderen gewoon naar een Nederlandse school. Eén van de honderd spreekt maar Arabisch. Qua kleding passen ze zich ook niet of nauwelijks aan.

  13. Tot slot: we hebben heel vaak heel veel beloftes gehoord. Waarom moeten de moslims vertrouwen in u hebben dat u deze wel nakomt?

  De mensen hoeven maar te googlen op mijn naam en ze kunnen dan alles zien wat ik in het verleden gedaan heb. Ik zit ook in het Midden-Oosten in tv-programma’s. Over en weer probeer ik begrip te kweken. Het is ook handiger voor mij om voor de moslims op te komen dan iemand met een moslimachtergrond. Bij zo een persoon zou men kunnen denken dat hij een andere agenda heeft. Daarnaast snap ik ook de gedachten bij de autochtone Nederlanders, dus met hen kan ik ook ‘dealen’. Ik snap beide gevoelens goed en ik heb beide werelden in mij verenigd.

  Gehouden op 24 mei 2009
  Team al-Yaqeen

 3. Maar even doorgeven aan P&W. Hebben ze weer een mooi item. Na gesprek over Egypte en haar gevaarlijke leven in het gezellige islam land.

 4. “Hoge strafeis tegen Rena Netjes”

  In Egypte zijn hoge straffen geëist tegen buitenlandse journalisten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes. Dat melden Arabische nieuwssites.

  Het zou gaan om celstraffen van 15 tot 25 jaar voor twintig journalisten. Zij zouden steun hebben gegeven aan de Moslimbroederschap, die in Egypte inmiddels op een lijst van terreurgroepen staat.

  Valse informatie

  Het is nog onduidelijk welke straf er tegen Netjes is geëist. De Nederlandse journaliste is in februari uit Egypte vertrokken, toen duidelijk werd dat ze zou worden vervolgd.

  Netjes kwam vermoedelijk……….

  http://nos.nl/artikel/657229-hoge-strafeis-tegen-rena-netjes.html

 5. Nu maar eens kijken of de Nederlandse pers zich net zo druk maakt over arrestatie van Frederike Geerdink als over Rena Netjes. Het zou wel netjes zijn als ze dat wel deden:

  http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/1/Turkije-arresteert-Nederlandse-journaliste-om-terreurpropaganda-1676715W/?masterpageid=158493

 6. Waarom blijft hierover de grote ophef afwezig die wel voor Rena Netjes gepleegd werd? Vinden de media het niet netjes de Turken van katoen te geven?:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/02/journalist-frederike-geerdink-moet-voor-turkse-rechter-verschijnen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: